Тракийски ритуал показва магията на Бегликташ

Тракийски ритуал показва магията на Бегликташ

Събота, 23 Юли 2016 04:04
Приморско отново ще се върне във времето с пресъздаването на древен тракийски ритуал. Хилядолетни традиции ще оживят тракийското светилище Бегликташ. То ще се възроди за церемонии, дароприношения и обреди, така както са ги извършвали предците ни. Възстановката ще бъде представена от Румен Димитров, Доника Петкова, Марина Панайотова, Маринела Петрова, Кристина Димитрова. Автор на сценографията е Люба Желева.

Инициативата е на общината, която кани на 23 юли /събота/ от 19 часа на Тракийското светилище Бегликташ всички желаещи да се „телепортират" във времената на жреци, божества и магични сили на ритуали.

Тракийското скално светилище „Бегликташ" е неповторим мегалитен ансамбъл от времето, когато човекът се е прекланял пред природата, а ритуалите, митовете и легендите са били част от ежедневието.

През XIII век преди Христа „Бегликташ" e било главно светилище на тракийското племе „скирмиани"- най-древните металурзи в Тракия. Те населявали крайбрежните хълмове на Странджа и снабдявали с медна руда другите тракийски племена. Древното светилище на скирмианите е посветено на свещения брак между Богинята майка и Бога Слънце.

Основните ритуали, извършвани в светилището, са свързани с дароприношения на горски плодове, ябълки, грозде и хляб, както и на четирите свещени течности: вода - символ на водните стихии, вино - символ на земята, мляко - символ на въздуха и зехтин - символ на огъня.

Върху централния камък, оформен като легло и наречен „брачно ложе", жрецът и жрицата представяли свещения брак между Бога Слънце и Богинята Майка в нощта преди лятното равноденствие, след което се извършвало тайнството на раждането на Хероса - цар и главен жрец на племето. Така Хероса , озарен от първите лъчи на изгрева и получил безсмъртие, преминавал под арката на Апостол Таш - гигантски скален къс с формата на обърнато сърце и бил посрещан от множеството поклонници. Главният жрец гадаел за времето и съдбата на племето с помощта на специални магически предмети.

Интересна част от светилището е и лабиринтът - система от скални коридори, през които „непосветените" преминавали в стремеж към духовно израстване. Лабиринтът е с два изхода – ляв, свързан с мистиката и жреческата професия, и десен, който се асоциира с рационалното и прагматичното в живота. Вероятно тук са били довеждани млади момчета, които със завързани очи е трябвало да преминат през изпитанието. Излизайки през десния изход на лабиринта, те попадали на следващо върховно изпитание - подземното царство на Хадес. Така те повтаряли подвига на Орфей, който, според легендата, слязъл в подземния свят и с помощта на боговете успял да се завърне.

Още новини от Бургас

14-годишна украинка бита и изнасилена в Слънчев бряг

14-годишно дете е било бито, душено и изнасилено в Слънчев бряг. Това се е случило на плажа близо до "Какао бийч" в сряда през нощта.… Прочети още »
 • Издирват възрастна жена с престилка на "Маги" Издирват възрастна жена с престилка на "Маги"
 • Директна предавка: Другият живот на Енцо Ферари Директна предавка: Другият живот на Енцо Фера
 • СДС твърди: На изборите във формат РБ СДС твърди: На изборите във формат РБ
 • Общинската фирма за хляб забуксува със 760 хил. лв. Общинската фирма за хляб забуксува със 760 хи
 • Ловец, убил човек вместо глиган, с условна присъда Ловец, убил човек вместо глиган, с условна пр
 • Бургас вече има Клиника по съдова хирургия Бургас вече има Клиника по съдова хирургия
 • Ще има ли нови паркинги във "Възраждане" и "Бр. Миладинови"? Ще има ли нови паркинги във "Възраждане" и "Б
 • Стягат детската градина в Рудник по "Красива България" Стягат детската градина в Рудник по "Красива
 • Снегът е големия проблем на приютите за кучета Снегът е големия проблем на приютите за кучет
 • Дивите гъски се подслониха край Бургас Дивите гъски се подслониха край Бургас
 • Защо Свети дух да е в културния календар на Бургас? Защо Свети дух да е в културния календар на Б
 • Паркинг на "Шар планина", има и недоволни Паркинг на "Шар планина", има и недоволни

Не пропускайте