Преглед на печата 26.05.2015г.

Преглед на печата 26.05.2015г.

Вторник, 26 Май 2015 07:12
Посещението на Моника Маковей и рецептата й за съдебна реформа са сред водещите теми на  днешните всекидневници. „Трябват смели хора в съдебната система. Промяната в конституцията е загуба на време“. Това изявление направи вчера Моника Маковей, евродепутат и бивш румънски министър на правосъдието, която реорганизира съдебната система в Румъния. Маковей участва във форум на Инициатива "Правосъдие за всеки", пише вестник „Сега“. По думите й на България не й трябват  промени в конституцията, за да бъдат разследвани политическата корупция и прането на пари. Ключов за реформата в съдебната система е подборът на кадрите - трябват хора, които се осмеляват да рискуват и не се страхуват. Реформата може да се случи или ако се намерят политици, които я искат, или ако самите магистрати настояват за нея.

Съпругата на Соломон Паси - Гергана, може да поеме новото Национално бюро за предотвратяване на корупцията (НБПК), прогнозира „Труд“. В коридорите на Министерския съвет се споменаваше единствено нейното име. Гергана Паси има сериозна кариера зад гърба си, а е и юрист, което я прави компетентна да спазва стриктно закона за гонене на корумпираните във властта. Номинацията за бюрото ще се предлага от Министерския съвет и ще се утвърждава от президента. Според проектозакона президентът може да откаже да назначи антикорупционния шеф само веднъж.

Българи със сметки в швейцарски банки, заподозрени в укриване на данъци, излизат на светло. Имената, които ще бъдат огласени, се намират в базата данни, които бяха откраднати от швейцарския клон на британска банка, съобщава „Преса“. Според информациите в списъка има 74 българи, укрили около 300 милиона евро. България е на 68-мо място в списъка на страните, откъдето са данъчните бегълци - 74 души. Вложителят с най-голяма сметка притежава €150 млн., а останалите суми са на стойност между €2 млн. и €10 млн. За сега първото огласено име от банката е на Франсиско Хосе Ортиз фон Бисмарк - племенник на райхсканцлера на Германския Райх Ото фон Бисмарк, който е в неизвестност за швейцарските данъчни власти. Същото важи и за майка му Гунила фон Бисмарк, наричана "некоронованата кралица на Марбея". Друго любопитно име в списъка е на германския гражданин Кристиан Йегер, замесен в афера с  Евролото, при която той откраднал от сметките на свои партньори, с които играели в комбина, повече от €2 млн.

Продължаващото напрежение в Гърмен също е сред актуалните теми на вестниците днес. „От рано сутринта в понеделник протестиращи срещу циганския произвол се събраха пред общината в Гърмен, съобщава „24 часа“."Даваме една седмица срок на властта да събори незаконните цигански бараки. След това ние ще вземем нещата в свои ръце", заканиха се стотици протестиращи пред сградата на община Гърмен.

Недоволството им бе провокирано от масово меле в събота вечерта между цигани от кв. "Кремиковци" и българи, при което 4-ма души бяха ранени, а 8 са в ареста. След това циганите започнаха да замерят с камъни полицията, а много хора от общината се събраха в подкрепа на пострадалите. Вече трети ден продължава недоволството от циганските набези в района. По неофициална информация част от циганите, които живеят без адресна регистрация в махалата, са се изнесли към планината заради страх, че може да започнат проверки на документите им. Да подкрепят местните пристигнаха рокери от София и Пловдив, както и няколко представители на футболни агитки.

26 хидрометрични станции с радарни сензори са монтирани на четирите реки, които преминават през столицата. Това обясни вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от „Монитор“.  Тя даде старт на кампания за подготовка на населението за реакция при природни бедствия и кризи. Датчиците следят постоянно нивото на водата в коритата, а  софтуерът прави и дългосрочни прогнози за състоянието на реките Перловска, Владайска, Слатинска и Суходолска. При хубаво време станциите подават актуална информация на всеки 4 часа, а когато завали, процесът се ускорява.

"Яворов" от Фейсбук е локализиран. Това съобщи просветният министър Тодор Танев, цитиран от „Стандарт“. Той посочи, че човекът, който е създал профила "Пейо Яворов", е студент, а не служител на просветното министерство. Все още се изяснява дали той действително е знаел темата, или просто се е пошегувал със зрелостниците. Скандалът гръмна, след като в полунощ срещу 20 май, когато се проведе държавният зрелостен изпит по български език и литература, във Фейсбук група за кандидат-студенти се появи човек с ник "Пейо Яворов". Той написа на младежите "Дано да сте ме научили добре! Успех на матурата". На следващия ден на учениците се падна да пишат интерпретативно съчинение или есе върху стихотворението на Яворов "Ще бъдеш в бяло". Още тогава се появиха множество коментари, че има пробив в сигурността на зрелостния изпит, след като някой е знаел автора предварително.

Още новини от Бургас

Птичи песни ще огласят Поморие

Националният конкурс за певчески канари от белгийската порода „Малиноа Ватерслагер” отново ще се проведе под патронажа на Община Поморие. В три последователни дни песента на… Прочети още »
 • ЦГЧ без вода в четвъртък ЦГЧ без вода в четвъртък
 • Директна предавка: Нема лабаво - Land Rover съвсем „излиза от пътя” Директна предавка: Нема лабаво - Land Rover с
 • Резитба на дърветата затваря улици в Бургас Резитба на дърветата затваря улици в Бургас
 • Жалбата за "Бургас-север" е недопустима, проверяват плажовете по график Жалбата за "Бургас-север" е недопустима, пров
 • Буните на къмпинг „Черноморец“ са незаконни Буните на къмпинг „Черноморец“ са незаконни
 • Делото за атентата на летището отново не тръгна, предлагат да се гледа в Израел Делото за атентата на летището отново не тръг
 • Заявленията за обезщетение за безработица вече и електронно Заявленията за обезщетение за безработица веч
 • Библиотеката и хотел „Приморец“ с реверанс към четящите хора Библиотеката и хотел „Приморец“ с реверанс къ
 • Бургаските рибари за пример и пред румънски инспектори Бургаските рибари за пример и пред румънски и
 • Нов опит за ход на делото за атентата на летището Нов опит за ход на делото за атентата на лети
 • "MAGIC" в музикалното училище "MAGIC" в музикалното училище
 • Мистър Куку от "Мастършеф" готви сардински специалитети в Гранд Хотел и СПА "Приморец" Мистър Куку от "Мастършеф" готви сардински сп

Не пропускайте