Общини от областта имат сериозни проблеми с дълга

Общини от областта имат сериозни проблеми с дълга

Сряда, 11 Януари 2017 09:44
56 от общо 265 общини у нас са в затруднено финансово положение заради високи плащания по дълга си, ниски приходи и слаб контрол, съобщиха във вторник от Сметната палата. Сред са няколко общини от областта - Камаено, Карнобат, Малко Търново, Айтос.
Това сочи одит на управлението на общинския дълг през 2014 г.

В 43 общини у нас през 2014 г. общинският дълг е увеличен с повече от 50% спрямо предходната година, като в 35 от тях ръстът е над 100%.
При 12 общини увеличението е с над 500% - Камено, Карнобат, Суворово, Роман, Асеновград, Раковски, Родопи, Сопот, Две могили, Костинброд, Маджарово и Тунджа. "Значителното нарастване на общинския дълг в тези общини е предпоставка за влошаване на финансовото им състояние в средносрочен аспект", отчитат от палатата.

През 2014 г. общо 183 общини са имали финансови задължения, а 82 не са имали дългове.

Съотношението между плащанията по дълга и собствените приходи за периода 2015-2017 г. е над 30% при 56 общини, сочи още одитът. Подобни високи стойности са предпоставка за формиране на дефицит в общинския бюджет. При 14 общини съотношението плащания по дълга/собствени приходи е над 100%, което значи, че съответните общини имат сериозни финансови проблеми, пише още в одита.

През 2015 г. броят на общините с високо съотношение (над 30%) на плащанията по дълга към собствените приходи е намалял до 35, но при три от тях – Малко Търново, Бобов дол и Никопол, процентът е надминавал 200%.

През 2016 г. в 16 общини се очаква съотношението плащания по дълга към собствените приходи да бъде по-голямо от 30%, като при две общини - Айтос и Гулянци, това съотношение е над 200%.

Причините за нарушеното съотношение между плащанията по общинския дълг и собствените приходи при много общини са незаконосъобразни решения, неправилно планиране на приходите, ниска събираемост и неефективен контрол, посочва Сметната палата.

Заради тежкото финансово състояние на част от общините по идея на финансовия министър Владислав Горанов от средата на 2016 г. е в сила законова процедура за оздравяване на закъсали финансово общини. В процедурата бяха включени 36 общини, но по данни на финансовото министерство към края на 2016 г. нито една от тях няма одобрен план за финансово оздравяване и съответно – на никоя от тях не е предоставен безлихвен заем от държавния бюджет.

По последни данни просрочените задължения на местната власт са на стойност 194 млн. лв., сочи обобщена справка на Медиапул.бг.

Още новини от Бургас

“Хамалогика” представя Бургас на “Беглика фест”

От днес до 24-ти август, на бреговете на язовир голям Беглик, за шести път ще бъдат провокирани традиционните гледни точки към начина ни на живот,… Прочети още »
 • Спасиха бездомник с гангрена в УМБАЛ Спасиха бездомник с гангрена в УМБАЛ
 • Пак промени в транспортната схема Пак промени в транспортната схема
 • Март по-топъл от обичайното Март по-топъл от обичайното
 • Катастрофа блокира "Трапезица", ТИР се обърна на АМ "Тракия" Катастрофа блокира "Трапезица", ТИР се обърна
 • Крадат красиви деца за просяци в чужбина Крадат красиви деца за просяци в чужбина
 • Стоян Грозев се отказа от участие в листата на РБ Стоян Грозев се отказа от участие в листата н
 • Пак отложиха делото срещу Кела Пак отложиха делото срещу Кела
 • Задържаха двама, намушкали младеж Задържаха двама, намушкали младеж
 • Проверка на ДНСК потвърди законността на строежа в „Лазур“ Проверка на ДНСК потвърди законността на стро
 • Преглед на печата 21.02.2017г. Преглед на печата 21.02.2017г.
 • Боян Петров разказва как се покоряват 8-хилядни върхове Боян Петров разказва как се покоряват 8-хиляд
 • Пак горя стадион "Черноморец" Пак горя стадион "Черноморец"

Не пропускайте