Ненчев шампион по нарушения, 9 министерства изрядни

Ненчев шампион по нарушения, 9 министерства изрядни

Петък, 17 Февруари 2017 11:12
Девет министерства при управлението на кабинета "Борисов 2" са се справили добре с възлагането на обществени поръчки. Останалите обаче са допускали нарушения, както и условия в подкрепа или дискриминация на отделни кандидати. Най-провинилият се, очаквано, е бившият министър на отбраната Николай Ненчев, тъй като там са открити най-много нарушения. Още преди дни служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев разкри, че е предал над 100 поръчки на прокуратурата. Това показва ревизията от страна на служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков. Служебният премиер избра да обяви резултатите с изявление в Гранитна зала на Министерски съвет в 8.30 часа сутринта. "Това е обобщен доклад за състоянието на министерствата. Той ще бъде публикуван в пълния му вид в понеделник", анонсира Герджиков. Той напомни, че е разпоредил проверката на 30 януари, каквато е била заръката и на експремиера Бойко Борисов и настояването на президента Румен Радев. "Сигналите от проверката са изпратени до компетентните органи", увери Герджиков.

В девет министерства възлагането на обществени поръчки е било по правилата. Там няма открити съществени нарушения по провеждането на обществени поръчки, а само малки административни грешки. Това са Министерство на финансите, Министерство на транспорта, Министерство на спорта, Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма и Министерство на енергетиката.

Герджиков обърна специално внимание на Министерство на отбраната. "През 2016 г. има 113 процедури за обществени поръчки, а от тях са прекратени 31. Остават 85  при извършен анализ. По 45 поръчки има нарушения по ЗОП и други актове. По девет поръчки има индикатори за измама и други сериозни нарушения. 36 процедури са изпратени на агенцията за държавна финансова инспекция", отчете служебният премиер. Нарушения има и при Агенция "Пътна инфраструктура", най-вече при поръчки, възложени през 2015 г.

В икономическото министерство също са открити залагане на дискриминационни условия при подбора на кандидати, а при поръчките при изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия има липса на конкуренция. В МЗХ също е открито нарушение, което застрашава европейските пари по ОП "Развитие на селските райони" и може да се стигне до спиране на средствата.
Ревизията приключва със седем препоръки, част от тях са за закони промени. "14 дни не са достатъчни за проверка. Заради това и министерствата ще продължават да правят проверки без това да е акцент на работата им", обобщи Герджиков. Той е заповядал на министрите си самите те да спазват всички законови изисквания при възлагането на неотложни обществени поръчки.

Служебният премиер не пропусна и темата с областните управители, след като четирима от тях го атакуваха от централата на ГЕРБ. "Бих искал да подчертая, че освобождаването е осъществено изцяло в рамките на закона с решения на министерския съвет. От страна на правителството не са изпращани каквито и да било писма, адресирана до конкретни личности. Решенията по тези въпроси са публични. Политическата коректност изискваше областните управители да бъдат така добри да подадат оставки, тъй като те са част от предишното управление, а Министерски съвет можеше да реши кои от тях да останат. Имаше един случай, в който областен управител от Перник искаше отпуска по време на предизборния период, при положение, че областните управители имат сериозни задачи за осигуряване на изборния процес", уточни проф. Герджиков.

Още новини от Релакс

Скандалната Жана Бергендорф последва бившия си на морето

Дипломираният класически балетист Лeaндep Фpaнcиcĸo Янec- Лео се завърна триумфално на сцената като солист на най-популярната мъжка танцова група Максимус. Името му нашумя покрай скандалната… Прочети още »
 • Задържаха двама мъже при опит за въоръжен грабеж Задържаха двама мъже при опит за въоръжен гра
 • Експулсираха още двама турски граждани, застрашаващи националната сигурност у нас Експулсираха още двама турски граждани, застр
 • Английският най-желан за втора задължителна матура Английският най-желан за втора задължителна м
 • Агитация, заплахи и събиране на лични данни на българските изселници в Турция Агитация, заплахи и събиране на лични данни н
 • Стефан Янев: Имаме сигнали за организирани автобуси от Турция Стефан Янев: Имаме сигнали за организирани ав
 • Кубрат Пулев в битка за световната титла на 28 април в София Кубрат Пулев в битка за световната титла на 2
 • Ромите в Столипиново обвиниха мръсотията за болните от морбили Ромите в Столипиново обвиниха мръсотията за б
 • Започва национално преброяване на врабчетата у нас Започва национално преброяване на врабчетата
 • Семерджиев: Има риск от епидемия от морбили Семерджиев: Има риск от епидемия от морбили
 • Потвърдени са вече 3 случая на морбили в България Потвърдени са вече 3 случая на морбили в Бълг
 • Очаква се скок в цените на млечните продукти Очаква се скок в цените на млечните продукти
 • Спешна проверка по затворите за непозволени предмети Спешна проверка по затворите за непозволени п

Не пропускайте