Преглед на печата 23.04.2015г.

Преглед на печата 23.04.2015г.

Четвъртък, 23 Април 2015 07:02
Съдът обяви КТБ във фалит. Това е тема в много всекидневници днес. Софийският градски съд обяви вчера фалита на КТБ и определи за начална дата на неплатежоспособността й 6 ноември 2014 г., пише „Монитор“.  С решението на съда дейността на КТБ и правомощията на органите й са прекратени и те са лишени от правото да се разпореждат с имуществото, включено в масата на несъстоятелността. Освен това се налагат обезпечителни мерки върху цялото имущество на банката. Магистратите са записали още, че следва да започне и незабавно осребряване на активите на КТБ, с цел да се изплатят задълженията към кредиторите й.

 Правителството хвърля митническа полиция срещу контрабандата – това е заглавие от вестник „Сега“. Правителството иска да въоръжи митничарите с нови правомощия, за да спрат контрабандата и укриването на акцизи и ДДС. С проект за законови промени, одобрен вчера от кабинета, на практика се създава митническа полиция. Подобно на колегите си от МВР, служителите на приходната агенция ще може да провеждат оперативно-издирвателни дейности, когато става дума за акцизни стоки без бандерол, за контрабанда, за нарушаване на митническия режим с валутни ценности и за избягване на плащане на данъци. "С новите разпоредби се цели по-голяма бързина и ефективност при разкриването на престъпления, свързани с избягването и неплащането на акциз и ДДС в големи размери, тъй като ще има по-резултатно взаимодействие, когато контролът и разследването са в едно и също ведомство", коментираха от Министерския съвет.

Премиерът Бойко Борисов се отказа от плановете за сливане на Национална агенция по приходите и Агенция "Митници", информира вестник „Преса“. Преди две седмици, той отправи предупреждение, че aкo митничарите не започнат да вършат работа, ще ги слее с НАП. На правителственото заседание Борисов съобщава, че Агенция "Митници" е събрала с 58 млн. лева повече приходи от същия месец на миналата година. Заради това плановете за сливане остават на заден план.

Надзорният съвет на НЗОК е разпределил 1,5 млн. лева в нарушение на Закона за здравното осигуряване, алармираха вчера депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ д-р Емил Райнов и Мая Манолова след среща на парламентарната група на левицата с министър Петър Москов. За това пише „Дума“. В последния месец масово болниците започват да отказват лечение поради недостиг на пари, тъй като тази година за пръв път са предложени твърди бюджети на лечебните заведения, припомни Райнов. Дори онкоболните вече не получават медикаменти и хаосът е пълен. По думите на Райнов вчера е станало ясно, че той произтича от решението, взето от надзора на касата на 23 март т.г. за въвеждане на лимити за болниците. "То е взето при присъствието на 7 души с 4 на 3 гласа. В Закона за здравното осигуряване изрично е записано, че решения се взимат с минимум 5 гласа.

Окръжната прокуратура в Пазарджик започва проверка на кмета Тодор Попов, съобщи говорителят Димитрия Ганчева, цитирана от „24 часа“. От държавното обвинение са се самосезирали след репортаж на централна телевизия, в който бе показано имението на Попов в с. Паталеница, което според изнесените данни е на стойност поне 1,5 млн. лв. В същото време кметът получава заплата от 2000 лв. и не е декларирал собствени допълнителни доходи. Проверка започват и от НАП по разпореждане на финансовия министър Владислав Горанов.

След като обсъдиха идеи да разширят приема след 4 клас за всички видове училища и да наложат ограничение за създаване само на една такава паралелка за випуск, депутатите в образователната комисия в парламента изобщо премахнаха възможността за ранен прием. Това стана след многократно преброяване и прегласуване, но въпреки всичко точката отпадна от законопроекта за предучилищно и училищно образование с мнозинство от "въздържали се".  В сегашния закон природоматематическите гимназии могат да приемат ученици от 5 клас след изпит, като целта е профилирането да започне отрано и в тези паралелки да се приемат само най-надарените деца. Идеята на ГЕРБ при внасянето на закона беше такъв ранен прием да се позволи и в хуманитарните и езиковите гимназии.

Правителството утвърди таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2015/2016 година, съобщава „Всеки ден“. Утвърденият от Министерски съвет документ е въз основа на предложенията на академичните ръководства на държавните ВУЗ, които са съобразени с ограниченията, установени в закона за висшето образование - таксите да не надвишават 2/3 от диференцираните нормативи за издръжка на обучението. Сред вузовете, при които ще има ръст на цените, е Националната художествена академия и Медицински университет – София.

И накрая нещо хубаво от вестник „Труд“. Бивш миньор привлича туристи с природен музей в дома си. Кирил Станчев и синът му Павлин са направили цяло родопско село от миниатюрни къщички. Покрай музея двамата всеки ден правят къщички по заявка от туристи и местни. "Постройките"им наброяват вече 78 къщички в родопски стил. Около тях са направени стълбички, дворчета, поточета, мостове, баирчета, така че да изобразяват цяло населено място, което са кръстили "Веселото село".
 

Още новини от Бургас

Октай Енимехмедов пред Върховен съд днес

Последната съдебна инстанция ­ Върховния касационен съд, ще решава днес делото срещу нападателя на Ахмед Доган ­ Октай Енимехмедов. На 23 октомври Софийският апелативен съд… Прочети още »
 • Следизборната сесия - конгрес на победителите Следизборната сесия - конгрес на победителите
 • Най-мощното новолуние сбъдва желания Най-мощното новолуние сбъдва желания
 • Директна предавка: По колко печелят големите от всяка продажба? Директна предавка: По колко печелят големите
 • Дилър на амфети остава зад решетките Дилър на амфети остава зад решетките
 • Портът обяви търг за наем на ресторанта в Морска гара Портът обяви търг за наем на ресторанта в Мор
 • Започва набирането на песни за "Бургас и морето" Започва набирането на песни за "Бургас и море
 • Вижте кои ще са бургаските депутати Вижте кои ще са бургаските депутати
 • 22 досъдебни производства и 158 преписки по изборите в Апелативен район Бургас 22 досъдебни производства и 158 преписки по и
 • ГЕРБ и патриотите могат да сформират мнозинство в НС ГЕРБ и патриотите могат да сформират мнозинст
 • ДГ "Надежда" участваха в парад на здравословните храни ДГ "Надежда" участваха в парад на здравословн
 • Ученици от СУ"Епископ Константин Преславски" демонстрираха кулинарни умения Ученици от СУ"Епископ Константин Преславски"
 • Преименуват зала "Младост" на "Жулиета Шишманова" Преименуват зала "Младост" на "Жулиета Шишман

Не пропускайте