Учениците в Бургас на училище в понеделник

Учениците в Бургас на училище в понеделник

Сряда, 11 Януари 2017 13:58
Учениците в Бургас ще бъдат на училище в понеделник. Причина за удължаване на ваканцията е препоръка на РЗИ-Бургас. Тя е разпратена до директорите на учебните заведения. РЗИ препоръчва ваканцията да се удължи в цялата област. Директори на бургаски училища вече са се съобразили с тези  препоръки. Не е ясно все още дали те ще бъдат взети под внимание във всички общини на областта. Очаква се това да се случи не само в Бургас.

Заболяемостта от ОРЗ и грип сред наблюдаваното население продължава да е в предепидемични стойности, но е по-ниска в сравнение със същия период на предходната седмица. Броят на регистрираните случаи от ОРЗ и грип сред населението намалява, като при сентинелното наблюдение са регистрирани 145 случая при 196 случая за същия период на предходната седмица. Заболяемостта през последните два дни е 71,42 на 10 000 души население, при 96,54 на 10 000 души население спрямо предходния период.

Намаляването броят на заболелите лица, съответно заболяемостта, се дължи както на ниските температури, така и на предприетите превантивни мерки за ограничаване контактите, основно при учениците, /обявените допълнително неучебни дни от 05.01. до 11.01. 2017 г.вкл., което сериозно забави темповете на разпространение на ОРЗ и грипа.

Към момента анализите показват, че най-висока е заболяемостта сред децата от 0 до 4 годишна възраст, следвани от заболяемостта при лицата между 15 и 29 - годишна възраст. В основната възрастова група характерна за училищна възраст от 5 до 15 годишна възраст, заболяемостта чувствително е намаляла, именно поради спрените училищни занимания.

Независимо от спада на заболяемостта, броят на усложненията, предизвикани от грипа се увеличава. В предепидемичния стадий все повече случаи от грип се проявяват директно с усложнения - над 60 % от изследваните проби са положителни за грип, основно случаи с пневмонии, тежки ларинго-трахеити и трахеобронхити при деца.

От друга страна трябва да се има предвид, че ниските температури, продължителните студове, бурните ветрове, се отразяват негативно върху организма и нивото му на имунитет, което в комбинация с разпространението на различни групи вируси, в т.ч. и грипни, задълбочава рисковете от възникване на ОРЗ, грип и техните усложнения.

Обилните снеговалежи, снегонавяванията и заледяванията, както и въведените ограничения и затваряне на пътни участъци от републиканската пътна мрежа и на четвъртокласни пътища и пътни участъци на територията на почти всички общини на област Бургас, също е свързано с различни рискове за учениците и тяхното придвижване до учебните заведения.

Описаното съчетание от неблагоприятни фактори и обстоятелства, влияят негативно върху индивидуалното и общественото здраве, особено на подрастващите, в различни направления: рискове от измръзване, рискове от разпространение на сериозни вирусни заболявания, рискове от травматизъм, рискове, породени от температурни колебания на въздуха в помещенията на училищата, влошаване на здравословното състояние на деца с хронични заболявания.

Във връзка с гореизложеното РЗИ-Бургас препоръчва дните 12.01.2017 г. и 13.01.2017 г. да бъдат обявени за неучебни за училищата на всички общини на територията на област Бургас.

Още новини от Бургас

Старец изгоря с близо 5 бона

За поредна жертва на измама съобщава ОДМВР-Бургас. Вчера около 14.30 ч. в Първо РУП - Бургас е получено съобщение от 81-годишен бургазлия, живеещ на ул.… Прочети още »
 • Спасиха бездомник с гангрена в УМБАЛ Спасиха бездомник с гангрена в УМБАЛ
 • Пак промени в транспортната схема Пак промени в транспортната схема
 • Март по-топъл от обичайното Март по-топъл от обичайното
 • Катастрофа блокира "Трапезица", ТИР се обърна на АМ "Тракия" Катастрофа блокира "Трапезица", ТИР се обърна
 • Крадат красиви деца за просяци в чужбина Крадат красиви деца за просяци в чужбина
 • Стоян Грозев се отказа от участие в листата на РБ Стоян Грозев се отказа от участие в листата н
 • Пак отложиха делото срещу Кела Пак отложиха делото срещу Кела
 • Задържаха двама, намушкали младеж Задържаха двама, намушкали младеж
 • Проверка на ДНСК потвърди законността на строежа в „Лазур“ Проверка на ДНСК потвърди законността на стро
 • Преглед на печата 21.02.2017г. Преглед на печата 21.02.2017г.
 • Боян Петров разказва как се покоряват 8-хилядни върхове Боян Петров разказва как се покоряват 8-хиляд
 • Пак горя стадион "Черноморец" Пак горя стадион "Черноморец"

Не пропускайте