Подсъдим за убийство изчезна, съдът спря производството по делото

Подсъдим за убийство изчезна, съдът спря производството по делото

Четвъртък, 16 Февруари 2017 12:47
Окръжен съд – Бургас спря производство по дело за опит за убийство, тъй като подсъдимият изчезна. БОС заседава по делото за опит за убийство на П.М., подсъдимим по което е Даниел П., който не се яви на днешното заседание. Съдебният състав уточни, че по постъпили по делото данни, през м. октомври 2016 г., Даниел П. е подал документи за издаването му на нов паспорт в посолството на Република България в Копенхаген. Въпреки издадената от Прокуратурата Европейска заповед за арест подсъдимия все още се издирва и не е  задържан.

Окръжният съд на Бургас счете, че продължаването на делото в отсъствието на подсъдимия Даниел П. ще затрудни разкриването на обективната истина, още повече, че по делото има информация за неговото пребиваване в Кралство Дания. Поради това, на основание чл. 290, ал. 1, вр. чл. 25, т. 2 от НПК, съдът спря производството по делото, водено срещу подсъдимия Даниел П.

Припомняме, че Даниел П. е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 116 ал. 1, т. 6, предл. второ и трето, т. 9 и т. 11, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1  от НК, за това, че на 30.08.2005 г. в гр. Бургас, направил опит умишлено да умъртви  П. М. от гр. Бургас, чрез нанасянето с нож на седем прободни рани, като деянието извършил по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, предумишлено и по хулигански подбуди, при което смъртта на пострадалия не е настъпила по независещи от дееца причини- оказването на своевременна и квалифицирана медицинска помощ, предотвратила смъртния изход.

На 31.05.2016 г. Окръжният съд на Бургас призна за виновен Даниел П. в извършване на престъплението, в което е обвинен и го осъди на шест години „Лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален строг режим. Според съдебното решение Даниел П. трябваше да заплати сумата от 35000 лв. като обезщетение за причинени неимуществени вреди на частния обвинител и граждански ищец П. М. Постановената присъда беше обжалвана от частния обвинител и от защитника на подсъдимия, който е в неизвестност от 2005 г. Бургаският апелативен съд отмени присъдата наложена на Даниел П. и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на окръжния съд в града. Според въззивната инстанция по време на съдебната фаза на първа инстанция са допуснати съществени нарушения, които ограничават процесуалните права на всички страни в наказателното производство, а липсата на надлежни мотиви правят невъзможно да се провери правилността на атакувания съдебен акт.

През 2016 г. Бургаският окръжен съд оправдава подсъдимия Даниел П. по чл. 116, ал. 1, т. 11 от НК, а именно, че деянието е извършено по хулигански подбуди. Срещу тази част от съдебния акт не е подаден въззивен протест или жалба и той е влязъл в сила.

Настоящето определение на Окръжен съд – Бургас подлежи на протест пред Апелативен съд – Бургас.


Още новини от Свят

Литва връща задължителната военна служба

Литва връща за постоянно задължителната военна служба, възстановена в страната временно през 2015 г. Президентът Далия Грибаускайте подписа днес указ, с който одобри съответното решение… Прочети още »
 • Директна предавка: Канадците изравят томахавката Директна предавка: Канадците изравят томахавк
 • Сблъсъци в Бродилово заради тричането Сблъсъци в Бродилово заради тричането
 • Приморско посреща Баба Марта с арт работилница Приморско посреща Баба Марта с арт работилниц
 • Най-лесният маршрут до киносалоните в Бургас Най-лесният маршрут до киносалоните в Бургас
 • Деца показаха ръчно изработени кукерски маски Деца показаха ръчно изработени кукерски маски
 • 14 училища от региона в надпреварата по Spelling Bee 14 училища от региона в надпреварата по Spell
 • Търсят финансиране за пречиствателните станции в Ахтопол и Синеморец Търсят финансиране за пречиствателните станци
 • Ще укрепват тунела в Руенско, ограничават пътуването на МПС Ще укрепват тунела в Руенско, ограничават път
 • Приемат проекти за аквакултурни стопанства по програма Рибарство Приемат проекти за аквакултурни стопанства по
 • Денислав с метамфетамина остава в ареста Денислав с метамфетамина остава в ареста
 • Директна предавка: Над 3,4 млн. коли оправиха VW Group Директна предавка: Над 3,4 млн. коли оправиха
 • Първа копка на еко градината в "Меден рудник" Първа копка на еко градината в "Меден рудник"

Не пропускайте