Депутат Василева поиска гаранции за Странджа

Депутат Василева поиска гаранции за Странджа

Петък, 31 Януари 2014 12:29
„Как ще гарантирате г-жо Михайлова, че новата процедура по изработване на екологична оценка за ОУП на община Царево ще бъде законосъобразна и няма да допуснете нова наказателна процедура за България? Как да ви вярваме, че кошмарът от управлението на Тройната коалиция няма да се повтори? Същите безкрайно компрометирани фигури, които по онова време причиниха толкова вреди на природата и опоскаха България заради нечисти интереси, сега се кълнат ще я опазват. Станахме свидетели на заменки, брутално нарушаване на законодателството, потъпкване на природата и обществения интерес. Примерите са много-устието на р. Вая, Калиакра, Иракли, Кара Дере, Несебър”. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева от трибуната на НС днес. Тя отправи своя въпрос в рамките на изслушването на трима министри по темата за опазването на природен парк „Странджа” към министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.
Бургаският депутат коментира, че от 1 януари 2007 година има стартирали 47 наказателни процедури от ЕК в областта на Околната среда. Те са заради допуснати нарушения от началото на 2007 до юли 2009 г.
 
„Ние успяхме да решим проблемите по 31 наказателни процедури и те бяха прекратени. Вие се опитахте да повторите безобразията на Тройната коалиция. Как ще гарантирате, че ЕК няма да предприемат наказателни процедури в община Царево. Как ще върнете доверието на Европейския съюз и българските граждани, след като до вчера говорихте едно, а днес се кълнете, че ще правите друго?”, заяви Ивелина Василева.

В рамките на днешното изслушване на министрите, инициирано от депутатите на ГЕРБ, стана ясно, че е разпоредена процедура за изменение на Общия устройствен план на Царево в частта, обхващаща територията на природен парк Странджа.

В края на изслушването депутатът Томислав Дончев попита министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева за мерките, които правителството ще вземе за развитието на региона в територията на Странджа, тъй като в голямата си част той се обезлюдява и хората се сблъскват с редица проблеми, нетипични за останалата част на страната. Министър Терзиева не отговори конкретно, тъй като по думите й въпросът е извън темата.

Още новини от Бургас

Над 30 тъпана на фест в село Изгрев

„Тъпанът е голяма музика” е мотото на атрактивен фестивал, който ще се проведе на 23 и 24 август в село Изгрев. Фестивалът, който  досега се… Прочети още »
 • Следизборната сесия - конгрес на победителите Следизборната сесия - конгрес на победителите
 • Най-мощното новолуние сбъдва желания Най-мощното новолуние сбъдва желания
 • Директна предавка: По колко печелят големите от всяка продажба? Директна предавка: По колко печелят големите
 • Дилър на амфети остава зад решетките Дилър на амфети остава зад решетките
 • Портът обяви търг за наем на ресторанта в Морска гара Портът обяви търг за наем на ресторанта в Мор
 • Започва набирането на песни за "Бургас и морето" Започва набирането на песни за "Бургас и море
 • Вижте кои ще са бургаските депутати Вижте кои ще са бургаските депутати
 • 22 досъдебни производства и 158 преписки по изборите в Апелативен район Бургас 22 досъдебни производства и 158 преписки по и
 • ГЕРБ и патриотите могат да сформират мнозинство в НС ГЕРБ и патриотите могат да сформират мнозинст
 • ДГ "Надежда" участваха в парад на здравословните храни ДГ "Надежда" участваха в парад на здравословн
 • Ученици от СУ"Епископ Константин Преславски" демонстрираха кулинарни умения Ученици от СУ"Епископ Константин Преславски"
 • Преименуват зала "Младост" на "Жулиета Шишманова" Преименуват зала "Младост" на "Жулиета Шишман

Не пропускайте