Подсъдим за убийство изчезна, съдът спря производството по делото

Подсъдим за убийство изчезна, съдът спря производството по делото

Четвъртък, 16 Февруари 2017 12:47
Окръжен съд – Бургас спря производство по дело за опит за убийство, тъй като подсъдимият изчезна. БОС заседава по делото за опит за убийство на П.М., подсъдимим по което е Даниел П., който не се яви на днешното заседание. Съдебният състав уточни, че по постъпили по делото данни, през м. октомври 2016 г., Даниел П. е подал документи за издаването му на нов паспорт в посолството на Република България в Копенхаген. Въпреки издадената от Прокуратурата Европейска заповед за арест подсъдимия все още се издирва и не е  задържан.

Окръжният съд на Бургас счете, че продължаването на делото в отсъствието на подсъдимия Даниел П. ще затрудни разкриването на обективната истина, още повече, че по делото има информация за неговото пребиваване в Кралство Дания. Поради това, на основание чл. 290, ал. 1, вр. чл. 25, т. 2 от НПК, съдът спря производството по делото, водено срещу подсъдимия Даниел П.

Припомняме, че Даниел П. е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 116 ал. 1, т. 6, предл. второ и трето, т. 9 и т. 11, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1  от НК, за това, че на 30.08.2005 г. в гр. Бургас, направил опит умишлено да умъртви  П. М. от гр. Бургас, чрез нанасянето с нож на седем прободни рани, като деянието извършил по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, предумишлено и по хулигански подбуди, при което смъртта на пострадалия не е настъпила по независещи от дееца причини- оказването на своевременна и квалифицирана медицинска помощ, предотвратила смъртния изход.

На 31.05.2016 г. Окръжният съд на Бургас призна за виновен Даниел П. в извършване на престъплението, в което е обвинен и го осъди на шест години „Лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален строг режим. Според съдебното решение Даниел П. трябваше да заплати сумата от 35000 лв. като обезщетение за причинени неимуществени вреди на частния обвинител и граждански ищец П. М. Постановената присъда беше обжалвана от частния обвинител и от защитника на подсъдимия, който е в неизвестност от 2005 г. Бургаският апелативен съд отмени присъдата наложена на Даниел П. и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на окръжния съд в града. Според въззивната инстанция по време на съдебната фаза на първа инстанция са допуснати съществени нарушения, които ограничават процесуалните права на всички страни в наказателното производство, а липсата на надлежни мотиви правят невъзможно да се провери правилността на атакувания съдебен акт.

През 2016 г. Бургаският окръжен съд оправдава подсъдимия Даниел П. по чл. 116, ал. 1, т. 11 от НК, а именно, че деянието е извършено по хулигански подбуди. Срещу тази част от съдебния акт не е подаден въззивен протест или жалба и той е влязъл в сила.

Настоящето определение на Окръжен съд – Бургас подлежи на протест пред Апелативен съд – Бургас.


Още новини от Свят

Съдът поряза Мей за Брекзит

Британският парламент трябва да гласува дали правителството за започне процедурата по Брекзит, отсъди Върховният съд. Това означава, че правителството на Тереза Мей не може да… Прочети още »
 • Петима убити и 40 ранени при атентата в Лондон Петима убити и 40 ранени при атентата в Лондо
 • Промени в разписанието на автобусите за кв. Лозово Промени в разписанието на автобусите за кв. Л
 • Директна предавка: Без изненада - хибриден камион за дълги разстояния от Volvo Директна предавка: Без изненада - хибриден ка
 • Хаос в движението около ЖП гарата - всички светофари светнаха в червено /СНИМКИ/ Хаос в движението около ЖП гарата - всички св
 • Матурите вече на модули и с различна продължителност Матурите вече на модули и с различна продължи
 • Бургаски съдия и тийнейджъри в разговор за Конституцията Бургаски съдия и тийнейджъри в разговор за Ко
 • Започва пръскането срещу комари и кърлежи Започва пръскането срещу комари и кърлежи
 • Избраха кораб за драгирането в Бургаския залив Избраха кораб за драгирането в Бургаския зали
 • Вижте кои ще са големите проекти за Бургас и областта според водача на реформаторите Костадин Марков Вижте кои ще са големите проекти за Бургас и
 • Крадецът, спрян от Никита и Юрий, има 16 присъди зад гърба си Крадецът, спрян от Никита и Юрий, има 16 прис
 • Историческият музей в Приморско отбелязва Деня на Тракия Историческият музей в Приморско отбелязва Ден
 • Честната Стефка, открила и върнала 1750 евро: Преди 20 години върнах 16 000 лева Честната Стефка, открила и върнала 1750 евро:

Не пропускайте