За глупостта и реформите

За глупостта и реформите

Сряда, 25 Януари 2017 00:03
Предвижданите нови промени в българския език предизвикаха бурни реакции в обществото. Един младеж реши, че всички английски наименования трябва да се преведат на български. Освен това в напъна за запазване на чистотата на езика ни въпросният депутат  лансира и идеята в операта да се пее, а в църквата да се служи само на български. Според новите правила, ако парламентът има глупостта да ги приеме, ще слушаме групи като „Целувка“, „Кралица“, „Прав ток/променлив ток“,  „Бръмбърите“, „Търкалящи се камъни“ и т.н. Добре е да се отбележи, че няма да има промени в изписването и изговарянето на фолкпевците, които имат само по едно име.

Още по-странно ще е представянето на официални гости от Япония, Китай, Корея и  други азиатски държави. Съпругата на виден китайски бизнесмен, решил да направи голяма инвестиция у нас например ще трябва да се представя вероятно нещо като „Неразцъфнала розова пъпка, която седи на прозореца и наблюдава мигриращ охлюв“. Не ми се мисли за индианските имена, но то пък индианци рядко идват у нас.

Реформи в българския език са се правили няколко пъти. През 886г. в България се въвежда глаголицата. Промени е имало през 9,11,12 и 15 век. През 19в. се приема Ъ-то в края на думата и голямата носовка и азбуката ни става 32 букви. През 21-ва година отново има реформа. А през 1945г. е-двойно и големия юс се премахват, за да се доближи интелигенцията до народа.

Иван Богоров пък се опитал да смени сервитьор с чашник и кибрит с драсни-пални клечица. Добре, че това леко ни подминало.

Сега очевидно идеята е подобна. Да се улеснят хората, които не знаят английски. А те сигурно са много. И сред депутатите включително. И те не се затруднямат само с имената на онези, които нямат фамилии. Между другото отдавна се правят опити да се превеждат имена на песни, на филми, дори на населени места, което пък изглежда доста глупаво. ѝСещам се как бяха превели по нашите кина името на филма „Танго и Кеш“ като „Танго и пари в брой“. Не искам да обиждам никого, но невежеството явно марширува с кални ботуши из родината.

Преди време се опитахме да променим имената на всички населени места с турски имена, останали от едно време. Долу-горе се справихме. Не с всички обаче. И може би така и трябва. Проф. Марко Семов ни обясняваше в университета, че са останали само 4 прабългарски думи в нашия език. Две от тях са огнище и майка.

Така че ако искаме да се правим на по-католици от папата, ще стигнем до там, че изобщо няма да се разбираме. Аз лично си имам любими думи, които вече много рядко се използват, но ми звучат много екзотично – като паряса, брактиса, парладиса. Още миндил, качор, маря. Или пък съвсем ежедневните улук, терлик или маткап. Не знам как се превеждат на английски, но и на ангологоворящите едва ли им пука.

Та напъните на този младеж-депутат ми изглеждат като на бургаския общински съветник, който искаше да глобява хората, които ходят голи или боси. А това ще го оставя без коментар.

Екатерина Капрова.

Още новини от Свят

Обама се озъби на ФБР заради Клинтън

Американският президент Барак Обама предупреди ръководството на ФБР да действа по-внимателно с публикуването на информация, засягаща кандидатите за изборите. Той призова разследващите да не допускат… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте