ГЕРБ: Цял Бургас е срещу намаляването на приема на студенти в БУ

ГЕРБ: Цял Бургас е срещу намаляването на приема на студенти в БУ

Понеделник, 13 Март 2017 18:04
Кандидат-депутатите на ПП ГЕРБ се обявиха категорично срещу решението на Министерството на образованието и науката за драстично намаляване приема на студенти в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ по няколко ключови за региона специалности. От МОН планират силно да бъдат редуцирани местата за студенти в специалност „Здравни грижи“. От 63 предложени места са одобрени едва 9. В специалността „Туризъм“ предложените 320 места са намалени на 88. На среща с медиите днес водачът на бургаската листа Ивелина Василева, както и кандидат-депутатите Димитър Бойчев, проф. Севдалина Турманова и Галя Василева, заявиха, че са против всяко подобно решение. 

От листата на ГЕРБ са провели и среща с ръководството на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Кандидат-депутатите са категорични, че това са много важни специалности и направления за региона. "Специалностите са в приоритетни сектори, като е особено важно да развиваме туристическата инфраструктура и да я обезпечаваме с добре подготвени кадри. Призоваваме служебното правителство и Министерство на образованието да се вслушат в искането не само на университета, но и на цялата бургаска общественост", каза водачът на листата на ГЕРБ Ивелина Василева.

Тя допълни, че от ГЕРБ са се срещнали и с представители на туристическия бранш, които от своя страна са подкрепили изцяло университета и ще изпратят писма до Министерство на образованието с искане да не се намалява приема на студенти. Василева поясни, че очаква да има подобна реакция и от другите общини по Черноморието.Димитър Бойчев сподели, че визията на ГЕРБ е да привлича и открива други образователни филиали, за да не се налага бургаските студени да напускат града. "Проблемът с драстично намаляване на приема е много сериозен, а времето за неговото решаване е кратко. Тук трябва да изключим всички политически пристрастия и призовавам всички колеги от другите политически партии да застанат срещу предложението на МОН. Един от най-големите туристически проблеми е именно липсата на добре подготвени кадри. Бизнесът търси алтернативи и взима работници от страни като Молдова и Беларус, като изпуска достатъчно добре подготвени родни кадри", каза той.

"От създаването на Факултет по обществено здраве и здравни грижи към Университет "Проф. д-р Асен Златаров", колегите положиха много грижи да повишават качеството на преподаването. Нашата цел е след време този факултет да се преструктурира във факултет по медицина и фармация. Считам, че е много важно да се обединим в подкрепа на образованието", допълни проф. Севдалина Турманова.

Най-младият кандидат-депутат Галя Василева каза от своя страна, че от ГЕРБ не мога да си обяснят какво е накарало МОН да вземе подобно решение. "Нашата цел е да увеличаваме приема, а не да го намаляваме. Важно е младите хора да останат в Бургас и да практикуват именно тук наученото в университетите ни", сподели тя.

Снимки: BurgasNews

Още новини от Бургас

"БСП лява България“ дари телевизор на пенсионерски клуб „Свети Георги“

Кандидатът за народен представител от „БСП лява България“ Атанас Зафиров, втори в листата на коалицията, се срещна с възрастни хора от пенсионерски клуб „Свети Георги“… Прочети още »
 • ЦГЧ без вода в четвъртък ЦГЧ без вода в четвъртък
 • Директна предавка: Нема лабаво - Land Rover съвсем „излиза от пътя” Директна предавка: Нема лабаво - Land Rover с
 • Резитба на дърветата затваря улици в Бургас Резитба на дърветата затваря улици в Бургас
 • Жалбата за "Бургас-север" е недопустима, проверяват плажовете по график Жалбата за "Бургас-север" е недопустима, пров
 • Буните на къмпинг „Черноморец“ са незаконни Буните на къмпинг „Черноморец“ са незаконни
 • Делото за атентата на летището отново не тръгна, предлагат да се гледа в Израел Делото за атентата на летището отново не тръг
 • Заявленията за обезщетение за безработица вече и електронно Заявленията за обезщетение за безработица веч
 • Библиотеката и хотел „Приморец“ с реверанс към четящите хора Библиотеката и хотел „Приморец“ с реверанс къ
 • Бургаските рибари за пример и пред румънски инспектори Бургаските рибари за пример и пред румънски и
 • Нов опит за ход на делото за атентата на летището Нов опит за ход на делото за атентата на лети
 • "MAGIC" в музикалното училище "MAGIC" в музикалното училище
 • Мистър Куку от "Мастършеф" готви сардински специалитети в Гранд Хотел и СПА "Приморец" Мистър Куку от "Мастършеф" готви сардински сп

Не пропускайте