Депутат Василева поиска гаранции за Странджа

Депутат Василева поиска гаранции за Странджа

Петък, 31 Януари 2014 12:29
„Как ще гарантирате г-жо Михайлова, че новата процедура по изработване на екологична оценка за ОУП на община Царево ще бъде законосъобразна и няма да допуснете нова наказателна процедура за България? Как да ви вярваме, че кошмарът от управлението на Тройната коалиция няма да се повтори? Същите безкрайно компрометирани фигури, които по онова време причиниха толкова вреди на природата и опоскаха България заради нечисти интереси, сега се кълнат ще я опазват. Станахме свидетели на заменки, брутално нарушаване на законодателството, потъпкване на природата и обществения интерес. Примерите са много-устието на р. Вая, Калиакра, Иракли, Кара Дере, Несебър”. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева от трибуната на НС днес. Тя отправи своя въпрос в рамките на изслушването на трима министри по темата за опазването на природен парк „Странджа” към министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.
Бургаският депутат коментира, че от 1 януари 2007 година има стартирали 47 наказателни процедури от ЕК в областта на Околната среда. Те са заради допуснати нарушения от началото на 2007 до юли 2009 г.
 
„Ние успяхме да решим проблемите по 31 наказателни процедури и те бяха прекратени. Вие се опитахте да повторите безобразията на Тройната коалиция. Как ще гарантирате, че ЕК няма да предприемат наказателни процедури в община Царево. Как ще върнете доверието на Европейския съюз и българските граждани, след като до вчера говорихте едно, а днес се кълнете, че ще правите друго?”, заяви Ивелина Василева.

В рамките на днешното изслушване на министрите, инициирано от депутатите на ГЕРБ, стана ясно, че е разпоредена процедура за изменение на Общия устройствен план на Царево в частта, обхващаща територията на природен парк Странджа.

В края на изслушването депутатът Томислав Дончев попита министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева за мерките, които правителството ще вземе за развитието на региона в територията на Странджа, тъй като в голямата си част той се обезлюдява и хората се сблъскват с редица проблеми, нетипични за останалата част на страната. Министър Терзиева не отговори конкретно, тъй като по думите й въпросът е извън темата.

Още новини от Бургас

Н. Тишев:Няма да позволим да прехвърляме проблема от болната на здравата глава

В редакцията на BurgasNews се получи становище от изпълнителния директор на " Пристанище Бургас" - ЕАД. То е свързано с възникналия проблем за превоза на… Прочети още »
 • Ограничават движението по пътя Провадия-Айтос Ограничават движението по пътя Провадия-Айтос
 • Слънцето се връща в понеделник и през март Слънцето се връща в понеделник и през март
 • Сирни заговезни е. Прощавайте и поискайте прошка! Сирни заговезни е. Прощавайте и поискайте про
 • Седмичен хороскоп Седмичен хороскоп
 • Директна предавка: Канадците изравят томахавката Директна предавка: Канадците изравят томахавк
 • Сблъсъци в Бродилово заради тричането Сблъсъци в Бродилово заради тричането
 • Приморско посреща Баба Марта с арт работилница Приморско посреща Баба Марта с арт работилниц
 • Най-лесният маршрут до киносалоните в Бургас Най-лесният маршрут до киносалоните в Бургас
 • Деца показаха ръчно изработени кукерски маски Деца показаха ръчно изработени кукерски маски
 • 14 училища от региона в надпреварата по Spelling Bee 14 училища от региона в надпреварата по Spell
 • Търсят финансиране за пречиствателните станции в Ахтопол и Синеморец Търсят финансиране за пречиствателните станци
 • Ще укрепват тунела в Руенско, ограничават пътуването на МПС Ще укрепват тунела в Руенско, ограничават път

Не пропускайте