Преглед на печата 05.05.2016г.

Преглед на печата 05.05.2016г.

Четвъртък, 05 Май 2016 07:05
Скандалът около изборния кодекс отново е сред водещите тема на всекидневниците днес.  

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов се скара задочно с българи зад граница, пише „Стандарт“. Причина за това станаха промените в Изборния кодекс, които ограничават разкриването на секции в чужбина - сънародниците ни в чужбина протестираха по Великден. Една  от българките зад граница получи имейл от Симеонов, в който той отправя следния апел: "Не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризничещи псевдосънародници". Думите му срещнаха остър отзвук в социалните мрежи, появиха се и призиви за оставката му.

Валери Симеонов влезе в люта схватка с българите в чужбина Твърденията му за изборите бяха опровергани, а "Протестна мрежа" поиска оставката му, информира и вестник „Сега“. Българи зад граница изпратиха чрез социалните мрежи отговори до депутата, като се възмутиха от неприемливия му тон и обориха с факти неверните данни, които посочва за изборите в чужбина. Представители на български организации в чужбина вчера връчиха на омбудсмана Мая Манолова петиция от над 6000 подписа срещу ограничаване правото на вот на българите по света. Те са категорични, че сред най-големите недостатъци на Изборния кодекс е отпадането на възможността за автоматично образуване на секции в местата, в които вече е имало такива, каквато опция даваха отменените текстове.

Вестник „24 часа” допълва изборната тема с изявление на Радан Кънев, че РБ повече няма да се яви заедно на избори. Лидерът на партията Радан Кънев бил разочарован от ръководството на ДБГ в лицето на Меглена Кунева и Даниел Вълчев, но с по-голямата част от хората в партията можел да продължи да работи. Господството на ГЕРБ върви към своя край, каза още Кънев. Партията била “дълбоко разделена” от конфликт между Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов, чийто дует бил “на доизживяване”. Цветанов без Борисов бил политическа нула, Борисов без Цветанов губел половината партия, анализира Кънев. А жертва на конфликта била Румяна Бъчварова - лице на “автентично реформаторските сили в ГЕРБ”. Кънев посъветва Слави Трифонов да излезе от перверзната двойна роля на шоумен и политик. Шансът му в политиката бил по-голям от този на Николай Бареков.

Вестниците в четвъртък отделят подобаващо място и на задкулисието на българския бизнес, видяно през Панамските досиета и доклада на „Аликс пъртнърс” за КТБ.

И експертът по административно право Иван Тодоров е бил преди 14 г. акционер в офшорно дружество, регистрирано на Сейшелите, макар и само за 1 ден. Това показа продължаващото проучване на “24 часа” в Panama Papers. “Да, така е. Нямам какво да крия, плащам редовно данъци, а и регистрацията на офшорно дружество въобще не е нито престъпление, нито даже нарушение”, каза Тодоров пред “24 часа”.

5 милиарда лева достигат несъбираемите кредити, раздадени от фалиралата КТБ. Тези пари на практика са безвъзвратно изгубени. Към момента на затварянето на банката общият размер на кредитите е надхвърлял 5.7 милиарда лева. Не повече от 800 милиона лева от тях могат да бъдат събрани.Това сочи разсекретеният във вторник доклад на разследващата фирма "Аликс партнърс", цитиран от вестник „Сега“. Той потвърждава и информациите, че КТБ е източена и разграбена чрез сложна мрежа от фирми, много от тях свързани със собственика й Цветан Василев. Според разследващите възможностите за връщане на милиардите от КТБ са илюзорни. Максимумът, който може да бъде събран, е 800 млн. лв. Това е около 15% от заемите в банката.

Вълненията в Раднево също са сред актуалните теми на всекидневниците.

3-ма са в болница, 4-ма - в ареста, над 1000 местни жители - на площада на протест. От 3 дни миньорският град не е същият, коментира вестник „Труд“. Невинно засичане на пътя в понеделник към 14 ч и скандал между двама шофьори - българин и циганин, както ги делят тук сега, взриви стари, трупани с години проблеми. Полицията и прокуратурата избягват да съобщават подробности около инцидента, а информацията кой кого е засякъл на пътя в онзи великденски следобед е противоречива.

Около 2 хиляди граждани в Раднево се събраха на протест до ромския квартал "Кантона", като се е стигнало до сблъсъци с полицията, съобщиха читатели на "Дневник". Има пострадал един полицай и двама протестиращи. На три пъти е имало опити за пробиване на кордоните, но полицията не е допуснала протестиращи до ромската махала. В протеста са участвали общински съветници, бизнесмени, както и агитката на фен клуб "Берое" и рокери.

Още новини от Бургас

Изтекоха отговори за матурите. МОН отрича

Във връзка с публикации в социалните мрежи, относно изтекли отговори за утрешния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ), Министерството на образованието и науката… Прочети още »
 • Следизборната сесия - конгрес на победителите Следизборната сесия - конгрес на победителите
 • Най-мощното новолуние сбъдва желания Най-мощното новолуние сбъдва желания
 • Директна предавка: По колко печелят големите от всяка продажба? Директна предавка: По колко печелят големите
 • Дилър на амфети остава зад решетките Дилър на амфети остава зад решетките
 • Портът обяви търг за наем на ресторанта в Морска гара Портът обяви търг за наем на ресторанта в Мор
 • Започва набирането на песни за "Бургас и морето" Започва набирането на песни за "Бургас и море
 • Вижте кои ще са бургаските депутати Вижте кои ще са бургаските депутати
 • 22 досъдебни производства и 158 преписки по изборите в Апелативен район Бургас 22 досъдебни производства и 158 преписки по и
 • ГЕРБ и патриотите могат да сформират мнозинство в НС ГЕРБ и патриотите могат да сформират мнозинст
 • ДГ "Надежда" участваха в парад на здравословните храни ДГ "Надежда" участваха в парад на здравословн
 • Ученици от СУ"Епископ Константин Преславски" демонстрираха кулинарни умения Ученици от СУ"Епископ Константин Преславски"
 • Преименуват зала "Младост" на "Жулиета Шишманова" Преименуват зала "Младост" на "Жулиета Шишман

Не пропускайте