Деца на автопилот

Деца на автопилот

Четвъртък, 16 Март 2017 15:09
Класиката „Повелителят на мухите" е за демоните, които се превръщат в реалност, когато оставиш децата да се самоуправляват без надзор. Българската действителност пренаписа кошмарите – тук те съществуват дори при наличието на родители и институции. 11-годишно момче рита в корема своя съученичка и по-късно тя умира. Тийнейджър убива в парк свой връстник и прикрива следите си като професионален убиец. Прикриват го – волно и неволно - десетки негови съученици и учители.

Това са два шокиращи случая само от последните няколко дни. Такива в най-новата история на България има много, но целта тук не е черната хроника и соченето с пръст на виновниците. Защото вината е у всички нас – в обществото и държавата

Ако изобщо ги има, съмненията в което стават все по-силни. Ако ги имаше или поне ако чувството ни за справедливост беше по-изострено, нямаше да оставяме децата ни да се избиват, майките и бащите ни да умират от глад със 160 лв пенсия, а политиците ни да крадат на ротационен принцип.

За пореден път коментираме дългогодишни проблеми и ако не беше страшно, щеше да звучи банално. Повтаряемостта на проблемите е до такава степен, че на човек му иде да махне с ръка и да поеме към близката кръчма или към Терминал 2 – според възможностите си. Тъжната истина, която може да се прозре след третата ракия или докато се берат ягоди в „цивилизованата Европа", е, че тези неща се случват, защото сме ги изоставили – и родителите си, и децата си. Купуваме на отрочетата си смартфон или таблет, а ги оставяме да се самовъзпитават.

Насилие имаше и по наше време – колцина не са се сбивали в училище и кой не се е прибирал у дома с оскубани коси и обида в душата?

Но не беше избиване като на война

Не се растеше с нагласата, че в тоя живот трябва да си пробиваш път с цената на друг нечий живог. Повечето от нашите родители си бяха на мястото и не оставяха своеволията ни да ни се разминат току така. Тогава по-често се случваше да изядеш бой от родителите си, отколкото ти да биеш някого. Сега майките и бащите са големите отсъстващи от живота на собствените им деца.

Трагедията с починалото момиченце ще породи дебат за медицинската помощ в училищата и за ролята на учителите, но не и за това, че предпочитаме след 12-часовия работен ден да оставим децата да се забавляват и самовъзпитават във виртуалното пространство. Което иначе изобилства от модерни идеи за отглеждане на хлапета. Само че децата няма как сами да се възползват от тях, иначе възрастните нямаше да носят отговорност за възпитанието. Добротата няма как да се предаде само по генетичен път – трябва и обществена среда. Иначе Уилям Голдинг нямаше да напише онази задължителна за всеки книга, особено за родителите. Уви, Повелителят на мухите дреме във всяко дете, дори и във вашето собствено, колкото и да не ви се вярва.

Красимира Темелкова, standartnews.com

Още новини от Бургас

Обновиха изцяло ЦДГ "Здравец"

Най-старото детско заведение в к-с Изгрев - ЦДГ 14 „Здравец“, е с напълно променена визия. Сградата на ЦДГ № 14 „Здравец“ е построена през 1965… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте