Чок селям, аркадашлар!

Чок селям, аркадашлар!

Сряда, 13 Април 2016 14:05
Няма да ви превеждам заглавието, време е да свиквате постепенно. Отначало може и да се затруднявате, обаче няма да се плашите. То и на момата й е трудно в началото, ама после нещата задобряват и й става хубаво. Някои даже се пристрастяват – не, че е лошо, просто го споменавам. И, понеже с такова начало е малко усукано елегантно да завием към темата, предлагам директно да скочим в нея.

А темата, дами и господа, /заради билингвата: ханъм и ефенделер/ е, че сме село без кучета. Който иска, да го разбира буквално, който иска – да го схваща като метафора, не пречи, но то си е едно и също.

Защото, ако си село с кучета, като как, аджеба, /виждате ли как навлизам в езика, значи и вие можете!/ ще позволим да дойде не кой да е, а цял депутат от Меджилиса и заместник-председател на управляваща партия и да изтърси:”Където се говори турски език, там е нашата родина Турция”. А учредителите на не каква да е, а българска партия, да го аплодират, барабар с турския посланик у нас. И това – насред София, дето се вика, на две крачки от офисите на външния ни министър и президента.

Вие да чухте или видяхте някаква реакция от последно споменатите двама? Аз – не, но ако някой от вас е чул или видял, да ме коригира. Щото важното е да сме прецизни, коректни или, казано пряко, нещата да са таман.

И това, че са снишени като мишки, не е причина за моето или нечие друго недоволство. Нито президентът, нито министърът ни, реално погледнато, не са били причина за каквото и да било друго, освен за неща, предизвикващи забавни /понякога и гневни/ постове по форумите. Снишаването на първите ни мъже и дами в държавата /башовете – на официален език/ е следствие. Следствие на това, че в зората на връхлетялата ни демокрация усул-усул беше допуснато създаване на ачик етническа партия. Която пък след това „разпределяше порциите” в политиката и икономиката ни. Но понеже при разпределянето имаше достатъчно за башовете, те си траеха. Докато с голямото си траене превърнаха партиите на етническите малцинства в незаобиколим фактор.

Тогава защо да се чудим, че някой идва у нас и ни трясва в сурата, че тук е Турция. И, като сложим настрана овациите на пресните партийци, това се посреща с вцепенена тишина. Може би защото приоритет за политическите ни башове е да пресметнат каква ще им е файдата от новата партия и, ако се очертава файда, защо да я дразнят! Дето се вика, ако потрябва ДОСТ да ни е дост, какво има да лаем?! Може би защото веднага след случката дойде у нас турският главен прокурор, а такъв човек е страховит с това, което знае за всичко, дето комшиите правят през една обща граница. Може би защото сме в тежък комплекс пред мощния си /и агресивен, честно казано/ съсед.

Не е ясно. А може би е изконна българска традиция, водеща началото си от 1393-1396 г. По ония времена цар Иван Александър, заради политкоректност или от страх пред двете си жени, разделил царството си на две – на двамата си сина. Резултатът бил, че и двете царства паднали под турско. За следващите 482 години. Не са били чак 500, по-малко са били, ама второто е по-драматично някак си. Макар че и това – да си завишаваш нагоре годините на робството си е бая тревожен синдром, или греша?

И още нещо втрещяващо става тези дни – граждански арести взеха да се роят из държавата ни, ти да видиш! Направо епидемия някаква. Властите се взеха в чудо и не могат да сварят да им намерят обяснение. Повтарят като зомбирани, че са незаконни – така си е, ама никой не казва защо ги има?

Ами, защото сме село без кучета, колко пъти да го повторя. Ние сме тези, дето трябва да охраняват външна граница на цял Европейски съюз. И вече маса време не можем да решим: ограда ли ще правим, с гранични войски ли ще охраняваме, армията ли ще изправим на границата? Ако вдяваме, че това нашето е граница, понеже по всичко личи, че го имаме по-скоро за синур. Народът ни казва, че за жена и кокошка синур няма. А най-новата история на света доказа, че към жените и пернатите в поговорката се налага да добавим и мигрантите.

Прословутата гранична ограда я правим от време оно, станала е като ламя и само гълта пари. И още ще глътне, както сме я подкарали. Граничната ни полиция не се справя с проблема, очевидно е, та армията скача да помага. Цели 300 човека отиват на помощ. При дължина на границата ни само с Турция от 259 км, май че се пада горе-долу по човек на километър, без коментар. Ако добавим и гръцката граница – хептен без коментар.

А като добавим към всичко до тук, че тези, дето трябва да пазят, май се заиграват с каналджиите, какво има да се чудим, че разни дребни мутрета се възползват да изкарат по някое евро от преджобване на мигранти?!

Това е положението, селото /все/ още го има, ама кучета – йок! Сигурно затова премиерът ни първоначално благодари на хората за гражданските им арести. Тъй като всички знаем, че освен от управление на държавата, полицията и големи градски агломерации, той съвсем категорично разбира от гледане и възпитание на кучета. И знае, че които много лаят не хапят.

Ама, откъде тръгнахме, та къде стигнахме. Я, по-добре – да свършваме. За сега.

Още новини от Бургас

ДНСК със становище по казуса в Синеморец

По повод медийния интерес към казуса в с. Синеморец Дирекцията за национален строителен контрол излезе със становище. Публикуваме го без редакторска намеса:"В Дирекция за национален… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте