Качеството на строителството тревожи бургазлии

Качеството на строителството тревожи бургазлии

Сряда, 17 Февруари 2016 09:56
Мащабната строителна програма, която се осъществява в Община Бургас, се ползва с подкрепата на преобладаващата част от населението. Наред с това, съществуващите слабости и пропуски в организацията и качеството на строително-ремонтните работи, липсата на строг контрол предизвикват, в някои случаи, гневната реакция на гражданите. В направление благоустройство и строителство, броят на жалбите при омбудсмана се е увеличил рязко от 11 за 2014 г., на 39 за изминалата година.

Една част от жалбите са свързани с бавните темпове, лошата организация и ниското качество по думите на гражданите от кв. Банево и кв. Ветрен на фирмите, изграждащи канализацията на двата квартала. Жалбата е подписана от 510 души. На среща с представители от Общината, организирана по мое настояване на 17 юни в читалището на кв. Ветрен се събраха на 150 жители. Те отправиха остри критични бележки към фирмите и ръководството на проекта. Заявиха, че за строителен контрол в проекта са заделени около 540 000 лева и за авторски 160 000 лева, а такъв според тях не се осъществява или е неефективен.
    
Втората група жалби се отнасят до злополучното строителства на т. н. „небостъргач“ в к/с „М. Рудник“ от фирма „ГМ Строй“ – Г. Стоянов. Там, над 200 граждани, закупили собственост в тази жилищна сграда, са измамени от тази строителна фирма. Институциите си прехвърлят отговорностите и оставят гражданите сами да си търсят правата, измамени от поредната строителна пирамида.
    
Друга група жалби отново са свързани с жилищното строителство. Касае се за масовото строителство и продажба в новите жилищни сгради, на т. н. ателиета, които се изграждат като жилищни помещения, но по ЗУТ се водят нежилищни такива. Собствениците на такива жилища са отново измамени от строителните фирми, защото ЕВН им продава ток на цени за производствени нужди, а данъчната администрация им начислява данък – смет, като на производствени обекти.

"Считам, че общинската администрация може да ограничи съгласуването на такива проекти, защото моето впечатление е, че по този начин се заобикаля изискването по ЗУТ, да се осигурява за всяко жилище паркомясто. Вместо да се облекчава с новото строителство, проблемът с недостига на паркоместа се задълбочава", пише в своя отчет омбудсманът Таню Атанасов.
    
Той описва и още конкретни случаи, придобили публичност. Сред тях е колективната жалба граждани, живеещи в к/с „Лазур“, остро се противопоставиха на желанието да се изгради високоетажна сграда в малкото останали свободни площи. Жалбата е подадена и в Окръжна прокуратура.
    
По селищата на общината има жалби за включени улици – публична общинска собственост в дворове на собственици – с. Брястовец. Необходима е по-бърза реакция и санкции от страна на общинската администрация при такива сигнали, за да респектират и възпрат нарушителите.
    
Качеството на ремонта и запълване на дупките по уличната мрежа продължава да бъде нерешен въпрос, който провокира общественото недоволство. Многократно се ремонтират едни и същи дупки и траен резултат няма, става ясно от отчета.

Още новини от Бургас

Само два плажа са "отличници"

Приключиха първоначалните проверки на 13-те плажа, отдадени под наем от областния управител на област Бургас. За разлика от други години, през настоящата нарушенията, констатирани от… Прочети още »
 • Издирват възрастна жена с престилка на "Маги" Издирват възрастна жена с престилка на "Маги"
 • Директна предавка: Другият живот на Енцо Ферари Директна предавка: Другият живот на Енцо Фера
 • СДС твърди: На изборите във формат РБ СДС твърди: На изборите във формат РБ
 • Общинската фирма за хляб забуксува със 760 хил. лв. Общинската фирма за хляб забуксува със 760 хи
 • Ловец, убил човек вместо глиган, с условна присъда Ловец, убил човек вместо глиган, с условна пр
 • Бургас вече има Клиника по съдова хирургия Бургас вече има Клиника по съдова хирургия
 • Ще има ли нови паркинги във "Възраждане" и "Бр. Миладинови"? Ще има ли нови паркинги във "Възраждане" и "Б
 • Стягат детската градина в Рудник по "Красива България" Стягат детската градина в Рудник по "Красива
 • Снегът е големия проблем на приютите за кучета Снегът е големия проблем на приютите за кучет
 • Дивите гъски се подслониха край Бургас Дивите гъски се подслониха край Бургас
 • Защо Свети дух да е в културния календар на Бургас? Защо Свети дух да е в културния календар на Б
 • Паркинг на "Шар планина", има и недоволни Паркинг на "Шар планина", има и недоволни

Не пропускайте