Утре идва пролетта, тази нощ е магична

Утре идва пролетта, тази нощ е магична

Неделя, 19 Март 2017 10:25
Астрономическата пролет (равноденствие) в Северното полукълбо настъпва на 20 март в 18:57 часа българско време. Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. Днес Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия. По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. "Григориански календар".

Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Именно в тази нощ се сънуват пророчески сънища, тъй като това е  най-магическата нощ на годината.  Ясновидци и екстрасенси казват, че на  20 март ще бъде възможно да  заредите вашите  камъни-талисмани и амулети. В деня на Пролетното равноденствие е лесно да се отървете от уроки, проклятия и магии, както и да  отстраните  негативните родови  програми.

Тайнството на равноденствието

Пролетното равноденствие отбелязва възлов момент в хода на годината - когато енергиите на светлината и тъмнината, на мъжкото и женското начало, се изравняват. Това е честване на равновесието. От този ден нататък силата на светлината за пръв път взима превес над силата на тъмнината. Празникът отбелязва и началото на пролетта, време за оживени дейности и за сеитба - както в живота ни, така и на полето. Благославят се семената за бъдещите насаждения. Носят се дарове от напъпили растения.

За да отпразнувате равноденствието, напълнете до половината голяма кристална купа с вода и натопете в нея цветя по ваш избор. Могат да бъдат едногодишни или многогодишни цветя от вашата градина, диви цветя или пък свежи растения от цветарския магазин. Сложете купата на видно място в дома ви. Почистете къщата, сменете пердетата и внесете пролетно настроение в дома си с пъстри възглавнички, драперии или панделки.

Цветовете на този празник са светлозелено, лимонено-жълто и бледорозово.Сутринта на Пролетното равноденствие можете да направите сладкиш от пшеничено брашно (кифлички, украсени с кръст отгоре). Смята се, че така направеният сладкиш има изключително лечебни свойства, особено при стомашни болести. По стара предхристиянска традиция по това време се боядисвали яйца - символ на живота - в зелено и златисто, после се разменяли като подаръци или се използвали в ритуали в чест на слънцето и на божествата на плодородието.Прегледайте личните си вещи и дрехи и отделете ненужните, които вече не ползвате или не носите. Дайте ги за благотворителни цели.

Още новини от Бургас

Откриха човешки останки до Свети Влас

Човешки останки са открити до Свети Влас, съобщиха от полицията. В Районно управление – Несебър е получено съобщение от жител на Свети влас за това,… Прочети още »
 • Започва ремонтът на надлеза при Ченгене скеле Започва ремонтът на надлеза при Ченгене скеле
 • Герджиков: Всеки един български гражданин има властта да избере кой да управлява страната ни Герджиков: Всеки един български гражданин има
 • Собственикът на "Каристо" заключил ученик в магазина си и го пребил за една "златна" ябълка Собственикът на "Каристо" заключил ученик в м
 • П.Кънев: Първите 600 х. лв. за здравния факултет са факт П.Кънев: Първите 600 х. лв. за здравния факул
 • Директна предавка: Китай строши рекорда на Зеления ад Директна предавка: Китай строши рекорда на Зе
 • Бизнес лаборатория в Индустриалния парк Бизнес лаборатория в Индустриалния парк
 • С 6D маса прецизират лечението в онкото С 6D маса прецизират лечението в онкото
 • Изборен туризъм в Айтос, откриха избирателни списъци в частен дом Изборен туризъм в Айтос, откриха избирателни
 • Бургаските галеници "Нефтохимик" отнесоха солени глоби Бургаските галеници "Нефтохимик" отнесоха сол
 • Две земетресения във Вранча Две земетресения във Вранча
 • Броени часове до конкурса с кауза "Мисис Бургас" Броени часове до конкурса с кауза "Мисис Бург
 • Хванаха двама, крали бебешки колички Хванаха двама, крали бебешки колички

Не пропускайте