Ремонтират опасната фасада на бургаската митница /СНИМКИ/

Ремонтират опасната фасада на бургаската митница /СНИМКИ/

Понеделник, 20 Март 2017 14:19
Фасадата на сградата на Митница - Бургас ще бъде ремонтирана. От Агенция Митници са стартирали обществена поръчка за укрепителните работи по фасадите на административната сграда. Сега тя е опасна за преминаващите в близост до нея хора заради падаща мазилка.Около мястото са поставени и метални прегради, които представляват сериозно неудобство и за пешеходците, отправили се към бургаската автогара. Ремонтните дейности няма да повлияят на цялостната визия на красивата сграда, която е със статут на паметник на културата. Прогнозната стойност на поръчката е 190 000 лева, без да се включва ДДС.Митницата ще претърпи монтаж и демонтаж на фасадно скеле. Подменени ще бъдат улуците и водосточни тръби от поцинкована ламарина с такива от медна. Планирано е боядисване на всички корнизи, рамки около прозорците и растителни елементи по фасадите.Последният ремонт на митницата бе завършен през 2005 година, след близо 10 години строителни работи и многобройни скандали. Тогава Министерство на финансите вложи над 4,5 млн. лев в нея. По оценка на експерти, този ремонт я е спасил от разрушение. Сградата на митницата е изградена по оригинален проект от 1921 година и е един от символите на Бургас. Според исторически хроники, първата митница в Бургас след Освобождението се е намирала в зоната на "Пристанище Център" на самия морски бряг.През 1884 г. българското правителство взема решение за построяване на модерни за времето си пристанища в Бургас и Варна. Това решение включва и изграждането на сегашните митнически сгради в двата морски града. Изграждането на бургаското пристанище и на административната сграда, в която се намират днес Регионална митническа дирекция и Митница Бургас, отнема десетилетия и е струвало на държавата 6 742 300 тогавашни златни лева.


Снимки: BurgasNews

Още новини от Релакс

Социалните мрежи разболяват девойките

Социалните мрежи влияят негативно на психичното здраве на тийнейджърките, сочи проучване, направено във Великобритания. Изследване на Британското правителство, проведено сред 30 000 14-годишни ученици между… Прочети още »
 • Окончателно: Без пръстови отпечатъци в болниците! Окончателно: Без пръстови отпечатъци в болниц
 • Директна предавка: Бог Арес си има…бълха Директна предавка: Бог Арес си има…бълха
 • Затварят за няколко часа ул. „Лазар Маджаров“ Затварят за няколко часа ул. „Лазар Маджаров“
 • Контрабандни пестициди на Лесово Контрабандни пестициди на Лесово
 • Уволниха шеф в ИАРА-Бургас, той ще си търси правата в съда Уволниха шеф в ИАРА-Бургас, той ще си търси п
 • Следизборен подарък: Скок на цените на парното и тока Следизборен подарък: Скок на цените на парнот
 • Съкращения в четири общински предприятия Съкращения в четири общински предприятия
 • Балообразуването след VІІ кл. с различни предмети за всяка паралелка Балообразуването след VІІ кл. с различни пред
 • 12 години на рецидивист за блудство с две деца 12 години на рецидивист за блудство с две дец
 • Оповестиха мотивите за оправдателната присъда по делото на Петър Низамов Оповестиха мотивите за оправдателната присъда
 • Награждават през април героите Никита и Юрий Награждават през април героите Никита и Юрий
 • Спокойствие в ОбС - мирна сесия, учтиви съветници Спокойствие в ОбС - мирна сесия, учтиви съвет

Не пропускайте