Онник, прекарал мигранти край Царево, остава в ареста

Онник, прекарал мигранти край Царево, остава в ареста

Четвъртък, 16 Февруари 2017 15:45
Окръжният съд на Бургас потвърди определение на Районен съд – Царево за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Онник М., като не откри нови обстоятелства, които да обосновават искането от страна на защитата на обвиняемия за промяна на мярката за неотклонение „Задържане под стража“ в по-лека такава. Въззивната инстанция потвърди определението на Царевския районен съд и в частта, обвиняемият да не може да прави ново искане за промяна на мярката в двумесечен срок.

Припомняме, че първоначално на 24.09.2016 г., първоинстанционният съд е взел по отношение на обвиняемия мярка за неотклонение „Задържане под стража“, което определение е било потвърдено от Окръжен съд – Бургас, шест дни по-късно.

Настоящата инстанция напълно споделя правните изводи на Царевския районен съд, според които може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият, в съучастие като съизвършител, след предварителен сговор с Пламен А. и Георги А. е извършил деянието, за което му е било повдигнато обвинението. Този извод се обосновава от показанията на разпитаните свидетели и полицейските служители. Онник М. е бил разпознат както от превозваните чужди граждани, така и от самите му съучастници. Според въззивния  съд събраните по делото доказателства сочат за добре обмислена и планирана задружна дейност. Съдът намери, че съществува и наличие на опасност обвиняемият да се укрие. Показателен е факта, че на 28.07.2016 г., на два пъти Онник М. не е изпълнил полицейско разпореждане да спре за проверка в района на гр. Царево и КПП „Караагач“, като по този начин е осуетил полицейските проверки, избягал е от местопрестъплението и след един месец е бил установен в гр. София. Този факт за съда извежда съществуването на сериозна опасност обвиняемият да извърши нов опит да се укрие и показва висока степен на обществена опасност на дееца и склонност на същия да възпрепятства нормалния ход на действията по разследването. В този си извод Бургаският окръжен съд се обосновава и с факта, че настоящето деяние е било извършено в изпитателния тригодишен срок, за който е отложено изпълнението на наказание „Лишаване от свобода“ за срок от една година, наложено на Онник М. през 2015 г. от Софийски районен съд, за престъпление по чл. 198, ал. 1, пр. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 от НК, както и в периода на изпълнение на наказанието „Пробация“, наложено на обвиняемия от Районен съд – Свиленград през 2016 г. за престъпление по чл. 279, ал. 1, вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с чл. 18, ал. 1 от НК.

Онник Мариносян е привлечен към наказателна отговорност за извършено престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 предл. първо, т. 4 и 5, вр. с чл. 281, ал. 1, вр. чл. 20 ал. 2  от НК. Обвинението е за това, че на 28.07.2016 г. от землището на с. Синеморец, в зоната на отговорност на ГПУ Царево, в съучастие, като съизвършител след предварителен сговор с Пламен А. и Георги  А., с цел да набавят за себе си имотна облага противозаконно подпомогнали група чужденци 33 /тридесет и три/ лица, самоопределящи се като граждани на Ислямска Република Афганистан, между които и 12 /дванадесет/ лица ненавършили 18-годишна въдраст, да пребивават и да преминават в страната в нарушение на закона, чрез извършване на превоз по път от с. Синеморец – гр. Царево към вътрешността на страната, в нарушение на закона. Деянието е извършено, чрез използване на моторни превозни средства – три леки автомобила и деянието е извършено по отношение на повече от едно лице.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Още новини от Бургас

Съдът: Лекарите са невинни за смъртта на родилката

Окръжен съд – Бургас призна за невинни трима лекари, обвинени за немарливо изпълнение на задълженията си и причиняване по непредпазливост на смъртта на родилка. „Убедени… Прочети още »
 • Директна предавка: Канадците изравят томахавката Директна предавка: Канадците изравят томахавк
 • Сблъсъци в Бродилово заради тричането Сблъсъци в Бродилово заради тричането
 • Приморско посреща Баба Марта с арт работилница Приморско посреща Баба Марта с арт работилниц
 • Най-лесният маршрут до киносалоните в Бургас Най-лесният маршрут до киносалоните в Бургас
 • Деца показаха ръчно изработени кукерски маски Деца показаха ръчно изработени кукерски маски
 • 14 училища от региона в надпреварата по Spelling Bee 14 училища от региона в надпреварата по Spell
 • Търсят финансиране за пречиствателните станции в Ахтопол и Синеморец Търсят финансиране за пречиствателните станци
 • Ще укрепват тунела в Руенско, ограничават пътуването на МПС Ще укрепват тунела в Руенско, ограничават път
 • Приемат проекти за аквакултурни стопанства по програма Рибарство Приемат проекти за аквакултурни стопанства по
 • Денислав с метамфетамина остава в ареста Денислав с метамфетамина остава в ареста
 • Директна предавка: Над 3,4 млн. коли оправиха VW Group Директна предавка: Над 3,4 млн. коли оправиха
 • Първа копка на еко градината в "Меден рудник" Първа копка на еко градината в "Меден рудник"

Не пропускайте