"Водата е живот" през погледа на 50 бургаски деца

"Водата е живот" през погледа на 50 бургаски деца

Събота, 18 Март 2017 14:13
Творбите на 50 бургаски деца от 16 училища са изложени в Художествената галерия на ул. "Александравска". Те рисуваха на тема "Водата е живот". Изложбата се организира на 15-та поредна година от "Водоснабдяване и канализация" ЕАД – Бургас. Тя е посветена на 22 март – Световен ден на водата. Всеки участник получи като подарък раница с материали са рисуване и сувенири от организаторите. Изложбата уважиха областният управител Вълчо Чолаков, зам.-министърът на МОСВ Ренета Колева, зам.-кметът Руска Бояджиева. Домакинът инж. Ганчо Тенев разгледа с иннетерс детките рисунки.
"Прекрасна е идеята да се съчетае любовта към природата с изкуството", подчерта в привествието си към участниците в конкурса областният управител Вълчо Чолаков и пожела изявите на децата да са винаги в духа за защита на природата. Той изказа увереност в бъдещето на конкурса, както и в това, че с подобни изяви Бургас може да се превърне в ковачница на художници в страната.

В изложбената зала присъства и зам.-министърът на МОСВ в кабинета "Борисов 2" Атанаска Николова, която преди това беше и зам.-кмет. Тя сподели пред наш репортер, че в момента е член на българската делегация в Брюксел, която подготвя домакинството на страната ни за председателство на ЕС. Тя оглавява комисията по околна среда.
 
Събитието уважи и зам.-министърът на МОСВ Ренета Колева. Приветствайки инициативата на ВиК-Бургас тя не скри очарованието си от творческия интусиазъм и енергия в творбите на малките художници. Самата инициатива тя определи като начин за опазване не само на чистотата на водата, но и на живота на Земята.

Зам.-кметът по евроинтеграция и околна среда Руска Бояджиева също поздрави участниците. "С учудване отново установих, че цветът на водата е многообразен. Водата е изключително цветна. През погледа на децата тя може да бъде червена, зелена, шарена. Колкото по-цветни  и шарени сме ние, толкова по-цветна е водата. Тя може да бъде такава само ако е чиста", каза Бояджиева и допълни, че в картините има много цвят и много пролет, каквото настроение би трябвало да носи допирът с водата и природата."Началото на този конкурс е от 2003 година. Много е полезно децата да работят по този начин за екологията. Още от началото на конкурса поканихме всички училища и с времето интересът нараства. Участие взимет не само школите по рисуване, има и много индивидуални участници. Хябовата за децата е, че получавайки възможност да се изявят, научават повече за околната среда и опазването й", каза за BurgasNews инж. Ганчо Тенев, управител на дружеството. Той уточни, че най-масово е участието на децата между 7 и 12 години, но сред талантите има и по-големи.


Още новини от Бургас

Сигнал за отвлечена. Намериха и марихуана в колата

На 20.03. около 10.55 ч. във Второ РУП - Бургас е получено съобщение за отвлечено момиче в района на бл. 67 в к-с "Братя Миладинови".… Прочети още »
 • Започва ремонтът на надлеза при Ченгене скеле Започва ремонтът на надлеза при Ченгене скеле
 • Герджиков: Всеки един български гражданин има властта да избере кой да управлява страната ни Герджиков: Всеки един български гражданин има
 • Собственикът на "Каристо" заключил ученик в магазина си и го пребил за една "златна" ябълка Собственикът на "Каристо" заключил ученик в м
 • П.Кънев: Първите 600 х. лв. за здравния факултет са факт П.Кънев: Първите 600 х. лв. за здравния факул
 • Директна предавка: Китай строши рекорда на Зеления ад Директна предавка: Китай строши рекорда на Зе
 • Бизнес лаборатория в Индустриалния парк Бизнес лаборатория в Индустриалния парк
 • С 6D маса прецизират лечението в онкото С 6D маса прецизират лечението в онкото
 • Изборен туризъм в Айтос, откриха избирателни списъци в частен дом Изборен туризъм в Айтос, откриха избирателни
 • Бургаските галеници "Нефтохимик" отнесоха солени глоби Бургаските галеници "Нефтохимик" отнесоха сол
 • Две земетресения във Вранча Две земетресения във Вранча
 • Броени часове до конкурса с кауза "Мисис Бургас" Броени часове до конкурса с кауза "Мисис Бург
 • Хванаха двама, крали бебешки колички Хванаха двама, крали бебешки колички

Не пропускайте