Тракийски ритуал показва магията на Бегликташ

Тракийски ритуал показва магията на Бегликташ

Събота, 23 Юли 2016 04:04
Приморско отново ще се върне във времето с пресъздаването на древен тракийски ритуал. Хилядолетни традиции ще оживят тракийското светилище Бегликташ. То ще се възроди за церемонии, дароприношения и обреди, така както са ги извършвали предците ни. Възстановката ще бъде представена от Румен Димитров, Доника Петкова, Марина Панайотова, Маринела Петрова, Кристина Димитрова. Автор на сценографията е Люба Желева.

Инициативата е на общината, която кани на 23 юли /събота/ от 19 часа на Тракийското светилище Бегликташ всички желаещи да се „телепортират" във времената на жреци, божества и магични сили на ритуали.

Тракийското скално светилище „Бегликташ" е неповторим мегалитен ансамбъл от времето, когато човекът се е прекланял пред природата, а ритуалите, митовете и легендите са били част от ежедневието.

През XIII век преди Христа „Бегликташ" e било главно светилище на тракийското племе „скирмиани"- най-древните металурзи в Тракия. Те населявали крайбрежните хълмове на Странджа и снабдявали с медна руда другите тракийски племена. Древното светилище на скирмианите е посветено на свещения брак между Богинята майка и Бога Слънце.

Основните ритуали, извършвани в светилището, са свързани с дароприношения на горски плодове, ябълки, грозде и хляб, както и на четирите свещени течности: вода - символ на водните стихии, вино - символ на земята, мляко - символ на въздуха и зехтин - символ на огъня.

Върху централния камък, оформен като легло и наречен „брачно ложе", жрецът и жрицата представяли свещения брак между Бога Слънце и Богинята Майка в нощта преди лятното равноденствие, след което се извършвало тайнството на раждането на Хероса - цар и главен жрец на племето. Така Хероса , озарен от първите лъчи на изгрева и получил безсмъртие, преминавал под арката на Апостол Таш - гигантски скален къс с формата на обърнато сърце и бил посрещан от множеството поклонници. Главният жрец гадаел за времето и съдбата на племето с помощта на специални магически предмети.

Интересна част от светилището е и лабиринтът - система от скални коридори, през които „непосветените" преминавали в стремеж към духовно израстване. Лабиринтът е с два изхода – ляв, свързан с мистиката и жреческата професия, и десен, който се асоциира с рационалното и прагматичното в живота. Вероятно тук са били довеждани млади момчета, които със завързани очи е трябвало да преминат през изпитанието. Излизайки през десния изход на лабиринта, те попадали на следващо върховно изпитание - подземното царство на Хадес. Така те повтаряли подвига на Орфей, който, според легендата, слязъл в подземния свят и с помощта на боговете успял да се завърне.

Още новини от Бургас

Подкупни полицаи застават пред съда

Двама подкупни полицаи застават пред съда днес. Окръжна прокуратура е повдигнала обвинение срещу Божидар Й. и Христо Д. Те са подсъдими за това, че на… Прочети още »
 • Автобус пламна на автогара "Запад" /СНИМКА/ Автобус пламна на автогара "Запад" /СНИМКА/
 • ГЕРБ с обещание: Ефективни присъди за каналджиите ГЕРБ с обещание: Ефективни присъди за каналдж
 • Смел граничар влязъл в горящия камион, за да спаси мигратите /СНИМКИ/ Смел граничар влязъл в горящия камион, за да
 • Костадин Марков: Реформаторският блок е автентичната десница на България, нека се обединим в неделя Костадин Марков: Реформаторският блок е автен
 • Директна предавка: Идва наследникът на легендата Директна предавка: Идва наследникът на легенд
 • Измамна схема с подвеждане на роми за социални помощи в Бургас Измамна схема с подвеждане на роми за социалн
 • Руска Бояджиева към недоволните бургазлии: Транспортната схема не е за 200 човека, а 200 000 Руска Бояджиева към недоволните бургазлии: Тр
 • Общината прибави към автопарка си два електромобила Общината прибави към автопарка си два електро
 • Внимание: Ало измамниците в атака, старец за малко да изтегли над 50 бона Внимание: Ало измамниците в атака, старец за
 • Областният подписа договора за почистването на Вая Областният подписа договора за почистването н
 • За кого в областта имаше работа през 2016-та? За кого в областта имаше работа през 2016-та?
 • Бандитът без книжка с дрогата се забил в спряна полицейска кола Бандитът без книжка с дрогата се забил в спря

Не пропускайте