Министър Седларски впечатлен от работата в бургаското пристанище

Министър Седларски впечатлен от работата в бургаското пристанище

Понеделник, 20 Март 2017 11:32
Министърът на икономиката Теодор Седларски разгледа „Пристанище Бургас” ЕАД. Той бе посрещнат от изпълнителния директор Диян Димов и Александър Петков, член на Съвета на директорите на държавния оператор. От страна на Пристанище Бургас участие в срещата взеха още Живко Еланджиев - директор „Експлоатация”, Стойчо Димов – ръководител звено „Маркетинг СУК и Евроинтеграция” и Емил Кирилов – ръководител звено „Административно и стопанско управление”. На срещата присъства и Ивайло Иванов, директор на териториалното управление на ДП „Пристанищна инфраструктура”- Бургас.

При посещението си в пристанището представителите от министерство на икономиката разгледаха Зоната за обществен достъп, която функционира на територията на държавния порт от 2014 г. Министър Седларски бе посрещнат в Морска гара, която е първото нещо, което виждат туристите от пасажерските кораби, пристигащи в Бургас. Интерес предизвика макета на Черно море и корабните модели на изключително модерните за времето си авто-фериботи /ro-pax/ „Трапезица” (MEDLINK I) и „Царевец” (MEDLINK II).Гостите бяха запознати с бургаски пристанищен регион и спецификата на услугите, които предоставят държавният оператор „Пристанище Бургас” ЕАД и останалите пет частни пристанищни оператора в района. През последното десетилетие Бургаски пристанищен регион е с най-динамично развиващата се пристанищна инфраструктура в България, както като морско-технически характеристики, така и като параметри на обслужване на корабите, включително контейнеровози тип „Panamax” и пасажери до 300 линейни метра.

Новите открити и закрити складови площи отговарят на високите изисквания за съхранение и обработка на нарастващата номеклатура на товарите. Товарооборотът на пристанищен регион Бургас нараства плавно с над 5 на сто годишно. За 2010 г. преминалите товари са12,8 млн.тона, а през 2016 г. са обработени 17,3 млн. тона товари.

Министър Седларски имаше възможност да разгледа и Регионалния център за управление на корабния трафик, който е един от най-модерните в Европа. В него той бе запознат с дейността  в центъра и информацията, която се събира и анализира по отношение безопасността и ефективността на корабоплаването, опазването на човешкия живот на море и защитата на околната среда и прилежащата брегова ивица от възможните вредни въздействия от корабоплаването.

Още новини от Бургас

Бургас се побратимява с Риека

Кметовете на Риека и Бургас - Войко Оберснел и Димитър Николов, подписаха споразумение за побратимяване на двата града на официална церемония в Бургас. Това съобщиха… Прочети още »
 • Окончателно: Без пръстови отпечатъци в болниците! Окончателно: Без пръстови отпечатъци в болниц
 • Директна предавка: Бог Арес си има…бълха Директна предавка: Бог Арес си има…бълха
 • Затварят за няколко часа ул. „Лазар Маджаров“ Затварят за няколко часа ул. „Лазар Маджаров“
 • Контрабандни пестициди на Лесово Контрабандни пестициди на Лесово
 • Уволниха шеф в ИАРА-Бургас, той ще си търси правата в съда Уволниха шеф в ИАРА-Бургас, той ще си търси п
 • Следизборен подарък: Скок на цените на парното и тока Следизборен подарък: Скок на цените на парнот
 • Съкращения в четири общински предприятия Съкращения в четири общински предприятия
 • Балообразуването след VІІ кл. с различни предмети за всяка паралелка Балообразуването след VІІ кл. с различни пред
 • 12 години на рецидивист за блудство с две деца 12 години на рецидивист за блудство с две дец
 • Оповестиха мотивите за оправдателната присъда по делото на Петър Низамов Оповестиха мотивите за оправдателната присъда
 • Награждават през април героите Никита и Юрий Награждават през април героите Никита и Юрий
 • Спокойствие в ОбС - мирна сесия, учтиви съветници Спокойствие в ОбС - мирна сесия, учтиви съвет

Не пропускайте