Читалищата - будители на българите

Читалищата - будители на българите

Събота, 31 Октомври 2015 12:13
Утре е Денят на народните будители. Честитейки празника, директорът на айтоското читалище Цветелина Драгиева набляга на ролята на институцията за бъдещето на страната. В името на това трябва да се работи съвместно с учители и родители, за да се събуди интерес у младите към духовността, пише директорът в обръщение по повод празника.

"Денят на народните будители е ден на почит пред онези родолюбци, които са пробуждали народа чрез слово, воювали са за вярата, езика и свободата на България! Трябва да познаваме и уважаваме нашите духовни учители и да събудим у младите интерес към тях.
  
Тук е и нашата роля – на Читалището, но трябва да сме обединени с учители, родители и всички, които милеят за бъдещето на страната ни.

Само така можем да вървим напред, като не забравяме от къде сме тръгнали.

Нека да е честит този празник на всички, които ни будят към размисъл и интелектуално израстване!

Никой народ без национална идея и културна програма не е белязал историческо присъствие! Слава богу, българите имаме своето будителство!

Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука непременно ще има светла и трайна бъднина!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!"

Основател на училището и читалището в Айтос е Господин Димов Бъчеваров, родом от село Медвен. Повикан от родолюбиви българи в Айтос, той идва в града, за да открие Първото българско училище. През есента на 1869 г. учредява и "Народно читалище на младежите и възрастните”, наречено „Избавител”. Пенсионира се като учител в Айтос през 1894 г. До края на живота си живее в Медвен, където умира в пълна забрава.

Читалището в Айтос носи името на Васил Левски. Миналата година то отбеляза 145 г. от създаването си. Читалищните работници обаче не са забравили делото на Господин Бъчеваров. Преди време, по повод 130-годишнината на читалището те поставиха паметната плоча на Бъчеваров в центъра на Медвен.

Още новини от Бургас

БМВ горя в Свети Влас, "Ауди" в Бургас

"Ауди" и "БМВ" се горели миналата нощ в Свети Влас и Бургас, съобщиха от полицията. "БМВ"-то е с бургаска регистрация и собственост на 27-годишен мъж… Прочети още »
 • Промени в разписанието на автобусите за кв. Лозово Промени в разписанието на автобусите за кв. Л
 • Директна предавка: Без изненада - хибриден камион за дълги разстояния от Volvo Директна предавка: Без изненада - хибриден ка
 • Хаос в движението около ЖП гарата - всички светофари светнаха в червено /СНИМКИ/ Хаос в движението около ЖП гарата - всички св
 • Матурите вече на модули и с различна продължителност Матурите вече на модули и с различна продължи
 • Бургаски съдия и тийнейджъри в разговор за Конституцията Бургаски съдия и тийнейджъри в разговор за Ко
 • Започва пръскането срещу комари и кърлежи Започва пръскането срещу комари и кърлежи
 • Избраха кораб за драгирането в Бургаския залив Избраха кораб за драгирането в Бургаския зали
 • Вижте кои ще са големите проекти за Бургас и областта според водача на реформаторите Костадин Марков Вижте кои ще са големите проекти за Бургас и
 • Крадецът, спрян от Никита и Юрий, има 16 присъди зад гърба си Крадецът, спрян от Никита и Юрий, има 16 прис
 • Историческият музей в Приморско отбелязва Деня на Тракия Историческият музей в Приморско отбелязва Ден
 • Честната Стефка, открила и върнала 1750 евро: Преди 20 години върнах 16 000 лева Честната Стефка, открила и върнала 1750 евро:
 • Показват ръчно изработени изделия на фест във Флората Показват ръчно изработени изделия на фест във

Не пропускайте