Празникът на лудостта

Празникът на лудостта

Вторник, 14 Февруари 2017 07:22
Най-великите дела и най-големите простотии в света са извършени в името на любовта. Пак идва един празник, за който се налага да си влюбен, за да не изглеждаш смотаняк. Ако имаш някого до себе си - хубаво, ще се похвалиш във Фейсбук, ако не - си го измисляш. Влюбваш се в някой актьор, в котката, в краставица, ако щеш, само да има на кого да пратиш валентинка. Поредният измислен празник в прослава на нещо, което, даже и според учените, трае точно 9 1/2 седмици. Да, прави са в Холивуд. Толкова била химията. Другото си го напасваме.

Не си мислете, че съм някоя скумрия, дето не вярва в романтиката. В никакъв случай! И аз си имам някой за обичане. И вярвам, че това е тайната съставка, за да бухне живота ти. Но показната близост за един ден в най-добрия случай ме разсмива.

Всъщност историята познава доста случаи, в които любовта е ставала повод за сериозни конфликти, за велики открития, за уникални произведения на изкуството, за разместване на социални пластове, за единични и масови самоубийства, за огромни глупости и за безсмъртни стихове. Ако не беше тя нямаше да има Тадж Махал, "Ромео и Жулиета", нямаше да има какво да държи милиардите християни, уповаващи се на божията любов, нито Далай Лама. И нямаше да знаем, че човек трябва да обича първо себе си.

Обаче като дойде 14 февруари и като завалят лиготиите... То не са писъмца, целувки от червило, пърхане с мигли, тънки токчета, напудрена флора и фауна на всеки ъгъл. И едни дечица с наднормено тегло и малоформации на плешките, грабнали малките си лъкчета, пускащи отровните си стрелички... Шоколадената индустрия ликува! И сърчица, сърчица... Боже!

Трябва ли да има 1 ден, само 1 ден, в който да се сещаме, че обичаме човека до себе си? Като 8 март, когато става ясно, че на тоя свят има и жени. Или това е само повод да си облечем новите гащи /червени, разбира се/, а той да си дойде с малко розово кученце и червена роза в зъбите. А може би е повод /още един/ да се напием. Ето затова на този ден отдаваме почит и на Трифон Зарезан. Който иска червени гащи, който иска - червено вино. Жалко, че на другия ден е 15-и.

Дали ще се обичаме и в сряда?

Още новини от История и археология

Голямата базилика в Плиска – копие на папската катедрала „Сан Пиетро”

Божидар Димитров е получил графика от ХV век от българин, живeeщ в Италия. На нея е изобразен главният храм на Католическата църква в Рим „Сан… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте