Качеството на строителството тревожи бургазлии

Качеството на строителството тревожи бургазлии

Сряда, 17 Февруари 2016 09:56
Мащабната строителна програма, която се осъществява в Община Бургас, се ползва с подкрепата на преобладаващата част от населението. Наред с това, съществуващите слабости и пропуски в организацията и качеството на строително-ремонтните работи, липсата на строг контрол предизвикват, в някои случаи, гневната реакция на гражданите. В направление благоустройство и строителство, броят на жалбите при омбудсмана се е увеличил рязко от 11 за 2014 г., на 39 за изминалата година.

Една част от жалбите са свързани с бавните темпове, лошата организация и ниското качество по думите на гражданите от кв. Банево и кв. Ветрен на фирмите, изграждащи канализацията на двата квартала. Жалбата е подписана от 510 души. На среща с представители от Общината, организирана по мое настояване на 17 юни в читалището на кв. Ветрен се събраха на 150 жители. Те отправиха остри критични бележки към фирмите и ръководството на проекта. Заявиха, че за строителен контрол в проекта са заделени около 540 000 лева и за авторски 160 000 лева, а такъв според тях не се осъществява или е неефективен.
    
Втората група жалби се отнасят до злополучното строителства на т. н. „небостъргач“ в к/с „М. Рудник“ от фирма „ГМ Строй“ – Г. Стоянов. Там, над 200 граждани, закупили собственост в тази жилищна сграда, са измамени от тази строителна фирма. Институциите си прехвърлят отговорностите и оставят гражданите сами да си търсят правата, измамени от поредната строителна пирамида.
    
Друга група жалби отново са свързани с жилищното строителство. Касае се за масовото строителство и продажба в новите жилищни сгради, на т. н. ателиета, които се изграждат като жилищни помещения, но по ЗУТ се водят нежилищни такива. Собствениците на такива жилища са отново измамени от строителните фирми, защото ЕВН им продава ток на цени за производствени нужди, а данъчната администрация им начислява данък – смет, като на производствени обекти.

"Считам, че общинската администрация може да ограничи съгласуването на такива проекти, защото моето впечатление е, че по този начин се заобикаля изискването по ЗУТ, да се осигурява за всяко жилище паркомясто. Вместо да се облекчава с новото строителство, проблемът с недостига на паркоместа се задълбочава", пише в своя отчет омбудсманът Таню Атанасов.
    
Той описва и още конкретни случаи, придобили публичност. Сред тях е колективната жалба граждани, живеещи в к/с „Лазур“, остро се противопоставиха на желанието да се изгради високоетажна сграда в малкото останали свободни площи. Жалбата е подадена и в Окръжна прокуратура.
    
По селищата на общината има жалби за включени улици – публична общинска собственост в дворове на собственици – с. Брястовец. Необходима е по-бърза реакция и санкции от страна на общинската администрация при такива сигнали, за да респектират и възпрат нарушителите.
    
Качеството на ремонта и запълване на дупките по уличната мрежа продължава да бъде нерешен въпрос, който провокира общественото недоволство. Многократно се ремонтират едни и същи дупки и траен резултат няма, става ясно от отчета.

Още новини от Релакс

Социалните взеха децата на Лиса Мари Пресли

Социалните служби отнеха двете 8-годишни близначки от техните родители – Лиса Мари Пресли и бившия й мъж Майкъл Локууд.В момента Финли и Харпър са под… Прочети още »
 • Ограничават движението по пътя Провадия-Айтос Ограничават движението по пътя Провадия-Айтос
 • Слънцето се връща в понеделник и през март Слънцето се връща в понеделник и през март
 • Сирни заговезни е. Прощавайте и поискайте про
 • Седмичен хороскоп Седмичен хороскоп
 • Директна предавка: Канадците изравят томахавката Директна предавка: Канадците изравят томахавк
 • Сблъсъци в Бродилово заради тричането Сблъсъци в Бродилово заради тричането
 • Приморско посреща Баба Марта с арт работилница Приморско посреща Баба Марта с арт работилниц
 • Най-лесният маршрут до киносалоните в Бургас Най-лесният маршрут до киносалоните в Бургас
 • Деца показаха ръчно изработени кукерски маски Деца показаха ръчно изработени кукерски маски
 • 14 училища от региона в надпреварата по Spelling Bee 14 училища от региона в надпреварата по Spell
 • Търсят финансиране за пречиствателните станции в Ахтопол и Синеморец Търсят финансиране за пречиствателните станци
 • Ще укрепват тунела в Руенско, ограничават пътуването на МПС Ще укрепват тунела в Руенско, ограничават път

Не пропускайте