Безпрецедентен ръст на полетите до морските ни летища

Безпрецедентен ръст на полетите до морските ни летища

Петък, 17 Февруари 2017 10:05
Деница Милосавлиевич, маркетинг експерт бизнес развитие във „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“ АД, съобщи, че през лятото на 2016-а се отбелязва безпрецедентен ръст на полетите до двете ни морски летища Варна и Бургас. Тя наблегна, че за развитието и създаването на общ туристически продукт са необходими общи усилия на общините, туристическите сдружения, летищата и авиокомпаниите.  През 2016 г. на Летище Варна са обслужени повече от 1,6 милиона пътници, което ръст с 21% спрямо предходната година. Посетителите са предимно от Германия, Русия, Полша, Великобритания, Израел и др. На Летище Бургас над 2,8 милиона туристи са посрещнати през цялата 2016 г., което ръст от 22% на годишна, като най-много чужденци има от Русия, Германия и Великобритания. Изказването си тя направи по време на дискусията „Как нискотарифните авиокомпании променят туристическото предлагане и търсене“, организирана от Министерството на туризма през втория ден на 34-тата Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО.

Между туризма и транспорта има безспорна връзка. Колкото по-развит е достъпът до дадена страна, толкова по-популярна става тя. Затова нискотарифните компании са определящ фактор при избора на туристическа дестинация. Това заяви на форума министърът на туризма доц. Стела Балтова.

Данните на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) сочат, че през 2016 г. над 1 млрд. души са превозени от нискотарифните компании. Техните полети имат голямо значение за развитието на българския туризъм, защото значителна част от посещенията на международни туристи у нас през 2016 г. – 4 620 168, или 56% от всички посещения, са от държави, които не са съседни на България. Туристите от тях пристигат предимно с въздушен транспорт, стана ясно от думите на Стела Балтова. Тя акцентира, че в най-общ план ефектът от навлизането на нискотарифните компании позволява на по-голям брой туристи да осъществят поне един брой пътуване. Постига се и по-висока удовлетвореност от туристическото пътуване, тъй като спестените пари от самолетен билет могат да се използват например за по-висок клас туристически услуги. Привлекателността на дестинацията трябва да отговаря на реалните нужди на пазара, естествените потребности на туристите – ваканция, спорт здраве или друго. Това е в съзвучие със стремежа на всички ни, България да се превърне в конкурентна дестинация и пример за устойчив туризъм, обобщи министър Балтова.

Димитър Попов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), коментира, че в условията на все по-широкото навлизане на нискотарифните компании в България е необходимо да разгледаме по-обстойно възможностите за уикенд туризъм, сити брейкс и едно ново понятие, появило се през този зимен сезон - уикенд ски.

Още новини от Бургас

Изборният ден започна нормално, няма тълпи пред урните

Всички секции в Бургас са отворени навреме, изборният ден започна нормално, съобщи секретарят на РИК Бургас Михаил Хаджиянев.”Има липсващи хора в секции във всички общини.… Прочети още »
 • Петима убити и 40 ранени при атентата в Лондон Петима убити и 40 ранени при атентата в Лондо
 • Промени в разписанието на автобусите за кв. Лозово Промени в разписанието на автобусите за кв. Л
 • Директна предавка: Без изненада - хибриден камион за дълги разстояния от Volvo Директна предавка: Без изненада - хибриден ка
 • Хаос в движението около ЖП гарата - всички светофари светнаха в червено /СНИМКИ/ Хаос в движението около ЖП гарата - всички св
 • Матурите вече на модули и с различна продължителност Матурите вече на модули и с различна продължи
 • Бургаски съдия и тийнейджъри в разговор за Конституцията Бургаски съдия и тийнейджъри в разговор за Ко
 • Започва пръскането срещу комари и кърлежи Започва пръскането срещу комари и кърлежи
 • Избраха кораб за драгирането в Бургаския залив Избраха кораб за драгирането в Бургаския зали
 • Вижте кои ще са големите проекти за Бургас и областта според водача на реформаторите Костадин Марков Вижте кои ще са големите проекти за Бургас и
 • Крадецът, спрян от Никита и Юрий, има 16 присъди зад гърба си Крадецът, спрян от Никита и Юрий, има 16 прис
 • Историческият музей в Приморско отбелязва Деня на Тракия Историческият музей в Приморско отбелязва Ден
 • Честната Стефка, открила и върнала 1750 евро: Преди 20 години върнах 16 000 лева Честната Стефка, открила и върнала 1750 евро:

Не пропускайте