Преглед на печата 11.01.2017г.

Преглед на печата 11.01.2017г.

Сряда, 11 Януари 2017 07:09
Депутатите от правната комисия в НС отказаха да гласуват проекта на ГЕРБ, с който решенията от референдума на “Шоуто на Слави” да станат задължителни, пише "Труд". Текстовете бяха отхвърлени – само шестима от партията на Бойко Борисов гласуваха “за”, а 11 бяха “против”. Дебатите в комисията показаха, че никакви решения по допитването и по въвеждането на нови изборни правила няма да минат през 43-тото НС. Юристите в комисията бяха категорични, че няма как да се произнасят по референдума, след като решението на ЦИК за резултатите от допитването се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС).

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е дал интервю на "24 часа" за последните дни на парламента. "Няма да приемем 50% мажоритарни депутати", казва Цветанов. Искаме Радев да удължи парламента само една седмица и да определи новите 240 избирателни района, е мнението на ГЕРБ. Според Цветанов ако се направят избори по сегашната система, те може да се окажат нелегитимни. Той смята, че мажоритарната система дава възможност за много по-висока активност на изборите и за възстановяване на доверието в политиците.

Всякакви опити да се удължава живота на 43-то Народно събрание под предлог несвършена работа са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд, смята Радев, цитиран от "Стандарт". "На 11 януари се открива новата парламентарна сесия на 43-то Народно събрание. Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. референдум, а по-късно и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение. Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение. Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа, казва генералът.

Разликата между двете най-големи партии - ГЕРБ и БСП, се стопи и ако парламентарните избори се провеждаха в самия край на 2016 г., партията на Бойко Борисов щеше да получи с 1.2 на сто по-добър резултат от столетницата, съобщава вестник "Сега". Това показва национално проучване на "Екзакта рисърч", проведено между 27 и 30 декември в 92 селища в страната. ГЕРБ биха взели 26.1 процента от гласовете, а БСП - 24.9%. Данните са получени с открит електорален въпрос, при който на запитаните не са предлагани имена на партии като възможен отговор. "Обединените патриоти" са трета политическа сила с 10.5 на сто, а ДПС биха получили малко над 4%. Това са четирите формации, които със сигурност влизат в следващото Народно събрание.

Докато в парламента спорят за изборите, премиерът Борисов участва в оперативно заседание на щаба за изпълнение на Националния план за защита при бедствия в АПИ, информира "Стандарт". Обстановката в страната е една от основните теми на изданието. Критична е обстановката в областите Варна, Бургас, Търговище и Шумен, става ясно от заседанието.

Студът замрази бежанския натиск към страната ни. Това показва справка на „Гранична полиция“, с която „Монитор“ разполага. Според цифрите в началото на август – от 11-и до 18-и, в страната ни са били заловени общо 816 мигранти. На вход през държавната граница са били 99, а на изход 110. Във вътрешността на страната, след като вече са влезли през зелената граница, са били спипани 607 души. Със застудяването цифрите варират, но определено тенденцията е към намаление. В края на септември заловените са 520, а вече с осезаемото застудяване около коледните празници цифрата стига до 70 на седмица.

Още новини от Бургас

Облагородиха училищен двор с над 30 вида дървета

В ОУ „Антон Страшимиров“ – Бургас се проведе акция по залесяване на училищния двор. Инициативата е посветена на седмицата на екоучилищата в България към Българско… Прочети още »
 • Румяна Арнаудова разкрива в Бургас опасностите в мрежата Румяна Арнаудова разкрива в Бургас опасностит
 • Забраняват продажба на домашни птици извън пазарите заради птичия грип Забраняват продажба на домашни птици извън па
 • Наградиха 49 доброволци от спасителните операции в Хитрино Наградиха 49 доброволци от спасителните опера
 • Затварят част от „Крайезерна“ за 45 дни Затварят част от „Крайезерна“ за 45 дни
 • Директна предавка: Kia Stinger -конкурент на Tesla 3? Директна предавка: Kia Stinger -конкурент на
 • Вече приемат пациенти в УМБАЛ-Бургас от едно гише Вече приемат пациенти в УМБАЛ-Бургас от едно
 • Ръст от над 1 млн. евро при сделките с луксозни имоти Ръст от над 1 млн. евро при сделките с луксоз
 • РИОСВ Бургас ще затваря бензиностанции без системи за бензиновите пари РИОСВ Бургас ще затваря бензиностанции без си
 • EVN дърпа шалтера за планови ремонти, ще са краткотрайни EVN дърпа шалтера за планови ремонти, ще са к
 • Работодател отнесе 1 500 лв. глоба, не платил почивка на сервитьорка Работодател отнесе 1 500 лв. глоба, не платил
 • Българският воин през погледа на другите народи Българският воин през погледа на другите наро
 • Измамниците не пощадиха и брачния обет Измамниците не пощадиха и брачния обет

Не пропускайте