Преглед на печата 10.01.2017г.

Преглед на печата 10.01.2017г.

Вторник, 10 Януари 2017 07:34
След като проф. Огнян Герджиков потвърди, че е канен за служебен министър-председател, се появи втора важна номинация, пише „24 часа“.  Вицепрезидентът Маргарита Попова най-вероятно ще бъде вицепремиер и правосъден министър в служебния кабинет на Румен Радев. Идеята е бившата прокурорка да координира провеждането на съдебната реформа. За тази важна номинация съобщиха независимо един от друг двама отлично информирани източници. “Към днешна дата няма такова решение”, заяви Попова пред “24 часа”, като отказа подробности по темата.

В четвъртък ще внесем промените в Изборния кодекс за въвеждане на изцяло мажоритарна система. Това съобщи за „Монитор“ шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, като изтъкна, че по този начин партията се съобразява с волята на българските граждани, изразена на референдума. Той изчисли, че при консенсус сред формациите, стегнат график и с денонощна работа промените могат да бъдат приети до края на живота на това НС, което се очаква да бъде разпуснато в края на месеца. Според Кирилов обаче, ако бъдещият президент Румен Радев даде седмица или две допълнително удължаване на работата на НС, ще има възможност и за по-спокойно обсъждане.

Година след като премиерът Бойко Борисов спря търга за строеж на около 60 км от магистрала "Хемус" заради "витаещи съмнения" около фирмите строители, вчера стана ясен резултатът от новия търг, разкрива вестник „Сега“. Отново фирми от този кръг ще строят първите 10 км от продължението на аутобана - от Ябланица до Боаза. През февруари миналата година конкурса спечелиха консорциуми от фирми, предложили близо милиард лева за 60 км от трасето на магистралата след Ябланица. Прогнозната стойност, която държавата беше определила за строежа, беше няколко пъти по-ниска.

Вчера Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) оповести победителите в новия търг, който беше обявен за първите 10 от тези 60 км. Сред 11 кандидати е избрано обединението "ХВП Ябланица". В него участват "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пътстрой Бургас". Зад трите фирми официално стои бившият пътен шеф от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев, припомня Медиапул. Той купи свързваната с депутата Делян Пеевски "Водстрой 98" миналата година. Според хора в строителния бранш обаче сделката е фиктивна.

Борсовата цена на електроенергията в България се повиши неколкократно спрямо миналата седмица, като отбеляза абсолютен рекорд от 341,93 лв. за мегаватчас, изчислява „Труд“. По тази стойност днес по обед ще бъдат доставени 150 мегаватчаса, стана ясно от отчет на Българската независима енергийна борса. Предишната най-висока цена е била отчетена през декември миналата година – 162,94 лв./мвтч. Двойното поскъпване сега се обяснява с големите студове, които трайно превзеха България и Балканския полуостров.

Все още не е ясно дали учениците ще трябва да отучват извънредно заради изненадващо удължената си ваканция. От Министерството на образованието коментираха пред „Стандарт“, че първо ще изчакат да видят докога ще продължат неучебните дни и едва след това ще мислят дали да не компенсират с дните от междусрочната ваканция. Заради грипа и студа, учебният процес е спрян в отделни населени места във всички 28 области на страната.


Още новини от Свят

Счупиха рекорда за трансфер във футбола

Най-скъпият трансфер в историята на футбола е факт, след като "Манчестър Юн" привлече халфа на "Ювентус" и националния отбор на Франция Пол Погба. 23-годишният футболист… Прочети още »
 • Изненада! Атанас Зафиров е член на ИБ на БСП! Изненада! Атанас Зафиров е член на ИБ на БСП!
 • Директна предавка: Изчистено, минимално, британско Директна предавка: Изчистено, минимално, брит
 • „Син кит” – играта на детските самоубийства! Внимавайте, родители! „Син кит” – играта на детските самоубийства!
 • Работих за ДС и не се срамувам, заяви Тома Томов Работих за ДС и не се срамувам, заяви Тома То
 • "Левски пред съда на Портата и историята" в Бургас "Левски пред съда на Портата и историята" в Б
 • Седмичен хороскоп 20-26.02.2017г. Седмичен хороскоп 20-26.02.2017г.
 • Междусъседски войни мъчат бургазлии Междусъседски войни мъчат бургазлии
 • Директна предавка: 6х6 в беда – 6х6 на помощ… Директна предавка: 6х6 в беда – 6х6 на помощ…
 • ВАП проверява приема в детските градини, нарушени били 112 наредби ВАП проверява приема в детските градини, нару
 • 7 от 8 склада за дърва за огрев в Бургас с нарушения 7 от 8 склада за дърва за огрев в Бургас с на
 • Деца рисуваха Левски Деца рисуваха Левски
 • От ЕВН "пресоляват манджата" От ЕВН "пресоляват манджата"

Не пропускайте