Учениците в Бургас на училище в понеделник

Учениците в Бургас на училище в понеделник

Сряда, 11 Януари 2017 13:58
Учениците в Бургас ще бъдат на училище в понеделник. Причина за удължаване на ваканцията е препоръка на РЗИ-Бургас. Тя е разпратена до директорите на учебните заведения. РЗИ препоръчва ваканцията да се удължи в цялата област. Директори на бургаски училища вече са се съобразили с тези  препоръки. Не е ясно все още дали те ще бъдат взети под внимание във всички общини на областта. Очаква се това да се случи не само в Бургас.

Заболяемостта от ОРЗ и грип сред наблюдаваното население продължава да е в предепидемични стойности, но е по-ниска в сравнение със същия период на предходната седмица. Броят на регистрираните случаи от ОРЗ и грип сред населението намалява, като при сентинелното наблюдение са регистрирани 145 случая при 196 случая за същия период на предходната седмица. Заболяемостта през последните два дни е 71,42 на 10 000 души население, при 96,54 на 10 000 души население спрямо предходния период.

Намаляването броят на заболелите лица, съответно заболяемостта, се дължи както на ниските температури, така и на предприетите превантивни мерки за ограничаване контактите, основно при учениците, /обявените допълнително неучебни дни от 05.01. до 11.01. 2017 г.вкл., което сериозно забави темповете на разпространение на ОРЗ и грипа.

Към момента анализите показват, че най-висока е заболяемостта сред децата от 0 до 4 годишна възраст, следвани от заболяемостта при лицата между 15 и 29 - годишна възраст. В основната възрастова група характерна за училищна възраст от 5 до 15 годишна възраст, заболяемостта чувствително е намаляла, именно поради спрените училищни занимания.

Независимо от спада на заболяемостта, броят на усложненията, предизвикани от грипа се увеличава. В предепидемичния стадий все повече случаи от грип се проявяват директно с усложнения - над 60 % от изследваните проби са положителни за грип, основно случаи с пневмонии, тежки ларинго-трахеити и трахеобронхити при деца.

От друга страна трябва да се има предвид, че ниските температури, продължителните студове, бурните ветрове, се отразяват негативно върху организма и нивото му на имунитет, което в комбинация с разпространението на различни групи вируси, в т.ч. и грипни, задълбочава рисковете от възникване на ОРЗ, грип и техните усложнения.

Обилните снеговалежи, снегонавяванията и заледяванията, както и въведените ограничения и затваряне на пътни участъци от републиканската пътна мрежа и на четвъртокласни пътища и пътни участъци на територията на почти всички общини на област Бургас, също е свързано с различни рискове за учениците и тяхното придвижване до учебните заведения.

Описаното съчетание от неблагоприятни фактори и обстоятелства, влияят негативно върху индивидуалното и общественото здраве, особено на подрастващите, в различни направления: рискове от измръзване, рискове от разпространение на сериозни вирусни заболявания, рискове от травматизъм, рискове, породени от температурни колебания на въздуха в помещенията на училищата, влошаване на здравословното състояние на деца с хронични заболявания.

Във връзка с гореизложеното РЗИ-Бургас препоръчва дните 12.01.2017 г. и 13.01.2017 г. да бъдат обявени за неучебни за училищата на всички общини на територията на област Бургас.

Още новини от Бургас

9 групи забиват на Sea Of Black Festival

Девет са групите, които ще вземат участие в тазгодишното издание на Sea Of Black Festival. Това са Terravore и Day Of Execution от Варна, младите… Прочети още »
 • Румяна Арнаудова разкрива в Бургас опасностите в мрежата Румяна Арнаудова разкрива в Бургас опасностит
 • Забраняват продажба на домашни птици извън пазарите заради птичия грип Забраняват продажба на домашни птици извън па
 • Наградиха 49 доброволци от спасителните операции в Хитрино Наградиха 49 доброволци от спасителните опера
 • Затварят част от „Крайезерна“ за 45 дни Затварят част от „Крайезерна“ за 45 дни
 • Директна предавка: Kia Stinger -конкурент на Tesla 3? Директна предавка: Kia Stinger -конкурент на
 • Вече приемат пациенти в УМБАЛ-Бургас от едно гише Вече приемат пациенти в УМБАЛ-Бургас от едно
 • Ръст от над 1 млн. евро при сделките с луксозни имоти Ръст от над 1 млн. евро при сделките с луксоз
 • РИОСВ Бургас ще затваря бензиностанции без системи за бензиновите пари РИОСВ Бургас ще затваря бензиностанции без си
 • EVN дърпа шалтера за планови ремонти, ще са краткотрайни EVN дърпа шалтера за планови ремонти, ще са к
 • Работодател отнесе 1 500 лв. глоба, не платил почивка на сервитьорка Работодател отнесе 1 500 лв. глоба, не платил
 • Българският воин през погледа на другите народи Българският воин през погледа на другите наро
 • Измамниците не пощадиха и брачния обет Измамниците не пощадиха и брачния обет

Не пропускайте