Качеството на строителството тревожи бургазлии

Качеството на строителството тревожи бургазлии

Сряда, 17 Февруари 2016 09:56
Мащабната строителна програма, която се осъществява в Община Бургас, се ползва с подкрепата на преобладаващата част от населението. Наред с това, съществуващите слабости и пропуски в организацията и качеството на строително-ремонтните работи, липсата на строг контрол предизвикват, в някои случаи, гневната реакция на гражданите. В направление благоустройство и строителство, броят на жалбите при омбудсмана се е увеличил рязко от 11 за 2014 г., на 39 за изминалата година.

Една част от жалбите са свързани с бавните темпове, лошата организация и ниското качество по думите на гражданите от кв. Банево и кв. Ветрен на фирмите, изграждащи канализацията на двата квартала. Жалбата е подписана от 510 души. На среща с представители от Общината, организирана по мое настояване на 17 юни в читалището на кв. Ветрен се събраха на 150 жители. Те отправиха остри критични бележки към фирмите и ръководството на проекта. Заявиха, че за строителен контрол в проекта са заделени около 540 000 лева и за авторски 160 000 лева, а такъв според тях не се осъществява или е неефективен.
    
Втората група жалби се отнасят до злополучното строителства на т. н. „небостъргач“ в к/с „М. Рудник“ от фирма „ГМ Строй“ – Г. Стоянов. Там, над 200 граждани, закупили собственост в тази жилищна сграда, са измамени от тази строителна фирма. Институциите си прехвърлят отговорностите и оставят гражданите сами да си търсят правата, измамени от поредната строителна пирамида.
    
Друга група жалби отново са свързани с жилищното строителство. Касае се за масовото строителство и продажба в новите жилищни сгради, на т. н. ателиета, които се изграждат като жилищни помещения, но по ЗУТ се водят нежилищни такива. Собствениците на такива жилища са отново измамени от строителните фирми, защото ЕВН им продава ток на цени за производствени нужди, а данъчната администрация им начислява данък – смет, като на производствени обекти.

"Считам, че общинската администрация може да ограничи съгласуването на такива проекти, защото моето впечатление е, че по този начин се заобикаля изискването по ЗУТ, да се осигурява за всяко жилище паркомясто. Вместо да се облекчава с новото строителство, проблемът с недостига на паркоместа се задълбочава", пише в своя отчет омбудсманът Таню Атанасов.
    
Той описва и още конкретни случаи, придобили публичност. Сред тях е колективната жалба граждани, живеещи в к/с „Лазур“, остро се противопоставиха на желанието да се изгради високоетажна сграда в малкото останали свободни площи. Жалбата е подадена и в Окръжна прокуратура.
    
По селищата на общината има жалби за включени улици – публична общинска собственост в дворове на собственици – с. Брястовец. Необходима е по-бърза реакция и санкции от страна на общинската администрация при такива сигнали, за да респектират и възпрат нарушителите.
    
Качеството на ремонта и запълване на дупките по уличната мрежа продължава да бъде нерешен въпрос, който провокира общественото недоволство. Многократно се ремонтират едни и същи дупки и траен резултат няма, става ясно от отчета.

Още новини от Бургас

Директна предавка: Автомобили с проблемни спирачки ще провери и ремонтира Audi

В началото на септември стана известно, че заради потенциална опасност от дефектен сервоусилвател  Audi доброволно ще провери и евентуално ще ремонтира 70 000 коли в… Прочети още »
 • Автобус пламна на автогара "Запад" /СНИМКА/ Автобус пламна на автогара "Запад" /СНИМКА/
 • ГЕРБ с обещание: Ефективни присъди за каналджиите ГЕРБ с обещание: Ефективни присъди за каналдж
 • Смел граничар влязъл в горящия камион, за да спаси мигратите /СНИМКИ/ Смел граничар влязъл в горящия камион, за да
 • Костадин Марков: Реформаторският блок е автентичната десница на България, нека се обединим в неделя Костадин Марков: Реформаторският блок е автен
 • Директна предавка: Идва наследникът на легендата Директна предавка: Идва наследникът на легенд
 • Измамна схема с подвеждане на роми за социални помощи в Бургас Измамна схема с подвеждане на роми за социалн
 • Руска Бояджиева към недоволните бургазлии: Транспортната схема не е за 200 човека, а 200 000 Руска Бояджиева към недоволните бургазлии: Тр
 • Общината прибави към автопарка си два електромобила Общината прибави към автопарка си два електро
 • Внимание: Ало измамниците в атака, старец за малко да изтегли над 50 бона Внимание: Ало измамниците в атака, старец за
 • Областният подписа договора за почистването на Вая Областният подписа договора за почистването н
 • За кого в областта имаше работа през 2016-та? За кого в областта имаше работа през 2016-та?
 • Бандитът без книжка с дрогата се забил в спряна полицейска кола Бандитът без книжка с дрогата се забил в спря

Не пропускайте