Защо артистите искат да стават политици

Защо артистите искат да стават политици

Понеделник, 20 Февруари 2017 18:14
Актьори, лекари, професори, журналисти и спортисти са най-разпознаваемите лица в листите на големите партии, става  ясно от публикуваните до сега списъци.

В страните, в които има установена политическа система,  за да станеш депутат е нужно да си минал по цялата йерархическа стълбица от представител на района, в който живееш в общински съвет, до парламента. Там известните и харесваните артисти, музиканти, художници, спортисти подкрепят своя избраник в предизборната му кампания. У нас очевидно политиката е доста привлекателно място за всякакви хора. Защото няма почти никакво условие, за да се кандидатираш - нито възраст, нито образование, нито опит в политиката. Важното е да си партиен член и лоялен на партията - майка. Така в родното народно събрание напоследък влизат хора, които не могат да се подпишат, а в много случаи дори са освидетелствани от психиатър или са от криминалния контингент.  

Артистите, спортистите, лекарите, журналистите - отскоро се ориентираха към управлението на държавата. Едни заради надеждата, че отвътре нещата могат да се контролират и оправят от професионалистите в своята област, други заради известността, трети заради най-обичайната причина - пари.  

Ако направим кратък преглед на листите на партиите през последните години, ще видим, че през 2009г. там са били скулпторът Вежди Рашидов, който се издигна до министър, собственика на музикалната компания “Пайнер” Митко Димитров и известния телевизионен водещ Дим Дуков от ГЕРБ. 23-ти Многомандатен район в София явно винаги е бил предпочитан от известните лица. Преди 8 години един срещу друг там са се изправили капитанът на националния ни отбор по волейбол Пламен Константинов и медалистът от Световното по футбол в САЩ през 1994-а Емил Кременлиев. Две бивши състезателки по спортна стрелба - Весела Лечева от БСП и Нонка Матова от НДСВ също са се борили за място в бялата сграда.  Артистите Антон Радичев и Стефан Данаилов също са били един срещу друг през 2009г.  

През 2013г. Сред имената в листите са ексвокалът на "Хиподил" Светльо Витков, певицата Деси Добрева и отново бившият хип-хоп изпълнител Тодор Йосифов. Спортистите са стрелецът Таню Киряков и ветовният шампион по бокс Детелин Далаклиев.

Честно казано от всички тях успех са имали сами Вежди Рашидов и Стефан Данаилов.    

Сега отново известни от екрана, от стадиона, от болницата или от университета лица са сред кандидатите да коват законите.

От гражданската квота и коалиционните партньори за кандидат депутати на БСП са номирани актьорите Любомир Ковачев и Нона Йотова, олимпийският шампион Таньо Киряков, Христо Монов- преподавател по психология, който може да е много полезен в парламента, Александър Илиев-професор по пантомима, Боян Ставрев-ръководител на Гвардейския духов оркестър;Валери Миленков - зам.-директор на Драматичния театър в Благоевград. Журналистите Тома Томов и Елена Йончева също е сред кандидат депутатите.  

В Бургас също изборът на ГЕРБ е паднал на известен журналист и поет - Дияна Саватева.

Всъщност прецедент с човек на изкуството - 1 има и в Русия. През 2010 в руската Дума е избран вокалистът на група Любе - Николай Расторгуев. В Америка си имаха дори един президент -актьор - Роналд Рейгън, а няколко са и на други постове в политиката.  

И като обобщение ще кажа личното си мнение, че политиката не е за чувствителни и принципни хора. Няма да съм толкова категорична, че да заявя, че е мръсна работа, но със сигурност се налага човек често да прави компромиси със себе си заради партията. А това е много трудно за неподготвени хора.   

Екатерина Капрова

Още новини от Бургас

„Принц и Принцеса на света” в Поморие

Вече втора година Община Поморие е партньор и домакин на Международния фестивал PRINCE & PRINCESS OF THE WORLD. Десетки принцове и принцеси от цял свят… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте