С какво ще запомним президента Плевнелиев

С какво ще запомним президента Плевнелиев

Четвъртък, 19 Януари 2017 01:30
Росен Плевнелиев е любимецът на родните медии, показват данни от мониторинга на водещите печатни издания у нас за последните пет месеца. Симпатичен, нищоправещ, подчинен на премиера или посредствен – мненията на хората са различни, в зависимост от политическите пристрастия, партийна принадлежност, икономически зависимости или дори пол.

Едно от основните неща, с които ще запомним четвъртия ни президент е вечното му противопоставяне срещу Русия.  Самият той се определя  „като държавният глава, който въпреки кризите, е държал здраво посоката на европейското развитие на България”.  „Напускам поста си символично с президента Обама“,  казва Плевнелиев, като с това още веднъж подчертава отношението си към Русия. Според него политиката на Путин ще има тежки последствия за България, но не уточнява какви.

Щe зaпoмним oбaчe, чe пpeзидeнтът Πлeвнeлиeв ни oбeщa при избирането си дa cтaнeм cpeднo бoгaтa cтpaнa, a Бopиcoв мy пoжeлa дa e oбeдинитeл. Очевидно това не се случи – нито едното, нито другото. Не че президентът има кой знае какви правомощия да влияе на икономиката. Просто Плевнелиев се държа като бизнесмен, докато бизнес отношенията му с Борисов не се поразвалиха към края на мандата. Не стана и обединител. В новата ни история държавата ни не е била толкова разединена. През 1989г. имаше сини и червени, сега цяла дъга и объркан електорат.  

На президента Плевнелиев очевидно не му върви и с жените в обкръжението му. Той самият обяви официално, че не си говори с вицепрезидента Маргарита Попова от година. Съпругата му също не стъпи в служебната му къща цял мандат и не се появи до него на нито едно официално събитие. Личните отношения на всеки са си негова работа, но за държавните дела си трябва първа дама. И президентът, и премиера си ходиха сами навсякъде и само доброто възпитание на чуждите дипломати  вероятно ги е спряло да коментират липсата на нежно присъствие. Очевидно и народът свикна да има само бащици, защото тотално отсвири появилата се майчица. С новия президент обаче това няма да е така. Там има силна пиарска ръка.

Президентът Плевнелиев не пропусна нито един повод да се изложи пред народа си. Поне по веднъж на година. Месеци наред се коментираха снимките на скалистите планини, както и тези с  незнаен младеж , който целува накичения с рози президент в Казанлък, или пък Плевнелиев прегърнат с Криско.

Но въпреки всички издънки отиващият си президент заслужава уважение. Дори само за това, че накрая се опълчи на Бойко Борисов и сегасе разделят не съвсем дружелюбно. И със сигурност се държа изключително мъжки в личната си мъка – най-страшното нещо, което може да сполети един родител – да загуби детето си.

Така че в крайна сметка може да се каже, че изпращаме един приличен президент. Каквото се излага, го направи у дома. По света видяха стабилен мъж с определени позиции, които, одобрявани или не, отстояваше до края. Сега сме затаили дъх пред следващото предизвикателство  - независим, лявомислещ, образован и про руски настроен президент.  И света го чакат изненади.  

Екатерина Капрова

Още новини от Свят

Турското правителство оттегля законопроекта за бракове с деца

Турското правителство оттегля законопроекта за бракове с деца, който предизвика бурно обществено недоволство. Той предвиждаше изнасилвачи на непълнолетни момичета да избегнат затвора, ако се оженят… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте