Туристическата камара иска облекчения за руски и украински туристи

Туристическата камара иска облекчения за руски и украински туристи

Петък, 13 Февруари 2015 11:03
Бургаската регионална туристическа камара е притеснена от очакван срив на руски и украински туристи през тази година. Във връзка с това е изпратено писмо до президента, премиера и министрите на външните работи. "Предвид високото процентно съотношение на руските и украински туристи в общия туристопоток, обръщаме вниманието ви върху последствията, които би имал провалът в регионален и национален план на летния туристически сезон 2015 г. За съжаление вече е факт отливът от зимните ни курорти.
Противоречивите сигнали, излъчвани в медийното пространство по отношение на Русия, комбинирани с девалвацията на руската рубла, води до значително поскъпване на туристическите пакети за България. Към момента същите бележат 150 % ръст и по информация на руските ни партньори до началото на май се очаква поскъпване с около 30%", се казва в писмото.

Затова от Камарата предлагат като облекчения експресните визи да се издават до еди ден, а туристическите - до 3 дни. Освен това За Беларус, която не е асоциирана към ЕС, предложението е цената на туристическата виза да се намали от 60 на 35 евро. Причина за това е, че през последните няколко години туристите от тази страна бележат най-голям ръст в курортите ни, в сравнение с другите бивши съветски републики.

Друго предложение е МВнР да отработи въпроса с издаването на шенгенски визи за детски групи от Беларус, преминаващи през Словакия и Унгария с автобус за сезон 2015 г., почиващи в Черноморското ни крайбрежие поради отказ на родителите им да прекосяват Украйна. Предлага се още деца до 18 години, участващи във фестивали, конкурси и школи, да получават безплатна виза. Във визовите центрове на Руската Федерация услугата от 22 Евро да се намали на 5-10 Евро.

Камарата настоява и за засилена презентация на българските черноморски туристически дестинации в конкретни градове на Русия, Украйна, Беларус, Словакия, Унгария, Полша, Чехия, Турция и др. Спешно решаване на въпроса с назначаването на туристически аташета, които да анализират пазарите и своевременно да информират бизнеса, искат още от БРТК.

Още новини от Свят

Шведски лекар отвлече жена и я държа в бункер

Шведският лекар, когото полицията задържа миналата седмица, планирал да държи с години в бункер жена, която упоил и отвлякъл. Той беше задържан от полицията и… Прочети още »
 • ЦГЧ без вода в четвъртък ЦГЧ без вода в четвъртък
 • Директна предавка: Нема лабаво - Land Rover съвсем „излиза от пътя” Директна предавка: Нема лабаво - Land Rover с
 • Резитба на дърветата затваря улици в Бургас Резитба на дърветата затваря улици в Бургас
 • Жалбата за "Бургас-север" е недопустима, проверяват плажовете по график Жалбата за "Бургас-север" е недопустима, пров
 • Буните на къмпинг „Черноморец“ са незаконни Буните на къмпинг „Черноморец“ са незаконни
 • Делото за атентата на летището отново не тръгна, предлагат да се гледа в Израел Делото за атентата на летището отново не тръг
 • Заявленията за обезщетение за безработица вече и електронно Заявленията за обезщетение за безработица веч
 • Библиотеката и хотел „Приморец“ с реверанс към четящите хора Библиотеката и хотел „Приморец“ с реверанс къ
 • Бургаските рибари за пример и пред румънски инспектори Бургаските рибари за пример и пред румънски и
 • Нов опит за ход на делото за атентата на летището Нов опит за ход на делото за атентата на лети
 • "MAGIC" в музикалното училище "MAGIC" в музикалното училище
 • Мистър Куку от "Мастършеф" готви сардински специалитети в Гранд Хотел и СПА "Приморец" Мистър Куку от "Мастършеф" готви сардински сп

Не пропускайте