Изтичат концесиите на 34 плажа

Изтичат концесиите на 34 плажа

Вторник, 10 Януари 2017 13:09
Провеждаме процедурите за концесии и наем на морски плажове, за да гарантираме безпроблемното протичане на Лято‘2017, както и да обезпечим договорените ръстове с големите чуждестранни туроператори. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг в Министерството на туризма.

„Към момента са изтекли или изтичат договорите за наем или концесия на 34 морски плажове. Нашата основна цел е да осигурим стопани за тях, в противен случай някои от най-посещаваните плажни ивици могат да останат неохраняеми за следващото лято“, каза министър Ангелкова. Тя подчерта, че всички изисквания за провеждането на тези процедури са описани в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и Закона за концесиите и стриктно се спазват от назначените комисии. Членовете им подписват декларации за конфиденциалност и нямат право да изнасят данни за процедурата или участниците в нея, до приключването й. „Това са изискванията в сега действащия Закон за устройството на Черноморското крайбрежие и ние сме длъжни да ги спазваме“, подчерта тя.

„Първите 8 процедури за отдаване на концесия на морски плажове са стартирани с решение на Министерски съвет още в началото на ноември“, посочи Николина Ангелкова. Тя разясни, че се подготвя обявяването на още 6 процедури за отдаване на концесия и са стартирани процедури за отдаване под наем на други плажни ивици, които остават без стопанин. „Част от тези процедури ще приключат в мандата на служебния кабинет, но трябва да стартират навреме, защото в противен случай рискуваме летния сезон“, допълни министърът на туризма.

В отговор на журналистически въпрос, министърът на туризма коментира, че тя не участва в концесионните процедури, както и че категорично не се намесва в работата на комисиите. В техния състав има представители на министерствата на туризма, вътрешните работи, финансите и на специализираната администрация на Министерския съвет. Тя изрази учудване от факта, че едно съвпадение на име може да породи дискусии за компетенциите и нивото на експертност на членовете на комисиите. „Важно е информацията да бъде добре проверена, преди да бъде огласявана в публичното пространство“, добави още тя и призова да не се спекулира с важни за обществото теми с политическа цел.

Министър Ангелкова разясни, че решенията в комисиите се взимат с 2/3 мнозинство, като протоколите за тяхната работа са изготвени в три-дневен срок, съгласно закона. Тя добави още, че съгласувателната процедура на решенията вече е в процес и, че се очаква в следващите дни да бъдат внесени за разглеждане от Министерски съвет. Относно инвеститорския интерес към обявените концесии, министърът информира, че за някои от плажовете има само по 1 кандидат, но за други подалите оферти са между два и девет участника.

Припомняме, че вчера буртгаският депутат Атанас Зафиров алармира за недердности при отдаване на плажовете на концесии. Виж тук:

http://www.burgasnews.com/novini-burgas/108659-burgaski-deputat-obvarza-nerednosti-po-plazhovete-s-predstoyashtite-izbori
Още новини от Бургас

250 000 цигари без бандерол в склад в 5-ти километър

250 000 къса цигари без акцизен бандерол са открити в склад, намиращ се на 5-ти километър в Бургас, съобщиха от полицията.  След получен сигнал, служители… Прочети още »
 • Хороскоп 23 - 29 януари, 2017 Хороскоп 23 - 29 януари, 2017
 • LED лампи в "Славейков", "Зорница" и "Изгрев" за над 5 млн. лв. LED лампи в "Славейков", "Зорница" и "Изгрев"
 • По-изгодните винетки за колите ще влязат в сила чак от 2018 г. По-изгодните винетки за колите ще влязат в си
 • Океански пришълец спасява храната на рибите в Черно море Океански пришълец спасява храната на рибите в
 • Нови случаи на птичи грип в Бургаско Нови случаи на птичи грип в Бургаско
 • Разбиха мрежа за незаконен трафик на културни и исторически ценности Разбиха мрежа за незаконен трафик на културни
 • Директна предавка: Duster не мирясва Директна предавка: Duster не мирясва
 • Много близнаци и повече момченца в Бургас Много близнаци и повече момченца в Бургас
 • Подписаха договор за пречиствателната станция на Приморско Подписаха договор за пречиствателната станция
 • Нови глоби за шофьори-джигити Нови глоби за шофьори-джигити
 • Жълт код за студ в цялата страна Жълт код за студ в цялата страна
 • Приморско и Айтос ще имат водни цикли Приморско и Айтос ще имат водни цикли

Не пропускайте