Световен ден на влажните зони

Световен ден на влажните зони

Вторник, 02 Февруари 2016 06:41
Във връзка със Световния ден на влажните зони, 2 февруари 2016 г. ще бъде Ден на отворените врати в Природозащитния център „Пода” на БДЗП край Бургас. Както е известно, всяка година 2 февруари – датата, на която е подписана Рамсарската конвенция за защита на влажните зони, се чества по света като ден за опазване на едни от най-ценните екосистеми на Земята. Рамсарската конвенция, състояла се през 1971 г. в Иран, е първото световно природозащитно споразумение и България е сред първите страни, подписали конвенцията още по време на самата конференция. Тази година мотото на Световния ден е „Влажните зони за нашето бъдеще. Влажните зони за устойчив поминък”.

Всички влажни зони у нас, както и навсякъде по света, са от особена важност за оцеляването на живота на планетата. Едва ли обаче в България има по-подходяща илюстрация на тази ценност от защитената местност „Пода” край Бургас, стопанисвана вече 27 години от БДЗП. Обширното и богато на птици блато е било превърнато през 1960-те години в сметище на петролната рафинерия. Изхвърляните отпадъци от преработката на нефт са направили мястото мъртва зона. След изоставянето й през 1970-те години тя буквално възкръсва като птицата Феникс, благодарение на удивителните възможности на Природата. Спасена е повторно чрез обявяването й по предложение на БДЗП за защитена през 1989 г., като така по чудо избягва съдбата на хиляди водоеми, пресушени или застроени от човека. За да стане днес една от най-богатите на видове птици влажна зона в Европа - с 276 вида птици само на 1 квадратен километър площ. Това са 1/3 от всички видове птици на Европа и повече от 65% от всички видове птици в България!

По официални данни на Рамсарската конвенция, за последните 100 години човечеството е унищожило 64% от влажните зони на планетата (реки, езера, блата, крайбрежни заливни територии), а това на свой ред е довело до огромни екологични, климатични и икономически проблеми. Това е осезаемо за всички и затова днес все повече хора надигат глас към правителствата да предприемат действия към спиране на тревожния процес.

На 2 февруари в Природозащитния център „Пода” входът ще е безплатен за членовете на БДЗП, а беседата – за всички останало посетители. На разположение ще е както интерактивната изложба за влажните зони, така и бинокли и далекогледи за наблюдаване на птиците. Надяваме се максимален брой хора да намерят време да посетят това удивително кътче природа, съхранено почти в чертите на градската част на Бургас. За да популяризираме важността на водоемите за бъдещето ни, призоваваме всички да направят снимки на „Пода” и природните му красоти и да ги разпространят сред максимален брой приятели в социалните мрежи с #Poda. Ние се ангажираме да ви покажем не само редки и застрашени птици, но и да представим изключително интересни факти за живия свят и историята на „Пода”. Гарантираме ви, че посетителите ни няма да бъдат разочаровани от видяното и наученото!

Членовете на БДЗП, които биха желали да се включат по-активно, ще имат възможност да бъдат водачи на посетителите, да ги запознаят с мястото и неговите обитатели, да разкажат за Рамсарската конвенция и за проблемите по опазването на влажните зони.

Още новини от Релакс

Джони Кеш написал най-великото любовно писмо в историята

Писмото, в което Джони Кеш излива чувствата си към Джун Картър, негова съпруга, бе обявено за най-великото любовно писмо в историята, гласи класация, цитирана от… Прочети още »
 • Боян Петров разказва как се покоряват 8-хилядни върхове Боян Петров разказва как се покоряват 8-хиляд
 • Директна предавка: Не мотор, не дрон, а Scorpion Директна предавка: Не мотор, не дрон, а Scorp
 • 2000 жалби срещу онлайн търговци 2000 жалби срещу онлайн търговци
 • Странджа във Вашингтон на 4 юли Странджа във Вашингтон на 4 юли
 • Старата баня в ОУ "Любен Каравелов" се превръща в модерен център Старата баня в ОУ "Любен Каравелов" се превръ
 • Журналист с втора позиция в листата на ГЕРБ-Бургас Журналист с втора позиция в листата на ГЕРБ-Б
 • ГЕРБ регистрираха листата в РИК ГЕРБ регистрираха листата в РИК
 • Кой къде води листи Кой къде води листи
 • Хванаха 5 бракониери на дива свиня Хванаха 5 бракониери на дива свиня
 • Дядо даде 18 000 лв. на ало измамници Дядо даде 18 000 лв. на ало измамници
 • Шофьор без книжка блъсна полицейска кола Шофьор без книжка блъсна полицейска кола
 • Преглед на печата 20.02.2017г. Преглед на печата 20.02.2017г.

Не пропускайте