Миньори под земята над 30 часа

Миньори под земята над 30 часа

Петък, 19 Септември 2014 08:04
Над 30 часа продължава протестът на миньорите от мина “Черно море” заради неизплатените заплати. До момента те са получили само по 130 аванс за месец юли. 61 миньори продължават да стачкуват ефективно в мина Черно море, на 300 м под земята. Хората се заканват, че ако и до празниците не получат пари, ще продължат стачката. Към момента се чувстват добре. Техните колеги им носят храна и вода. По-важно е, че вентилационните системи работят и има достатъчно кислород, съобщи синдикалният лидер на "Подкрепа" Ростислав Радуков. Влагата и изкуственият въздух обаче могат да създадат сериозни здравословни проблеми. Трима спасители и медицински екип следят състоянието на миньорите.

Във връзка д вчерашното изявление на икономическия министър Васил Щонов, който хвърли топката към НЕК за неизплатените заплати, които били преведени към компанията, миньорите смятат, че парите вероятно са пренасочени на друго място. Според тях парите са отишли за "Мариците". Самото изказване на министъра миньорите определят като некомпетентно, затова искат той да дойде на място да се запознае с действителната ситуация и да каже къде са парите.

Напрежението в мината расте. Работниците са готови на гражданско неподчинение.

От ръководството на мината вчера беше изпратено писмо до министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов и неговия заместник, в което се описват кризата и че 41 работници отказват да напуснат рудника. Протестът ще продължи, докато работниците не получат всички пари, които им дължи предприятието. Миньорите не са получавали заплатите си от месец юли.

За спешна намеса от страна на държавата и изплащане на дължимите от НЕК на "Топлофикация – Сливен" близо 3 милиона лева, за да бъдат изплатени работните заплати на миньорите от мина "Черно море" – Бургас, се обявиха и ръководствата на КНСБ и на Федерацията на независимите синдикати на миньорите пред служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, ръководствата на Българския енергиен холдинг и НЕК. Те искат още мениджърите на мината и екипът на минно-спасителната служба да предприемат всички действия, за да се подсигури безопасният престой на миньорите, тъй като продължителното им оставане на 300 метра под земята заради протестните действия представлява огромен риск за здравето и безопасността им. Припомняме, че вчера двама от протестиращите миньори бяха изведени заради влошено здравословно състояние. В мината работят 400 са миньори.Още новини от Бургас

Решено: Делата за ток и парно вън от частния съд

Потребителските спорове като тези за ток, вода или парно например няма да се разглеждат от т.нар. частен съд, каквито са арбитражите. Решение за това взеха… Прочети още »
 • Контрабандни пестициди на Лесово Контрабандни пестициди на Лесово
 • Уволниха шеф в ИАРА-Бургас, той ще си търси правата в съда Уволниха шеф в ИАРА-Бургас, той ще си търси п
 • Следизборен подарък: Скок на цените на парното и тока Следизборен подарък: Скок на цените на парнот
 • Съкращения в четири общински предприятия Съкращения в четири общински предприятия
 • Балообразуването след VІІ кл. с различни предмети за всяка паралелка Балообразуването след VІІ кл. с различни пред
 • 12 години на рецидивист за блудство с две деца 12 години на рецидивист за блудство с две дец
 • Оповестиха мотивите за оправдателната присъда по делото на Петър Низамов Оповестиха мотивите за оправдателната присъда
 • Награждават през април героите Никита и Юрий Награждават през април героите Никита и Юрий
 • Спокойствие в ОбС - мирна сесия, учтиви съветници Спокойствие в ОбС - мирна сесия, учтиви съвет
 • Следизборната сесия - конгрес на победителите Следизборната сесия - конгрес на победителите
 • Най-мощното новолуние сбъдва желания Най-мощното новолуние сбъдва желания
 • Директна предавка: По колко печелят големите от всяка продажба? Директна предавка: По колко печелят големите

Не пропускайте