Преглед на печата 10.01.2017г.

Преглед на печата 10.01.2017г.

Вторник, 10 Януари 2017 07:34
След като проф. Огнян Герджиков потвърди, че е канен за служебен министър-председател, се появи втора важна номинация, пише „24 часа“.  Вицепрезидентът Маргарита Попова най-вероятно ще бъде вицепремиер и правосъден министър в служебния кабинет на Румен Радев. Идеята е бившата прокурорка да координира провеждането на съдебната реформа. За тази важна номинация съобщиха независимо един от друг двама отлично информирани източници. “Към днешна дата няма такова решение”, заяви Попова пред “24 часа”, като отказа подробности по темата.

В четвъртък ще внесем промените в Изборния кодекс за въвеждане на изцяло мажоритарна система. Това съобщи за „Монитор“ шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, като изтъкна, че по този начин партията се съобразява с волята на българските граждани, изразена на референдума. Той изчисли, че при консенсус сред формациите, стегнат график и с денонощна работа промените могат да бъдат приети до края на живота на това НС, което се очаква да бъде разпуснато в края на месеца. Според Кирилов обаче, ако бъдещият президент Румен Радев даде седмица или две допълнително удължаване на работата на НС, ще има възможност и за по-спокойно обсъждане.

Година след като премиерът Бойко Борисов спря търга за строеж на около 60 км от магистрала "Хемус" заради "витаещи съмнения" около фирмите строители, вчера стана ясен резултатът от новия търг, разкрива вестник „Сега“. Отново фирми от този кръг ще строят първите 10 км от продължението на аутобана - от Ябланица до Боаза. През февруари миналата година конкурса спечелиха консорциуми от фирми, предложили близо милиард лева за 60 км от трасето на магистралата след Ябланица. Прогнозната стойност, която държавата беше определила за строежа, беше няколко пъти по-ниска.

Вчера Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) оповести победителите в новия търг, който беше обявен за първите 10 от тези 60 км. Сред 11 кандидати е избрано обединението "ХВП Ябланица". В него участват "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пътстрой Бургас". Зад трите фирми официално стои бившият пътен шеф от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев, припомня Медиапул. Той купи свързваната с депутата Делян Пеевски "Водстрой 98" миналата година. Според хора в строителния бранш обаче сделката е фиктивна.

Борсовата цена на електроенергията в България се повиши неколкократно спрямо миналата седмица, като отбеляза абсолютен рекорд от 341,93 лв. за мегаватчас, изчислява „Труд“. По тази стойност днес по обед ще бъдат доставени 150 мегаватчаса, стана ясно от отчет на Българската независима енергийна борса. Предишната най-висока цена е била отчетена през декември миналата година – 162,94 лв./мвтч. Двойното поскъпване сега се обяснява с големите студове, които трайно превзеха България и Балканския полуостров.

Все още не е ясно дали учениците ще трябва да отучват извънредно заради изненадващо удължената си ваканция. От Министерството на образованието коментираха пред „Стандарт“, че първо ще изчакат да видят докога ще продължат неучебните дни и едва след това ще мислят дали да не компенсират с дните от междусрочната ваканция. Заради грипа и студа, учебният процес е спрян в отделни населени места във всички 28 области на страната.


Още новини от Релакс

Не любовница, а политически амбиции на Джоли разбили брака й с Брад

Активната хуманитарна дейност на Анджелина Джоли като посланик на добра воля на ООН е предизвикала разрива й с Брад Пит, съобщи ТАСС.Актьорът не харесвал политическите… Прочети още »
 • Най-мощното новолуние сбъдва желания Най-мощното новолуние сбъдва желания
 • Директна предавка: По колко печелят големите от всяка продажба? Директна предавка: По колко печелят големите
 • Дилър на амфети остава зад решетките Дилър на амфети остава зад решетките
 • Портът обяви търг за наем на ресторанта в Морска гара Портът обяви търг за наем на ресторанта в Мор
 • Започва набирането на песни за "Бургас и морето" Започва набирането на песни за "Бургас и море
 • Вижте кои ще са бургаските депутати Вижте кои ще са бургаските депутати
 • 22 досъдебни производства и 158 преписки по изборите в Апелативен район Бургас 22 досъдебни производства и 158 преписки по и
 • ГЕРБ и патриотите могат да сформират мнозинство в НС ГЕРБ и патриотите могат да сформират мнозинст
 • ДГ "Надежда" участваха в парад на здравословните храни ДГ "Надежда" участваха в парад на здравословн
 • Ученици от СУ"Епископ Константин Преславски" демонстрираха кулинарни умения Ученици от СУ"Епископ Константин Преславски"
 • Преименуват зала "Младост" на "Жулиета Шишманова" Преименуват зала "Младост" на "Жулиета Шишман
 • Преференциите разбъркаха листите на ГЕРБ, БСП и ДПС Преференциите разбъркаха листите на ГЕРБ, БСП

Не пропускайте