Безпрецедентен ръст на полетите до морските ни летища

Безпрецедентен ръст на полетите до морските ни летища

Петък, 17 Февруари 2017 10:05
Деница Милосавлиевич, маркетинг експерт бизнес развитие във „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“ АД, съобщи, че през лятото на 2016-а се отбелязва безпрецедентен ръст на полетите до двете ни морски летища Варна и Бургас. Тя наблегна, че за развитието и създаването на общ туристически продукт са необходими общи усилия на общините, туристическите сдружения, летищата и авиокомпаниите.  През 2016 г. на Летище Варна са обслужени повече от 1,6 милиона пътници, което ръст с 21% спрямо предходната година. Посетителите са предимно от Германия, Русия, Полша, Великобритания, Израел и др. На Летище Бургас над 2,8 милиона туристи са посрещнати през цялата 2016 г., което ръст от 22% на годишна, като най-много чужденци има от Русия, Германия и Великобритания. Изказването си тя направи по време на дискусията „Как нискотарифните авиокомпании променят туристическото предлагане и търсене“, организирана от Министерството на туризма през втория ден на 34-тата Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО.

Между туризма и транспорта има безспорна връзка. Колкото по-развит е достъпът до дадена страна, толкова по-популярна става тя. Затова нискотарифните компании са определящ фактор при избора на туристическа дестинация. Това заяви на форума министърът на туризма доц. Стела Балтова.

Данните на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) сочат, че през 2016 г. над 1 млрд. души са превозени от нискотарифните компании. Техните полети имат голямо значение за развитието на българския туризъм, защото значителна част от посещенията на международни туристи у нас през 2016 г. – 4 620 168, или 56% от всички посещения, са от държави, които не са съседни на България. Туристите от тях пристигат предимно с въздушен транспорт, стана ясно от думите на Стела Балтова. Тя акцентира, че в най-общ план ефектът от навлизането на нискотарифните компании позволява на по-голям брой туристи да осъществят поне един брой пътуване. Постига се и по-висока удовлетвореност от туристическото пътуване, тъй като спестените пари от самолетен билет могат да се използват например за по-висок клас туристически услуги. Привлекателността на дестинацията трябва да отговаря на реалните нужди на пазара, естествените потребности на туристите – ваканция, спорт здраве или друго. Това е в съзвучие със стремежа на всички ни, България да се превърне в конкурентна дестинация и пример за устойчив туризъм, обобщи министър Балтова.

Димитър Попов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), коментира, че в условията на все по-широкото навлизане на нискотарифните компании в България е необходимо да разгледаме по-обстойно възможностите за уикенд туризъм, сити брейкс и едно ново понятие, появило се през този зимен сезон - уикенд ски.

Още новини от Бургас

Застрахователна измама или умишлен палеж сред версиите за пожара в завод „Роботика”

Над 20 тона гранули и други материали за производство на пластмаса е имало в складовите помещения на неработещото предприятие на бившия завод „Роботика”. В складовете… Прочети още »
 • Директна предавка: Канадците изравят томахавката Директна предавка: Канадците изравят томахавк
 • Сблъсъци в Бродилово заради тричането Сблъсъци в Бродилово заради тричането
 • Приморско посреща Баба Марта с арт работилница Приморско посреща Баба Марта с арт работилниц
 • Най-лесният маршрут до киносалоните в Бургас Най-лесният маршрут до киносалоните в Бургас
 • Деца показаха ръчно изработени кукерски маски Деца показаха ръчно изработени кукерски маски
 • 14 училища от региона в надпреварата по Spelling Bee 14 училища от региона в надпреварата по Spell
 • Търсят финансиране за пречиствателните станции в Ахтопол и Синеморец Търсят финансиране за пречиствателните станци
 • Ще укрепват тунела в Руенско, ограничават пътуването на МПС Ще укрепват тунела в Руенско, ограничават път
 • Приемат проекти за аквакултурни стопанства по програма Рибарство Приемат проекти за аквакултурни стопанства по
 • Денислав с метамфетамина остава в ареста Денислав с метамфетамина остава в ареста
 • Директна предавка: Над 3,4 млн. коли оправиха VW Group Директна предавка: Над 3,4 млн. коли оправиха
 • Първа копка на еко градината в "Меден рудник" Първа копка на еко градината в "Меден рудник"

Не пропускайте