1% от българите измират по пътищата

1% от българите измират по пътищата

Четвъртък, 16 Февруари 2017 12:52
16 тунела по българските пътища са смъртоносни. Това откриха специалистите, след като човек загина в един от тях. У нас винаги правим така – първо загива човек, после правим проверка и установяваме, че  човешкия живот е можел да се спаси, ако някой беше си свършил работата.

От началото на годината в България са загинали 38 човека на пътя. Долу-горе по 1 всеки ден. Миналата година са били над 700. Обвиняваме за това най-вече високите скорости.  Понеже много хора си воъбразяват, че са безсмъртни, щом могат да си позволят скъп автомобил.

Истината обаче е и друга – пътищата ни не стават. Непрекъснато слуешаме как за  5-6 години сон и наопарвили толкова километри магистрали. Същите тези магистрали, които се нуждаят от ремонт в единия край, веднага щом бъдат завършени до другия. Същите, които стават непроходими през зимата. Същите, които ни струват по над 1 млн.лв. на километър.  Тези, за които плащаме винетки, а скоро и тол такса.

Няма да сме справедливи, ако не погледнем и към автомобилите,у които караме – те са втора, трета ръка. Стари, скапани, ненадеждни. Обаче толкова може да си позволи българинът. И се качва на автомобила си, вместо на влака или автобуса, защото междуградските ни превози са бавни, мръсни, неудобни  и скъпи.

Много от българите, особено превозвачите, обвиняват за смъртността по пътищата и практикуващите  така нареченото споделено пътуване. Мотивът е, че при инцидент пострадалите не могат да си вземат обезщетението от застрахователите. Такова е притеснението на роднините на пострадалите при последната катастрофа в Румъния. Но нека да погледнем реално на проблема – всяако пътно превозно средство, което се движи в страната и най-вече извън нея, трябва да има застраховка – ксакто за автомобила, така и за пътуващите в него. Така че това не би трябвало да е проблем. И, поправете ме ако греша, но още се водят дела за загиналите в големите катастрофи – с автобус на Ентуртранс, например, където загинаха много хора, които си бяха купили билет, който играе и ролята на застраховка.

Не знам каква е основната причина всяка година 1 % от българското население да загива по пътищата. Може би е комплексна. Сигурна съм обаче, че ако всеки си върши работата, този процент нямаше да е толкова голям. Ако магистралеите се строяха както трябва, ако тунелите се поддържаха от когото трябва, ако пътна полиция санкционира солено за високи скорости и алкохол зад волана, ако родителите на дават на  синовете си БМВ за подарък на 16-им рожден ден, ако всички сме малко по-отговорни и най-после разберем, че при сблъсък между човек и машина, човекът се поврежда повече, ще продължим да се топим и война не ни трябва. Ние сами ще се изтрепем.


Екатерина Капрова.

Още новини от Бургас

Бездомник с ампутирани крака живее втори месец в МБАЛ

57-годишен бездомник с два ампутирани крака вече втори месец живее в Отделението по съдова хирургия на МБАЛ Бургас. Мъжът е с неплатени осигуровки, без постоянно… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте