Хайде, излъжи ме!

Хайде, излъжи ме!

Сряда, 08 Март 2017 13:56
Въпросът е не дали има почва фалшивата новина у нас, а защо е толкова лесно да се води за носа българския потребител на информация?

„Тъй предразсъдъкът обяснява, когато разсъдъкът се отказва“, пише дядо Вазов в „Под игото“, разказвайки за великото пророчество на един поп – как чрез нумерологията изречението „Турция ке падне“ се подрежда като годината на въстанието – 1876 г.

От край време българинът не вярва на нищо достоверно, на нищо, зад което стои институция, личност – пази боже, но виж, дай му слух, дай му нещо бомбастично, нещо причудливо и охотно поглъща въдицата. Виждаме дори народна съпротива срещу здравия разум. Не дай си боже да не се хванеш като шаран като другите – в очите на „просветените“ ще прочетеш съжаление към собственото си малодушно неверие.

Стана някак си модерно да се обсъждат надълго и широко т.нар. фалшиви новини в медийното пространство, при това на същото ниво на пълно неразбиране що за феномен е това, като другата модерна тема – „хибридната война“. Това го видяхме в няколко сутрешни блока, където специалисти на едро смесваха жълтите бомбастични новини с майсторлъка на западната и руската пропаганда с медийна манипулация. Между двете явления има огромна разлика.

В САЩ, във Великобритания не е възможно просто да си измислиш нещо и да го лансираш в публичното пространство. То трябва да почива върху факти (говорим все пак за политиката и общество, а не за „куче глътна питон, разказа жена от Флорида“). Великият майсторлък в манипулацията там е как да представиш фактологията така, че ти повярват и да не те съдят.

У нас за твърдения не съдят никого и поради тази причина не са и нужни кой знае колко достоверни факти. Понеже и у нас, и в САЩ темата Русия е на мода, нека сравним поведението на едните и другите. В САЩ упорито се внушава връзката на победата на Доналд Тръмп над Хилъри Клинтън с предполагаемо участие на Русия в хакерски атаки, които са имали за цел да дискредитират претендентката на демократите. ФБР и други агенции обявиха, че „САЩ са идентифицирали руските агенти, които стоят зад хакерските атаки преди президентските избори в страната, спечелени от кандидата на републиканците Доналд Тръмп“. Шпионите успели да пробият сървъра с пощата на Демократическата партия и се предоставили информацията на „Уикилийкс“. Точно оттам тръгнаха едни от най-сериозните разкрития за Хилъри Клинтън.

Ето фактологията, върху която почива една манипулация – има ли шпионска дейност на руснаците в САЩ? Има (така както е и обратното, без съмнение). Има ли изтичане на информация от демократите, уличаващи Клинтън? Има. Загуби ли изборите бившата първа дама заради загуба на имидж? Загуби (макар да не е точно това причината). Останалото е твърдение, съждение и умозаключение.

Щом руснаците са помогнали на Тръмп, значи той ще им се отблагодари за победата с махане на санкциите, а това означава, че милиардерът е лош за страната си – това е окончателното послание. Доста сложна и скъпа хибридна гражданска война, но без никакви измислици. Ако някой си позволи да оклевети президента без нито един факт… жална му майка.

У нас няма нужда от никакви факти. Просто излиза един сульо и казва: „Този кандидат за президент е руски шпионин и ще ни изкара от НАТО и ЕС“ – и готово. След това се лепва етикетът и нищо не може да го отлепи, дори и съдебната система. Фактите нямат никакво значение.

Тази особеност на българския манталитет се е пръкнала още в онези дни на възрожденски устрем, когато на народа му е трябвало чудо, на властта не се е вярвало, така като не се е вярвало и на официалните съобщения. По времето на комунизма се случваше същото. Информацията „от уста на уста“ беше по-бърза, някак си по-достоверна. Затова днес повече вярват на един вестник с бомбастични заглавия, отколкото на медия, която много ясно е заявила кой е собственик, какви политически или икономически интереси защитава и носи съдебна отговорност за публикациите си.

Ефектът „Баба Ванга предрече“ е непобедим у нас. Затова нагласите, че ако закъсаш, „можеш да се уредиш“, ако извадиш пари, ще победиш правосъдието, ще се излекуваш от нелечими болести, ако предпочетеш „Маг Пульо“ пред клиничната пътека, и ще спасиш роднина, ако хвърлиш пачка банкноти през прозореца след магическото „ало-ало“. И изобщо за какви фалшиви новини говорим, като българинът предпочита уюта на фалшивия свят пред скуката на градивната последователност.

Емил Спахийски, в.Труд

Още новини от Страната

Да се изрине вторият ешалон в МОН, иска проф.Константинов

"Има един втори ешалон в Министерството на образованието, който трябва да се изрине", подчерта проф. Константинов и добави, че един министър трябва да започне с… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте