Онник, прекарал мигранти край Царево, остава в ареста

Онник, прекарал мигранти край Царево, остава в ареста

Четвъртък, 16 Февруари 2017 15:45
Окръжният съд на Бургас потвърди определение на Районен съд – Царево за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Онник М., като не откри нови обстоятелства, които да обосновават искането от страна на защитата на обвиняемия за промяна на мярката за неотклонение „Задържане под стража“ в по-лека такава. Въззивната инстанция потвърди определението на Царевския районен съд и в частта, обвиняемият да не може да прави ново искане за промяна на мярката в двумесечен срок.

Припомняме, че първоначално на 24.09.2016 г., първоинстанционният съд е взел по отношение на обвиняемия мярка за неотклонение „Задържане под стража“, което определение е било потвърдено от Окръжен съд – Бургас, шест дни по-късно.

Настоящата инстанция напълно споделя правните изводи на Царевския районен съд, според които може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият, в съучастие като съизвършител, след предварителен сговор с Пламен А. и Георги А. е извършил деянието, за което му е било повдигнато обвинението. Този извод се обосновава от показанията на разпитаните свидетели и полицейските служители. Онник М. е бил разпознат както от превозваните чужди граждани, така и от самите му съучастници. Според въззивния  съд събраните по делото доказателства сочат за добре обмислена и планирана задружна дейност. Съдът намери, че съществува и наличие на опасност обвиняемият да се укрие. Показателен е факта, че на 28.07.2016 г., на два пъти Онник М. не е изпълнил полицейско разпореждане да спре за проверка в района на гр. Царево и КПП „Караагач“, като по този начин е осуетил полицейските проверки, избягал е от местопрестъплението и след един месец е бил установен в гр. София. Този факт за съда извежда съществуването на сериозна опасност обвиняемият да извърши нов опит да се укрие и показва висока степен на обществена опасност на дееца и склонност на същия да възпрепятства нормалния ход на действията по разследването. В този си извод Бургаският окръжен съд се обосновава и с факта, че настоящето деяние е било извършено в изпитателния тригодишен срок, за който е отложено изпълнението на наказание „Лишаване от свобода“ за срок от една година, наложено на Онник М. през 2015 г. от Софийски районен съд, за престъпление по чл. 198, ал. 1, пр. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 от НК, както и в периода на изпълнение на наказанието „Пробация“, наложено на обвиняемия от Районен съд – Свиленград през 2016 г. за престъпление по чл. 279, ал. 1, вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с чл. 18, ал. 1 от НК.

Онник Мариносян е привлечен към наказателна отговорност за извършено престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 предл. първо, т. 4 и 5, вр. с чл. 281, ал. 1, вр. чл. 20 ал. 2  от НК. Обвинението е за това, че на 28.07.2016 г. от землището на с. Синеморец, в зоната на отговорност на ГПУ Царево, в съучастие, като съизвършител след предварителен сговор с Пламен А. и Георги  А., с цел да набавят за себе си имотна облага противозаконно подпомогнали група чужденци 33 /тридесет и три/ лица, самоопределящи се като граждани на Ислямска Република Афганистан, между които и 12 /дванадесет/ лица ненавършили 18-годишна въдраст, да пребивават и да преминават в страната в нарушение на закона, чрез извършване на превоз по път от с. Синеморец – гр. Царево към вътрешността на страната, в нарушение на закона. Деянието е извършено, чрез използване на моторни превозни средства – три леки автомобила и деянието е извършено по отношение на повече от едно лице.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Още новини от Релакс

Подходящите бижута за всяка зодия

Всяка жена обича бижута, а що се отнася до такива, които са подарени, още повече. Независимо дали ще купите готови или ръчно изработени, винаги остава… Прочети още »
 • Петима убити и 40 ранени при атентата в Лондон Петима убити и 40 ранени при атентата в Лондо
 • Промени в разписанието на автобусите за кв. Лозово Промени в разписанието на автобусите за кв. Л
 • Директна предавка: Без изненада - хибриден камион за дълги разстояния от Volvo Директна предавка: Без изненада - хибриден ка
 • Хаос в движението около ЖП гарата - всички светофари светнаха в червено /СНИМКИ/ Хаос в движението около ЖП гарата - всички св
 • Матурите вече на модули и с различна продължителност Матурите вече на модули и с различна продължи
 • Бургаски съдия и тийнейджъри в разговор за Конституцията Бургаски съдия и тийнейджъри в разговор за Ко
 • Започва пръскането срещу комари и кърлежи Започва пръскането срещу комари и кърлежи
 • Избраха кораб за драгирането в Бургаския залив Избраха кораб за драгирането в Бургаския зали
 • Вижте кои ще са големите проекти за Бургас и областта според водача на реформаторите Костадин Марков Вижте кои ще са големите проекти за Бургас и
 • Крадецът, спрян от Никита и Юрий, има 16 присъди зад гърба си Крадецът, спрян от Никита и Юрий, има 16 прис
 • Историческият музей в Приморско отбелязва Деня на Тракия Историческият музей в Приморско отбелязва Ден
 • Честната Стефка, открила и върнала 1750 евро: Преди 20 години върнах 16 000 лева Честната Стефка, открила и върнала 1750 евро:

Не пропускайте