Световен ден на влажните зони

Световен ден на влажните зони

Вторник, 02 Февруари 2016 06:41
Във връзка със Световния ден на влажните зони, 2 февруари 2016 г. ще бъде Ден на отворените врати в Природозащитния център „Пода” на БДЗП край Бургас. Както е известно, всяка година 2 февруари – датата, на която е подписана Рамсарската конвенция за защита на влажните зони, се чества по света като ден за опазване на едни от най-ценните екосистеми на Земята. Рамсарската конвенция, състояла се през 1971 г. в Иран, е първото световно природозащитно споразумение и България е сред първите страни, подписали конвенцията още по време на самата конференция. Тази година мотото на Световния ден е „Влажните зони за нашето бъдеще. Влажните зони за устойчив поминък”.

Всички влажни зони у нас, както и навсякъде по света, са от особена важност за оцеляването на живота на планетата. Едва ли обаче в България има по-подходяща илюстрация на тази ценност от защитената местност „Пода” край Бургас, стопанисвана вече 27 години от БДЗП. Обширното и богато на птици блато е било превърнато през 1960-те години в сметище на петролната рафинерия. Изхвърляните отпадъци от преработката на нефт са направили мястото мъртва зона. След изоставянето й през 1970-те години тя буквално възкръсва като птицата Феникс, благодарение на удивителните възможности на Природата. Спасена е повторно чрез обявяването й по предложение на БДЗП за защитена през 1989 г., като така по чудо избягва съдбата на хиляди водоеми, пресушени или застроени от човека. За да стане днес една от най-богатите на видове птици влажна зона в Европа - с 276 вида птици само на 1 квадратен километър площ. Това са 1/3 от всички видове птици на Европа и повече от 65% от всички видове птици в България!

По официални данни на Рамсарската конвенция, за последните 100 години човечеството е унищожило 64% от влажните зони на планетата (реки, езера, блата, крайбрежни заливни територии), а това на свой ред е довело до огромни екологични, климатични и икономически проблеми. Това е осезаемо за всички и затова днес все повече хора надигат глас към правителствата да предприемат действия към спиране на тревожния процес.

На 2 февруари в Природозащитния център „Пода” входът ще е безплатен за членовете на БДЗП, а беседата – за всички останало посетители. На разположение ще е както интерактивната изложба за влажните зони, така и бинокли и далекогледи за наблюдаване на птиците. Надяваме се максимален брой хора да намерят време да посетят това удивително кътче природа, съхранено почти в чертите на градската част на Бургас. За да популяризираме важността на водоемите за бъдещето ни, призоваваме всички да направят снимки на „Пода” и природните му красоти и да ги разпространят сред максимален брой приятели в социалните мрежи с #Poda. Ние се ангажираме да ви покажем не само редки и застрашени птици, но и да представим изключително интересни факти за живия свят и историята на „Пода”. Гарантираме ви, че посетителите ни няма да бъдат разочаровани от видяното и наученото!

Членовете на БДЗП, които биха желали да се включат по-активно, ще имат възможност да бъдат водачи на посетителите, да ги запознаят с мястото и неговите обитатели, да разкажат за Рамсарската конвенция и за проблемите по опазването на влажните зони.

Още новини от Свят

Летището в Хамбург затворено заради газ

Летището в Хамбург бе затворено заради изтичане на неизвестно вещество, над 50 души са пострадали, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес, позовавайки се на в. "Билд"… Прочети още »
 • Промени в разписанието на автобусите за кв. Лозово Промени в разписанието на автобусите за кв. Л
 • Директна предавка: Без изненада - хибриден камион за дълги разстояния от Volvo Директна предавка: Без изненада - хибриден ка
 • Хаос в движението около ЖП гарата - всички светофари светнаха в червено /СНИМКИ/ Хаос в движението около ЖП гарата - всички св
 • Матурите вече на модули и с различна продължителност Матурите вече на модули и с различна продължи
 • Бургаски съдия и тийнейджъри в разговор за Конституцията Бургаски съдия и тийнейджъри в разговор за Ко
 • Започва пръскането срещу комари и кърлежи Започва пръскането срещу комари и кърлежи
 • Избраха кораб за драгирането в Бургаския залив Избраха кораб за драгирането в Бургаския зали
 • Вижте кои ще са големите проекти за Бургас и областта според водача на реформаторите Костадин Марков Вижте кои ще са големите проекти за Бургас и
 • Крадецът, спрян от Никита и Юрий, има 16 присъди зад гърба си Крадецът, спрян от Никита и Юрий, има 16 прис
 • Историческият музей в Приморско отбелязва Деня на Тракия Историческият музей в Приморско отбелязва Ден
 • Честната Стефка, открила и върнала 1750 евро: Преди 20 години върнах 16 000 лева Честната Стефка, открила и върнала 1750 евро:
 • Показват ръчно изработени изделия на фест във Флората Показват ръчно изработени изделия на фест във

Не пропускайте