Тракийски ритуал показва магията на Бегликташ

Тракийски ритуал показва магията на Бегликташ

Събота, 23 Юли 2016 04:04
Приморско отново ще се върне във времето с пресъздаването на древен тракийски ритуал. Хилядолетни традиции ще оживят тракийското светилище Бегликташ. То ще се възроди за церемонии, дароприношения и обреди, така както са ги извършвали предците ни. Възстановката ще бъде представена от Румен Димитров, Доника Петкова, Марина Панайотова, Маринела Петрова, Кристина Димитрова. Автор на сценографията е Люба Желева.

Инициативата е на общината, която кани на 23 юли /събота/ от 19 часа на Тракийското светилище Бегликташ всички желаещи да се „телепортират" във времената на жреци, божества и магични сили на ритуали.

Тракийското скално светилище „Бегликташ" е неповторим мегалитен ансамбъл от времето, когато човекът се е прекланял пред природата, а ритуалите, митовете и легендите са били част от ежедневието.

През XIII век преди Христа „Бегликташ" e било главно светилище на тракийското племе „скирмиани"- най-древните металурзи в Тракия. Те населявали крайбрежните хълмове на Странджа и снабдявали с медна руда другите тракийски племена. Древното светилище на скирмианите е посветено на свещения брак между Богинята майка и Бога Слънце.

Основните ритуали, извършвани в светилището, са свързани с дароприношения на горски плодове, ябълки, грозде и хляб, както и на четирите свещени течности: вода - символ на водните стихии, вино - символ на земята, мляко - символ на въздуха и зехтин - символ на огъня.

Върху централния камък, оформен като легло и наречен „брачно ложе", жрецът и жрицата представяли свещения брак между Бога Слънце и Богинята Майка в нощта преди лятното равноденствие, след което се извършвало тайнството на раждането на Хероса - цар и главен жрец на племето. Така Хероса , озарен от първите лъчи на изгрева и получил безсмъртие, преминавал под арката на Апостол Таш - гигантски скален къс с формата на обърнато сърце и бил посрещан от множеството поклонници. Главният жрец гадаел за времето и съдбата на племето с помощта на специални магически предмети.

Интересна част от светилището е и лабиринтът - система от скални коридори, през които „непосветените" преминавали в стремеж към духовно израстване. Лабиринтът е с два изхода – ляв, свързан с мистиката и жреческата професия, и десен, който се асоциира с рационалното и прагматичното в живота. Вероятно тук са били довеждани млади момчета, които със завързани очи е трябвало да преминат през изпитанието. Излизайки през десния изход на лабиринта, те попадали на следващо върховно изпитание - подземното царство на Хадес. Така те повтаряли подвига на Орфей, който, според легендата, слязъл в подземния свят и с помощта на боговете успял да се завърне.

Още новини от История и археология

Бургас е щял да има изкуствен остров още през 1938г.

Морските бани в Бургас съществуват някъде от края на 19 век, но никой не знае точната дата. Първият мост  е със стоманена конструкция и е… Прочети още »
 • Ограничават движението по пътя Провадия-Айтос Ограничават движението по пътя Провадия-Айтос
 • Слънцето се връща в понеделник и през март Слънцето се връща в понеделник и през март
 • Сирни заговезни е. Прощавайте и поискайте про
 • Седмичен хороскоп Седмичен хороскоп
 • Директна предавка: Канадците изравят томахавката Директна предавка: Канадците изравят томахавк
 • Сблъсъци в Бродилово заради тричането Сблъсъци в Бродилово заради тричането
 • Приморско посреща Баба Марта с арт работилница Приморско посреща Баба Марта с арт работилниц
 • Най-лесният маршрут до киносалоните в Бургас Най-лесният маршрут до киносалоните в Бургас
 • Деца показаха ръчно изработени кукерски маски Деца показаха ръчно изработени кукерски маски
 • 14 училища от региона в надпреварата по Spelling Bee 14 училища от региона в надпреварата по Spell
 • Търсят финансиране за пречиствателните станции в Ахтопол и Синеморец Търсят финансиране за пречиствателните станци
 • Ще укрепват тунела в Руенско, ограничават пътуването на МПС Ще укрепват тунела в Руенско, ограничават път

Не пропускайте