Бургас и Пловдив - най-близо до нивата на заетост преди кризата

Бургас и Пловдив - най-близо до нивата на заетост преди кризата

Събота, 04 Април 2015 13:02
Най-близо до достигане на пиковите нива на заетост преди кризата са Бургас и Пловдив. Равносметката за пазара на труда през 2014 г. безспорно е положителна – увеличаваща се заетост и намаляваща безработица. Въпреки че темпът на възстановяване остава различен в отделните региони, преобладаващата част от картата на България показва едновременен спад на безработицата и ръст на заетостта за първи път от началото на кризата. Това сочи последният анализ на Института за пазарна икономика /ИПИ/.

На областно ниво нещата стоят малко по-различно. Някои области като Кърджали, Велико Търново, Разград и Шумен вече достигнаха нивата на заетост на населението на 15 и повече години, отчетени през 2008 година. Всички те, обаче, са области, в които заетостта е принципно по-ниска от средната за страната, а в някои от тях е дори близо до 40%. От по-големите области в страната, най-близко до достигане на пиковите нива на заетост преди кризата са Бургас и Пловдив. София (столица) и Варна все още остават далеч. В страната има и области, в които кризата на пазара на труда продължава с пълна сила, такива са Ловеч, Кюстендил и Благоевград.  

Въпросът на 2015: „Доколко устойчиво е възстановяването?“

Отговорът на този въпрос не е лесен. Въпреки че тенденциите в много региони на страната изглеждат устойчиви и са подплатени с добри икономически аргументи (реализирани и планирани инвестиции по места, подобряваща се инфраструктура и очаквания сред бизнеса и др.), данните за състоянието на пазара на труда в страната не вдъхват особена надежда, че най-доброто тепърва предстои. Сериозни проблеми остават структурните характеристики на безработицата у нас, ниската инвестиционна активност и демографските тенденции.

Ако темпът на увеличаване на броя на заетите от 2014 г. се запази, средногодишните нива на заетост от силната за икономиката 2007 г. могат да бъдат достигнати още тази година. От тях ни дели едва един процентен пункт, за чието преодоляване, в зависимост от промяната на броя на населението, ще ни трябват между 40 и 50 хиляди работни места. За достигането на рекордните нива на заетост от 2008 г., обаче, ще ни е нужна поне още година.

Въпреки че място за по-нататъшно подобрение на пазара на труда има (заетостта на населението на възраст 15-64 г. през 2014 г. е 61% при 64% през 2008 г.), капацитетът на българската икономика да генерира заетост в отсъствието на значителен външен капитал изглежда ограничен. Огромният резерв от работна сила е сред хората с начално и по-ниско образование, чиито коефициент на заетост, макар да се повишава през 2014 г., остава едва 19,2% за населението в работоспособна възраст. При лицата с основно образование този коефициент е 32,3%, докато при лицата със средно и висше е много по висок – съответно 65,2% и 81,7%.

Пътят напред

Ако благоприятните тенденции от 2014 г. се запазят, съвсем скоро няма да говорим за възстановяване, а за експанзия на пазара на труда. Последната определено има нужда от подкрепа от страна на управляващите. Тук обаче не говорим за създаване на субсидирана заетост по българска традиция, а за гарантиране на оптимални условия за естествено създаване на работни места. Повишаването на осигурителната тежест и на минималната работна заплата (и то в период на стагниращи потребителски цени) определено не е това, от което пазарът на труда се нуждае в момента.

Новата експанзия ще има нужда от нови аргументи, между които образователна реформа, ревизиране на анахроничното трудово законодателство и подобряване на качеството на програмите за преквалификация. Ще има нужда и от още нещо – промяна на мисленето на българина и  свикване с мисълта, че личностното развитие и квалификацията не свършват на изхода от училището/университета, а продължават цял живот.

Още новини от Бургас

Мир! Пристанището се отваря, служителите ще работят

След няколко "горещи" часа в Общински съвет съветниците все пак постигнаха решение, което на пръв поглед удовлетворява всички страни по темата за Зоната за обществен… Прочети още »
 • Автобус пламна на автогара "Запад" /СНИМКА/ Автобус пламна на автогара "Запад" /СНИМКА/
 • ГЕРБ с обещание: Ефективни присъди за каналджиите ГЕРБ с обещание: Ефективни присъди за каналдж
 • Смел граничар влязъл в горящия камион, за да спаси мигратите /СНИМКИ/ Смел граничар влязъл в горящия камион, за да
 • Костадин Марков: Реформаторският блок е автентичната десница на България, нека се обединим в неделя Костадин Марков: Реформаторският блок е автен
 • Директна предавка: Идва наследникът на легендата Директна предавка: Идва наследникът на легенд
 • Измамна схема с подвеждане на роми за социални помощи в Бургас Измамна схема с подвеждане на роми за социалн
 • Руска Бояджиева към недоволните бургазлии: Транспортната схема не е за 200 човека, а 200 000 Руска Бояджиева към недоволните бургазлии: Тр
 • Общината прибави към автопарка си два електромобила Общината прибави към автопарка си два електро
 • Внимание: Ало измамниците в атака, старец за малко да изтегли над 50 бона Внимание: Ало измамниците в атака, старец за
 • Областният подписа договора за почистването на Вая Областният подписа договора за почистването н
 • За кого в областта имаше работа през 2016-та? За кого в областта имаше работа през 2016-та?
 • Бандитът без книжка с дрогата се забил в спряна полицейска кола Бандитът без книжка с дрогата се забил в спря

Не пропускайте