Преглед на печата 10.01.2017г.

Преглед на печата 10.01.2017г.

Вторник, 10 Януари 2017 07:34
След като проф. Огнян Герджиков потвърди, че е канен за служебен министър-председател, се появи втора важна номинация, пише „24 часа“.  Вицепрезидентът Маргарита Попова най-вероятно ще бъде вицепремиер и правосъден министър в служебния кабинет на Румен Радев. Идеята е бившата прокурорка да координира провеждането на съдебната реформа. За тази важна номинация съобщиха независимо един от друг двама отлично информирани източници. “Към днешна дата няма такова решение”, заяви Попова пред “24 часа”, като отказа подробности по темата.

В четвъртък ще внесем промените в Изборния кодекс за въвеждане на изцяло мажоритарна система. Това съобщи за „Монитор“ шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, като изтъкна, че по този начин партията се съобразява с волята на българските граждани, изразена на референдума. Той изчисли, че при консенсус сред формациите, стегнат график и с денонощна работа промените могат да бъдат приети до края на живота на това НС, което се очаква да бъде разпуснато в края на месеца. Според Кирилов обаче, ако бъдещият президент Румен Радев даде седмица или две допълнително удължаване на работата на НС, ще има възможност и за по-спокойно обсъждане.

Година след като премиерът Бойко Борисов спря търга за строеж на около 60 км от магистрала "Хемус" заради "витаещи съмнения" около фирмите строители, вчера стана ясен резултатът от новия търг, разкрива вестник „Сега“. Отново фирми от този кръг ще строят първите 10 км от продължението на аутобана - от Ябланица до Боаза. През февруари миналата година конкурса спечелиха консорциуми от фирми, предложили близо милиард лева за 60 км от трасето на магистралата след Ябланица. Прогнозната стойност, която държавата беше определила за строежа, беше няколко пъти по-ниска.

Вчера Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) оповести победителите в новия търг, който беше обявен за първите 10 от тези 60 км. Сред 11 кандидати е избрано обединението "ХВП Ябланица". В него участват "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пътстрой Бургас". Зад трите фирми официално стои бившият пътен шеф от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев, припомня Медиапул. Той купи свързваната с депутата Делян Пеевски "Водстрой 98" миналата година. Според хора в строителния бранш обаче сделката е фиктивна.

Борсовата цена на електроенергията в България се повиши неколкократно спрямо миналата седмица, като отбеляза абсолютен рекорд от 341,93 лв. за мегаватчас, изчислява „Труд“. По тази стойност днес по обед ще бъдат доставени 150 мегаватчаса, стана ясно от отчет на Българската независима енергийна борса. Предишната най-висока цена е била отчетена през декември миналата година – 162,94 лв./мвтч. Двойното поскъпване сега се обяснява с големите студове, които трайно превзеха България и Балканския полуостров.

Все още не е ясно дали учениците ще трябва да отучват извънредно заради изненадващо удължената си ваканция. От Министерството на образованието коментираха пред „Стандарт“, че първо ще изчакат да видят докога ще продължат неучебните дни и едва след това ще мислят дали да не компенсират с дните от междусрочната ваканция. Заради грипа и студа, учебният процес е спрян в отделни населени места във всички 28 области на страната.


Още новини от История и археология

В гробницата на Тутанкамон наистина има скрити помещения

Изследване на гробницата на фараона Тутанкамон със специален радар потвърди наличието на скрити кухини или помещения зад едната от стените на гробницата, пише Devnite.com. Става… Прочети още »
 • Не ми спирай на мястото! Не ми спирай на мястото!
 • На 31.01 изтича валидността на винетките за 2016 г. На 31.01 изтича валидността на винетките за 2
 • Осъден не иска да влезе в затвора, прави се на шпакловчик Осъден не иска да влезе в затвора, прави се н
 • Протестираши затвориха Дунав мост 2 от Румъния за България Протестираши затвориха Дунав мост 2 от Румъни
 • Търсят финансиране за жп линията от гарата до летището Търсят финансиране за жп линията от гарата до
 • Шеф Андре Токев: България може да даде много на Европа Шеф Андре Токев: България може да даде много
 • Задържаха телефонен измамник Задържаха телефонен измамник
 • Преглед на печата 24.01.2017г. Преглед на печата 24.01.2017г.
 • Румяна Арнаудова разкрива в Бургас опасностите в мрежата Румяна Арнаудова разкрива в Бургас опасностит
 • Забраняват продажба на домашни птици извън пазарите заради птичия грип Забраняват продажба на домашни птици извън па
 • Наградиха 49 доброволци от спасителните операции в Хитрино Наградиха 49 доброволци от спасителните опера
 • Затварят част от „Крайезерна“ за 45 дни Затварят част от „Крайезерна“ за 45 дни

Не пропускайте