Контрабандна валута и над 1,5 кг накити на МП Лесово

Контрабандна валута и над 1,5 кг накити на МП Лесово

Петък, 17 Март 2017 11:15
Недекларирани 13 700 щатски долара с левова равностойност 25 386 лв. и над 1,5 кг бижутерски изделия от злато и сребро задържаха митническите служители на Митнически пункт Лесово при извършени съвместни проверки с митнически мобилни групи на автобус с пътници и на два леки автомобила.

Недекларираната валута е открита в сирийски гражданин с адресна регистрация в Румъния. Нарушителят е влизал в  България от Турция с лек  автомобил, управляван от турски гражданин. На българския митнически пункт шофьорът и неговият спътник са заявили, че не внасят нищо за деклариране. Митническите служители извършват проверка на автомобила и при личен преглед на пътника откриват в джобове на дрехите му  общо 13 700 щатски долара в купюри по 100 USD.

При друга митническа проверка на влизащ в страната от Турция автобус, митническите служители от митнически мобилни групи откриват в ръчна чанта на пътуваща в автобуса  българска гражданка, недекларирани 399 сребърни накити-гривни, обеци, висулки и др., с общо тегло 970 грама.

Още 180 на брой недекларирани накити от бяло и жълто злато с общо тегло 543 грама са иззети при митническа проверка на лек автомобил с румънска регистрация. Колата, марка „Фолксваген", е пътувала в посока от Турция за Румъния през България. Шофьорът и пътничката в автомобила са заявили, че не пренасят нищо за деклариране. При последвалата митническа проверка и личен преглед на двамата румънски граждани, митническите служители установят, че шофьорът е укрил в джобове на дрехите си  78 гривни и обеци, а на врата, скрити под  яката си, носи 10 синджира. От него са иззети общо 258 грама изделия от бял и жълт метал. Още 92 бижутерски изделия с тегло 285 грама  са открити в джобове на дрехите, около шията и по китките на жената в автомобила, която  била „накичена" с 25 гривни и 13 синджира. Според първоначалната експертиза, иззетите изделия са от бяло и жълто злато.

Контрабандно пренасяните изделия от благородни метали и недекларираната валута са иззети с протоколи и  подлежат на отнемане в полза на държавата. Срещу четиримата нарушители-сирийски гражданин, българска гражданка и двама румънски граждани, са съставени актове по Валутния закон.

Още новини от Бургас

СЗО: Зика пълзи по Черноморието

По черноморските брегове има завишен риск от разпространение на вируса зика, съобщи Световната здравна организация. В доклад институцията уточнява, че най-висока опасност от заразата има… Прочети още »
 • Близо 500 електронни цигари иззеха митничарите на Лесово Близо 500 електронни цигари иззеха митничарит
 • Готвачът от "Хепи" с условна присъда за наркотиците Готвачът от "Хепи" с условна присъда за нарко
 • Прокуратурата разследва смъртта на Горан Прокуратурата разследва смъртта на Горан
 • След опасно усложнение в УМБАЛ Бургас спасиха майка и бебе След опасно усложнение в УМБАЛ Бургас спасиха
 • 4 пенсионерки дадоха 20 хил. лв. на измамници 4 пенсионерки дадоха 20 хил. лв. на измамници
 • Заплашиха Механото с бомба Заплашиха Механото с бомба
 • Двама хулигани в ареста за обида на полицаи и за нападение на гражданин Двама хулигани в ареста за обида на полицаи и
 • Преглед на печата 30.03.2017г. Преглед на печата 30.03.2017г.
 • ЦГЧ без вода в четвъртък ЦГЧ без вода в четвъртък
 • Директна предавка: Нема лабаво - Land Rover съвсем „излиза от пътя” Директна предавка: Нема лабаво - Land Rover с
 • Резитба на дърветата затваря улици в Бургас Резитба на дърветата затваря улици в Бургас
 • Жалбата за "Бургас-север" е недопустима, проверяват плажовете по график Жалбата за "Бургас-север" е недопустима, пров

Не пропускайте