Рибарите искат нов регламент за улова на бяла мида

Рибарите искат нов регламент за улова на бяла мида

Петък, 17 Февруари 2017 12:19
Уловът на бяла мида се превръща в доходен бизнес за все повече рибари, като за някои от тях дори вече е основен поминък.  Наред с рапана това е другият нерибен ресурс, към който икономическият интерес непрекъснато расте. Заедно с това все по-остра става нуждата от нови законови промени, които да регулират този процес, а не да му пречат, твърдят от бранша.

Става дума за три вида бели миди, на които е богато нашето черноморско крайбрежие. Това са бялата пясъчна мида Chamelea gallina, Mya arenaria и третата - Донакс. Общото, което ги характеризира, е, че те образуват големи струпвания в плитките води, което ги прави лесни за експлоатация, и се характеризират със сравнително  кратък жизнен цикъл. Ако натрупаните количества, и то в плитки води, не бъдат експлоатирани, те отмират от само себе си. Тук проблемът е единствено в това, че  промишлен добив може да се реализира с тралиращи средства, който отново води до въпроса за забраненото дънно тралиране и екологичните последици от него, заявиха за в. „Черно море” от Института за рибни ресурси.  Според учените от ИРР бийм траленето, което единствено се разрешава, не е приложимо при улова на бяла мида. Досега най-мащабното изследване, което те са правили, е било върху бялата мида Chamelea gallina и е обхванало 10 находища пред българския бряг. Тогава наред с биологичното изследване на вида е извършена и оценка на общия и на промишления запас. От години има голям интерес към добива им от страна на холандски и италиански фирми, тъй като в средиземноморските страни  този вид мекотело традиционно участва на трапезата им. В същото време бялата мида е на изчерпване по тяхното крайбрежие.

Първите почти аматьорски опити за улов на бяла мида датират от приемането ни в ЕС през 200 г. Както често става, бракониерите бяха първите, които атакуваха този в миналото дълго пренебрегван от бранша морски ресурс заради непопулярността му на нашия пазар. С ръчни гребла и газене във водата те събираха мидите в чували, за да бъдат изнесени главно в Гърция. От време на време гръмваха съобщенията на ИАРА за поредните заловени нарушители, сред които имаше и гръцки и италиански бракониери. При опити за незаконен износ бяха задържани количества от по 500 - 750 кг. Нарушителите отнасяха някакви глоби и скоро въпросът затихна, въпреки че нарушенията продължиха всеки сезон.

Сега този нов бизнес, проходил само преди година-две у нас, вече масово достига сериозни измерения. Тъй като няма регламент, а само забрана за тралене на мидите, рибарите започнаха  масово да използват пневматични уреди, които са много по- опасни. Бялата мида е заровена в пясъка и отгоре се показва само едно малко хоботче, с което се храни. Когато се засмуква с пневматичния уред, то се къса и мидата умира. След като се сортира на брега, дребната трябва да бъде върната обратно в морето, но тя вече не става за нищо, обясниха от бранша.

Искаме да помогнем с наши експерти, за да се определят параметрите на разработените уреди и да се експериментира с тях, тъй като все още няма доказателства за това кое и как вреди и кой метод е правилният. Съществува само общ забранителен регламент, който води да разрастване на бракониерските набези. Има фирма, на чието име се води  една лодка, но тя масово изкупува добитата бяла мида по цялото крайбрежие и я изнася направо с чували, алармират от асоциацията на рибопреработвателите.Те са без етикет за произход, който може да бъде сложен само от регламентиран производител, без нищо. Чувалите се изнасят с микробуси и няма кой да ги проследи, допълни д-р Господинов. По неговите думи от Агенцията по храните отвръщали, че те не са полицаи, за да спират за проверка на пътя, а от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури заявявали, че работата им била да контролират  рибата. И на практика нямало кой да попречи на нарушителите. А те изнасяли всичко, дори дребните миди, което застрашава генетичния материал на бялата мида от пълното му унищожаване. Според браншовика сега надежда за регулиране на този процес дава предстоящото изграждане на рибарското пристанище във Варна. С него ще може да се въведе ефективен контрол, тъй като на пристана ще има по един агент както на ИАРА, така и на Агенцията по храните.

Тежък се оказва за решаване въпросът с регламентирания метод за улов на бяла мида и с определянето на зони, където да се трали. И тук браншът ще търси съдействие от страна на държавата. Трябва да се съберат учените, експертите и да решат как и с какви уреди да става това. В браншовата асоциация сами са направили документален филм, в който проследяват как се извършва уловът на бяла мида, и са готови да им го представят, за да се намери най- правилното решение.

Имаме интерес бизнесът да се развива. Държавата също има такъв интерес. И трябва да работим, а не както е сега, повече да се караме с ИАРА, която просто си спазва законодателството. Бедата е, че просто това законодателство продължава да е чисто рестриктивно и не помага на рибарите. Трябва да има диалог, за да се стигне най-после до въвеждането на нов регламент, който ще стимулира бизнеса с бяла мида, допълват от бранша.
 
chernomore.bg

Още новини от Страната

Близо 2 хил. психически негодни искали да стават шофьори

Мнозина психически негодни лица са добили шофьорска книжка по време на отстраненото за корупция ръководство на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. Това става ясно от отговор… Прочети още »
 • Директна предавка: Канадците изравят томахавката Директна предавка: Канадците изравят томахавк
 • Сблъсъци в Бродилово заради тричането Сблъсъци в Бродилово заради тричането
 • Приморско посреща Баба Марта с арт работилница Приморско посреща Баба Марта с арт работилниц
 • Най-лесният маршрут до киносалоните в Бургас Най-лесният маршрут до киносалоните в Бургас
 • Деца показаха ръчно изработени кукерски маски Деца показаха ръчно изработени кукерски маски
 • 14 училища от региона в надпреварата по Spelling Bee 14 училища от региона в надпреварата по Spell
 • Търсят финансиране за пречиствателните станции в Ахтопол и Синеморец Търсят финансиране за пречиствателните станци
 • Ще укрепват тунела в Руенско, ограничават пътуването на МПС Ще укрепват тунела в Руенско, ограничават път
 • Приемат проекти за аквакултурни стопанства по програма Рибарство Приемат проекти за аквакултурни стопанства по
 • Денислав с метамфетамина остава в ареста Денислав с метамфетамина остава в ареста
 • Директна предавка: Над 3,4 млн. коли оправиха VW Group Директна предавка: Над 3,4 млн. коли оправиха
 • Първа копка на еко градината в "Меден рудник" Първа копка на еко градината в "Меден рудник"

Не пропускайте