Зимен посттравматичен стрес

Зимен посттравматичен стрес

Понеделник, 16 Януари 2017 08:23
От началото на връхлетялата ни изненадваща зима през януари всички попаднахме в ситуация на посттравматичен стрес – защото не можахме да се качим на колите си, не можахме да стигнем навреме за работа, не можахме да гледаме телевизия, защото спираше тока, изобщо се стресирахме отвсякъде. Най-потърпевши се оказаха тези, които не слушат, не вярват и не приемат неизбежното. И тръгнаха с колите си по непроходимите пътища. И Бух – преспите.
И тогава започна типичната клинична ситуация, определена от психиатрите при случаите на посттравматичен стрес  - отричане, гняв, пазарене, депресия и приемане.
Отричането – къв сняг, бе, то не вали, няма да се отказвам от купона само заради някакъв снежец. Тръгвам. Я, снегорин, ама много се мота тоя снегорин, изпреварвам го. И – опа – преспа. Бух в преспата.

Следва гневът – какво прави този сняг тука, бе?   Никой не чисти, скапана държава, къде са тия хора, колко ще ги чакам. И после цензурирано попържане.
Сега пазаренето – айде да ме измъкнете оттук, а аз няма повече да правя така. Може ли някой да донесе едно въже, че съм с летните гуми, пък бебето е гладно и няма памперси. Ало, 112, моля ви се, бе хора,  някой да дойде. Измръзнахме. Може ли някъде да преспим. Да не ми затрупате колата тука сега.

Идва депресията – ох, боже, ще си умрем тука, не си усещам ръцете, сбогом, мамо. Ще си отида млад от бяла смърт. Няма да видя вече децата. Аз съм глупак, за нищоне ставам, как няма  кой да ме спаси. Край, заминавам си.

И накрая – приемането. Добре. Наших се в тая преспа. Това е положението. Напролет някой ще ме изрови. Това е, когато си глупав и не слушаш.  Аз съм си виновен и сега ще си понеса последствията.

И после идва някой, който цяла нощ се е бъхтал в студа заради такива катотоя юнак и го измъква. Благодарностите и поуката не влизат в сметката на психиатрите.  Когато си глупав, то е за цял живот и следващия път ситуацията пак ще се повтори.  Така ще е докато има хора, които всеки път си казват – те ще ми кажат на мене…

Екатерина Капрова.

Още новини от Релакс

„Нашият сигнал“ в модерен вариант

Една от най-емблематичните песни на легендарния Емил Димитров „Нашият сигнал“ вече може да бъде чута в нов, модерен аранжимент. Това е първият ремикс на песен… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте