Общини от областта имат сериозни проблеми с дълга

Общини от областта имат сериозни проблеми с дълга

Сряда, 11 Януари 2017 09:44
56 от общо 265 общини у нас са в затруднено финансово положение заради високи плащания по дълга си, ниски приходи и слаб контрол, съобщиха във вторник от Сметната палата. Сред са няколко общини от областта - Камаено, Карнобат, Малко Търново, Айтос.
Това сочи одит на управлението на общинския дълг през 2014 г.

В 43 общини у нас през 2014 г. общинският дълг е увеличен с повече от 50% спрямо предходната година, като в 35 от тях ръстът е над 100%.
При 12 общини увеличението е с над 500% - Камено, Карнобат, Суворово, Роман, Асеновград, Раковски, Родопи, Сопот, Две могили, Костинброд, Маджарово и Тунджа. "Значителното нарастване на общинския дълг в тези общини е предпоставка за влошаване на финансовото им състояние в средносрочен аспект", отчитат от палатата.

През 2014 г. общо 183 общини са имали финансови задължения, а 82 не са имали дългове.

Съотношението между плащанията по дълга и собствените приходи за периода 2015-2017 г. е над 30% при 56 общини, сочи още одитът. Подобни високи стойности са предпоставка за формиране на дефицит в общинския бюджет. При 14 общини съотношението плащания по дълга/собствени приходи е над 100%, което значи, че съответните общини имат сериозни финансови проблеми, пише още в одита.

През 2015 г. броят на общините с високо съотношение (над 30%) на плащанията по дълга към собствените приходи е намалял до 35, но при три от тях – Малко Търново, Бобов дол и Никопол, процентът е надминавал 200%.

През 2016 г. в 16 общини се очаква съотношението плащания по дълга към собствените приходи да бъде по-голямо от 30%, като при две общини - Айтос и Гулянци, това съотношение е над 200%.

Причините за нарушеното съотношение между плащанията по общинския дълг и собствените приходи при много общини са незаконосъобразни решения, неправилно планиране на приходите, ниска събираемост и неефективен контрол, посочва Сметната палата.

Заради тежкото финансово състояние на част от общините по идея на финансовия министър Владислав Горанов от средата на 2016 г. е в сила законова процедура за оздравяване на закъсали финансово общини. В процедурата бяха включени 36 общини, но по данни на финансовото министерство към края на 2016 г. нито една от тях няма одобрен план за финансово оздравяване и съответно – на никоя от тях не е предоставен безлихвен заем от държавния бюджет.

По последни данни просрочените задължения на местната власт са на стойност 194 млн. лв., сочи обобщена справка на Медиапул.бг.

Още новини от Бургас

Директна предавка: Да караш Bugatti – какво му плащаш?! /ВИДЕО/

В канала си в YouTube, автомобилният ентусиаст @SALOMONDRIN публикува кратко, но много интересно видео, в което разказва колко струва удоволствието от собствеността на един автомобил… Прочети още »
 • Най-мощното новолуние сбъдва желания Най-мощното новолуние сбъдва желания
 • Директна предавка: По колко печелят големите от всяка продажба? Директна предавка: По колко печелят големите
 • Дилър на амфети остава зад решетките Дилър на амфети остава зад решетките
 • Портът обяви търг за наем на ресторанта в Морска гара Портът обяви търг за наем на ресторанта в Мор
 • Започва набирането на песни за "Бургас и морето" Започва набирането на песни за "Бургас и море
 • Вижте кои ще са бургаските депутати Вижте кои ще са бургаските депутати
 • 22 досъдебни производства и 158 преписки по изборите в Апелативен район Бургас 22 досъдебни производства и 158 преписки по и
 • ГЕРБ и патриотите могат да сформират мнозинство в НС ГЕРБ и патриотите могат да сформират мнозинст
 • ДГ "Надежда" участваха в парад на здравословните храни ДГ "Надежда" участваха в парад на здравословн
 • Ученици от СУ"Епископ Константин Преславски" демонстрираха кулинарни умения Ученици от СУ"Епископ Константин Преславски"
 • Преименуват зала "Младост" на "Жулиета Шишманова" Преименуват зала "Младост" на "Жулиета Шишман
 • Преференциите разбъркаха листите на ГЕРБ, БСП и ДПС Преференциите разбъркаха листите на ГЕРБ, БСП

Не пропускайте