Депутат Василева поиска гаранции за Странджа

Депутат Василева поиска гаранции за Странджа

Петък, 31 Януари 2014 12:29
„Как ще гарантирате г-жо Михайлова, че новата процедура по изработване на екологична оценка за ОУП на община Царево ще бъде законосъобразна и няма да допуснете нова наказателна процедура за България? Как да ви вярваме, че кошмарът от управлението на Тройната коалиция няма да се повтори? Същите безкрайно компрометирани фигури, които по онова време причиниха толкова вреди на природата и опоскаха България заради нечисти интереси, сега се кълнат ще я опазват. Станахме свидетели на заменки, брутално нарушаване на законодателството, потъпкване на природата и обществения интерес. Примерите са много-устието на р. Вая, Калиакра, Иракли, Кара Дере, Несебър”. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева от трибуната на НС днес. Тя отправи своя въпрос в рамките на изслушването на трима министри по темата за опазването на природен парк „Странджа” към министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.
Бургаският депутат коментира, че от 1 януари 2007 година има стартирали 47 наказателни процедури от ЕК в областта на Околната среда. Те са заради допуснати нарушения от началото на 2007 до юли 2009 г.
 
„Ние успяхме да решим проблемите по 31 наказателни процедури и те бяха прекратени. Вие се опитахте да повторите безобразията на Тройната коалиция. Как ще гарантирате, че ЕК няма да предприемат наказателни процедури в община Царево. Как ще върнете доверието на Европейския съюз и българските граждани, след като до вчера говорихте едно, а днес се кълнете, че ще правите друго?”, заяви Ивелина Василева.

В рамките на днешното изслушване на министрите, инициирано от депутатите на ГЕРБ, стана ясно, че е разпоредена процедура за изменение на Общия устройствен план на Царево в частта, обхващаща територията на природен парк Странджа.

В края на изслушването депутатът Томислав Дончев попита министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева за мерките, които правителството ще вземе за развитието на региона в територията на Странджа, тъй като в голямата си част той се обезлюдява и хората се сблъскват с редица проблеми, нетипични за останалата част на страната. Министър Терзиева не отговори конкретно, тъй като по думите й въпросът е извън темата.

Още новини от Бургас

Блъснаха възрастна жена на пешеходна пътека

Възрастна жена беше блъсната на пешеходна пътека на бул. "Христо Ботев" с улица "Македония", срещу детска градина "Раковина", съобщиха очевидци. Жената е ударена от възрастен… Прочети още »
 • Издирват възрастна жена с престилка на "Маги" Издирват възрастна жена с престилка на "Маги"
 • Директна предавка: Другият живот на Енцо Ферари Директна предавка: Другият живот на Енцо Фера
 • СДС твърди: На изборите във формат РБ СДС твърди: На изборите във формат РБ
 • Общинската фирма за хляб забуксува със 760 хил. лв. Общинската фирма за хляб забуксува със 760 хи
 • Ловец, убил човек вместо глиган, с условна присъда Ловец, убил човек вместо глиган, с условна пр
 • Бургас вече има Клиника по съдова хирургия Бургас вече има Клиника по съдова хирургия
 • Ще има ли нови паркинги във "Възраждане" и "Бр. Миладинови"? Ще има ли нови паркинги във "Възраждане" и "Б
 • Стягат детската градина в Рудник по "Красива България" Стягат детската градина в Рудник по "Красива
 • Снегът е големия проблем на приютите за кучета Снегът е големия проблем на приютите за кучет
 • Дивите гъски се подслониха край Бургас Дивите гъски се подслониха край Бургас
 • Защо Свети дух да е в културния календар на Бургас? Защо Свети дух да е в културния календар на Б
 • Паркинг на "Шар планина", има и недоволни Паркинг на "Шар планина", има и недоволни

Не пропускайте