Намалиха присъдата на Бабата, наръгал жена 17 пъти

Намалиха присъдата на Бабата, наръгал жена 17 пъти

Понеделник, 08 Февруари 2016 14:04
Апелативен съд Бургас измени присъдата и намали наложеното на Георги Андонов - Бабата наказание от 30 г. на 25 г. лишаване от свобода. Съдът постанови да бъде намалено общото наказание и да се присъедини към неизтърпяната част на наказанието лишаване от свобода, наложено с предната присъда. Апелативен съд Бургас потвърди присъдата в останалите й части.
 
Делото е образувано по жалба на Георги Андонов срещу постановената му 30-годишна осъдителна присъда на Окръжен съд Бургас, с която  е признат за виновен в извършването на две престъпления - опит за убийство и бягство от затвор. В парк в к/с „Славейков“ с особена жестокост и по особено мъчителен начин при условията на опасен рецидив, Андонов направил опит умишлено да умъртви млада жена, като с помощта на нож нанесъл множество прободни наранявания в областта на цялото й тяло.

Пострадалата е оцеляля, защото й е оказана своевременна, животоспасяваща и висококвалифицирана медицинска помощ. Андонов е признат за виновен и в това, че като затворник, изтърпявал наказание лишаване от свобода в Затворническо общежитие от открит тип "Строител" към  Затвора Бургас, е избягал, като не се е завърнал  домашен отпуск.  На посочената дата, когато е извършен опитът за убийство, той е бил в двудневен домашен отпуск.

Настоящата  въззивна инстанция прецени, че съдът не е отчел в достатъчна степен  смекчаващите вината обстоятелства и недовършеността на престъплението, като наред с това е отдал прекомерно значение на установените отегчаващи вината обстоятелства. Съдебният състав смята, че не без значение е и обстоятелството, че това наказание се присъединява изцяло към  предходно наказание. Подсъдимият е в затвора повече от 7 г, предстои му да изтърпи още 3 г. остатък и в хипотеза на сега наложено наказание от 30 г. лишаване от свобода, престоят му в затвора ще нарасне на 40 г.

Съдът счита, че този престой ще има пагубно въздействие върху личността му на млад човек и ще обрече на неуспех процеса на ресоциализация у него. Наложеното от първата инстанция максимално възможното по размер наказание от тридесет години лишаване от свобода е израз на необоснована и безполезна строгост към подсъдимия, с нищо в повече то не би допринесло за неговото поправяне и превъзпитание, нито би засилило възпиращия ефект на санкцията върху другите членове на обществото, пише в решението на Апелативен съд Бургас. Съдебният акт подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС в 15– дневен срок.

Още новини от Бургас

Всички загинали край Старо Оряхово са роднини от Бургас

Четирите жертви на тежката катастрофа край Старо Оряхово са роднини, съобщиха запознати. Това са двама братя на 44 и 51 години, синът на единия и… Прочети още »
 • Контрабандни пестициди на Лесово Контрабандни пестициди на Лесово
 • Уволниха шеф в ИАРА-Бургас, той ще си търси правата в съда Уволниха шеф в ИАРА-Бургас, той ще си търси п
 • Следизборен подарък: Скок на цените на парното и тока Следизборен подарък: Скок на цените на парнот
 • Съкращения в четири общински предприятия Съкращения в четири общински предприятия
 • Балообразуването след VІІ кл. с различни предмети за всяка паралелка Балообразуването след VІІ кл. с различни пред
 • 12 години на рецидивист за блудство с две деца 12 години на рецидивист за блудство с две дец
 • Оповестиха мотивите за оправдателната присъда по делото на Петър Низамов Оповестиха мотивите за оправдателната присъда
 • Награждават през април героите Никита и Юрий Награждават през април героите Никита и Юрий
 • Спокойствие в ОбС - мирна сесия, учтиви съветници Спокойствие в ОбС - мирна сесия, учтиви съвет
 • Следизборната сесия - конгрес на победителите Следизборната сесия - конгрес на победителите
 • Най-мощното новолуние сбъдва желания Най-мощното новолуние сбъдва желания
 • Директна предавка: По колко печелят големите от всяка продажба? Директна предавка: По колко печелят големите

Не пропускайте