Преглед на печата 20.03.2017г.

Преглед на печата 20.03.2017г.

Понеделник, 20 Март 2017 07:30
Мерките, които трябваше да спрат укриването на осъдени, които трябва да влязат в затвора, не действат вече две години, става ясно от отговор на МВР на въпроси на вестник "Сега". От 1 януари 2015 г. до 1 януари 2017 г. 821 осъдени са успели да избягат след обявяването на присъдата им. 471 от тях са арестувани и изпратени в затворите. Не е ясно дали са заловени у нас, или от чужди полицейски служби. Останалите 350 души са в неизвестност.

"България е в клинична демографска смърт. България изчезва", предупреди доц. Петър Иванов, директор на Демографския институт към БАН,  пише вестник "СДтандарт". „Въобще не става дума само за раждаемост", обясни той. По думите му, раждаемостта намалява с 3%. Освен това страната ни е на първо място в света по смъртност, изпреварвайки редица африкански държави. „Отрицателният прираст е най-голям в света", каза още ученият. „Компонентите не са раждаемост и смъртност – те са имиграция и застаряване", добави той. „Тези 20 страни в света, които най-бързо изчезват, от тях 19 са бивши соцстрани", обясни доц. Иванов. Освен това първите 7 страни по самоубийства в света също са бивши соцстрани. „България е на първо място по брой самоубийства", съобщи демографът. Същото важи и за опитите за самоубийства.

За една трагична новина пишат вестниците днес. Българска туристка е загинала при снежна буря в индийските Хималаи. Това съобщи индийско издание, цитирано от "Труд". Останалите 127 туристи в прохода „Села“ са били спасени от армията. Бурята се е разразила около 14:45 ч. местно време в събота. Военните са реагирали за час и са започнали спасителна операция. Сред туристите е имало такива от България, Япония и Нова Зеландия. Сънародничката ни е паднала в пропаст. Тялото ѝ е било открито часове по-късно, около полунощ.

Ученици организират групови излети до планините Витоша и Рила през април, за да берат халюциногенни гъби и да ги пласират сред връстниците си. Разпространението на "вълшебните гъбки", които изглеждат точно като челядинки, напоследък е станало толкова популярно сред младежите, колкото пушенето на марихуана Това разказаха пред "Телеграф" тийнейджъри участвали през пролетта на 2016 в търсенето и късането на най-разпространената в естествен вид в България халюциногенна гъба.

За едно любопитно съдебно дело разказват вестницитнеднес. Мъж от шуменското село поиска развод и го получи, след като жена му излязла на зъболекар и не се върнала у дома си в продължение на 10 години, обяснява "Монитор". Стоматологичната драма намерила развръзка в публично заседание на Шуменския районен съд, а делото се гледало в отсъствие на жената. На вече разведената бивша съпруга виси обаче задължението от 15 лева - нейната част от съдебните разноски за бракоразводното дело. Изданието уточнява, че жената е от Молдова, а часът за зъболекар бил през 2007г и от тогава съпругата не се е прибирала вкъщи.

Още новини от Бургас

Нови трима почетни граждани ще има Бургас

Да бъдат удостоени със званието "Почетен гражданин на Бургас" режисьорът проф.Георги Дюлгеров и посмъртно Петко Росен и д-р Дянко Пръвчев, предлага в докладна бургаският кмет… Прочети още »
 • Окончателно: Без пръстови отпечатъци в болниците! Окончателно: Без пръстови отпечатъци в болниц
 • Директна предавка: Бог Арес си има…бълха Директна предавка: Бог Арес си има…бълха
 • Затварят за няколко часа ул. „Лазар Маджаров“ Затварят за няколко часа ул. „Лазар Маджаров“
 • Контрабандни пестициди на Лесово Контрабандни пестициди на Лесово
 • Уволниха шеф в ИАРА-Бургас, той ще си търси правата в съда Уволниха шеф в ИАРА-Бургас, той ще си търси п
 • Следизборен подарък: Скок на цените на парното и тока Следизборен подарък: Скок на цените на парнот
 • Съкращения в четири общински предприятия Съкращения в четири общински предприятия
 • Балообразуването след VІІ кл. с различни предмети за всяка паралелка Балообразуването след VІІ кл. с различни пред
 • 12 години на рецидивист за блудство с две деца 12 години на рецидивист за блудство с две дец
 • Оповестиха мотивите за оправдателната присъда по делото на Петър Низамов Оповестиха мотивите за оправдателната присъда
 • Награждават през април героите Никита и Юрий Награждават през април героите Никита и Юрий
 • Спокойствие в ОбС - мирна сесия, учтиви съветници Спокойствие в ОбС - мирна сесия, учтиви съвет

Не пропускайте