Световен ден на влажните зони

Световен ден на влажните зони

Вторник, 02 Февруари 2016 06:41
Във връзка със Световния ден на влажните зони, 2 февруари 2016 г. ще бъде Ден на отворените врати в Природозащитния център „Пода” на БДЗП край Бургас. Както е известно, всяка година 2 февруари – датата, на която е подписана Рамсарската конвенция за защита на влажните зони, се чества по света като ден за опазване на едни от най-ценните екосистеми на Земята. Рамсарската конвенция, състояла се през 1971 г. в Иран, е първото световно природозащитно споразумение и България е сред първите страни, подписали конвенцията още по време на самата конференция. Тази година мотото на Световния ден е „Влажните зони за нашето бъдеще. Влажните зони за устойчив поминък”.

Всички влажни зони у нас, както и навсякъде по света, са от особена важност за оцеляването на живота на планетата. Едва ли обаче в България има по-подходяща илюстрация на тази ценност от защитената местност „Пода” край Бургас, стопанисвана вече 27 години от БДЗП. Обширното и богато на птици блато е било превърнато през 1960-те години в сметище на петролната рафинерия. Изхвърляните отпадъци от преработката на нефт са направили мястото мъртва зона. След изоставянето й през 1970-те години тя буквално възкръсва като птицата Феникс, благодарение на удивителните възможности на Природата. Спасена е повторно чрез обявяването й по предложение на БДЗП за защитена през 1989 г., като така по чудо избягва съдбата на хиляди водоеми, пресушени или застроени от човека. За да стане днес една от най-богатите на видове птици влажна зона в Европа - с 276 вида птици само на 1 квадратен километър площ. Това са 1/3 от всички видове птици на Европа и повече от 65% от всички видове птици в България!

По официални данни на Рамсарската конвенция, за последните 100 години човечеството е унищожило 64% от влажните зони на планетата (реки, езера, блата, крайбрежни заливни територии), а това на свой ред е довело до огромни екологични, климатични и икономически проблеми. Това е осезаемо за всички и затова днес все повече хора надигат глас към правителствата да предприемат действия към спиране на тревожния процес.

На 2 февруари в Природозащитния център „Пода” входът ще е безплатен за членовете на БДЗП, а беседата – за всички останало посетители. На разположение ще е както интерактивната изложба за влажните зони, така и бинокли и далекогледи за наблюдаване на птиците. Надяваме се максимален брой хора да намерят време да посетят това удивително кътче природа, съхранено почти в чертите на градската част на Бургас. За да популяризираме важността на водоемите за бъдещето ни, призоваваме всички да направят снимки на „Пода” и природните му красоти и да ги разпространят сред максимален брой приятели в социалните мрежи с #Poda. Ние се ангажираме да ви покажем не само редки и застрашени птици, но и да представим изключително интересни факти за живия свят и историята на „Пода”. Гарантираме ви, че посетителите ни няма да бъдат разочаровани от видяното и наученото!

Членовете на БДЗП, които биха желали да се включат по-активно, ще имат възможност да бъдат водачи на посетителите, да ги запознаят с мястото и неговите обитатели, да разкажат за Рамсарската конвенция и за проблемите по опазването на влажните зони.

Още новини от Бургас

Преглед на печата 06.08.2015г.

МВР ограничава достъпа на медиите при безредици,  съобщава „Сега“. МВР няма да допуска "нерегламентирани разговори" между медии и протестиращи, които нарушават обществения ред. Това става… Прочети още »
 • Избори на 26-ти март Избори на 26-ти март
 • Бургазлия плати горивото на автобус, за да не изпусне самолета Бургазлия плати горивото на автобус, за да не
 • Огнян Герджиков ще е служебният премиер Огнян Герджиков ще е служебният премиер
 • Директна предавка: Кросовър Mercedes-Maybach? Чак през 2019-а! Директна предавка: Кросовър Mercedes-Maybach?
 • Няма надписани сметки за ток, установиха проверките на МЕ Няма надписани сметки за ток, установиха пров
 • Николай Димитров амбициран коренно да промени плажа в Крайморие Николай Димитров амбициран коренно да промени
 • АС върна на прокуратурата делото срещу баща и син Грудови АС върна на прокуратурата делото срещу баща и
 • Сянката на централния плаж ще ни струва 5 лв. Сянката на централния плаж ще ни струва 5 лв.
 • "Мисис Баба" е рускиня от Бургас "Мисис Баба" е рускиня от Бургас
 • Не ми спирай на мястото! Не ми спирай на мястото!
 • На 31.01 изтича валидността на винетките за 2016 г. На 31.01 изтича валидността на винетките за 2
 • Осъден не иска да влезе в затвора, прави се на шпакловчик Осъден не иска да влезе в затвора, прави се н

Не пропускайте