Първанов: Без правилния кандидат за президент упражнението по формиране коалиция е безсмислено

Първанов: Без правилния кандидат за президент упражнението по формиране коалиция е безсмислено

Събота, 02 Юли 2016 11:46
Без правилния кандидат за президент,  упражнението  по формиране  коалиция е безсмислено. Това заяви  в ефира на БНТ  председателят на ПП  АБВ  и президент на РБългария (2002-2012) Георги Първанов, който коментира възможностите за  политическо партньорство преди предстоящия  наесен вот, включително и с БСП. “Засега разговорът е предпазлив,  доколкото тече вътрешно допитване при БСП  и не знаем  какъв  ще е резултатът. Ако този резултат е позитивен, в полза на една лявоцентристка  коалиция и не случайно споменавам центристка, защото искам да се отворим максимално от крайно ляво до центъра, защото смятам, че президентските избори не са мястото за сблъсък между лявото и дясното.  Всяко друго място - да. Можем  да се борим за автентична, лява политика, но не и на президентските избори. Но... Дори и да се договорим за обща коалиционна формула, ако го няма човекът, ако няма отговор на въпроса: „Кой“? Убедителен, силен отговор. Човек, който може да дръпне, да изтегли партиите, то тогава упражнението ще бъде без особен резултат“!

В страни от темата лидерът на АБВ  коментира взаимоотношенията между ЕС  и Русия. По думите му България трябва да си извоюва правото на специфично отношение към определени държави, в това число  и към  Руската федерация. Той бе категоричен, че страната ни трябва да води преговори с Русия и то на най –високо равнище, да  изгради нова ядрена мощност, както и, че България не се е отказала от реализацията на големите си енергийни проекти.  „Какво правим, когато виждаме това ново сближение между Турция и Русия? Погледнато  принципно за нас е добре големите ни съседи  да не се карат и ние да не сме между чука и наковалнята. От друга страна обаче, това сближение вече създава друга конкурентна среда. Тук вече много по трудно ще се върнем в играта за „Южен поток“, за „Белене“ не знам, там вече трябва друг разговор. Изобщо, тази конкурентна среда изисква висока степен на ангажираност, енергийна дипломация каквато  ние в последните години от 2008-2009 година насам не сме имали. Всъщност ЕК, ако искаха да помогнат на България, нямаше да спрат „Набуко “. С „Набуко “, с „Южен поток“ можеше да има и хъб и диверсификация. Сега е много трудно това да се постигне“.

„Големия шлем щеше да донесе много инвестиции на България и това никой не може да го отрече. Ако твърденията, че той се е провалил са верни, тогава с каква мисия отива министър Митов в Сочи? Премиерът му каза директно: „Говори за енергийните  проекти! Да се върнем в играта“. Значи  има хляб в тази работа. Ние не можем  да не преговаряме с Русия за съдбата на ядрения реактор. И тук стои големият въпрос. Аз твърдя, че е много по –добре да се рестартира проектът „Белене“, отколкото да търсим начин да го продадем на Иран. Много  по-добре е да рестартираме „Белене“ и макар и със закъснение да се случи новата ядрена мощност на България“.

Още новини от Бургас

Честваме Св. Ана - покровителка на семейството, жените не работят

На днешния 9 декември православната църква чества зачатие на св. Анна, майка на Богородица. Св. Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница… Прочети още »
 • Герджиков: Изборите бяха проведени отлично Герджиков: Изборите бяха проведени отлично
 • Туск и Радев проверяват съоръженията по границата Туск и Радев проверяват съоръженията по грани
 • bTV пусна Шоуто на Слави, той не прочете писмото си bTV пусна Шоуто на Слави, той не прочете писм
 • Симеонов мечтае за управление ГЕРБ, БСП и патриоти Симеонов мечтае за управление ГЕРБ, БСП и пат
 • РБ в историята - възможно е, смята Лукарски РБ в историята - възможно е, смята Лукарски
 • Бивш шеф на ямболска болница с условна присъда за корупция Бивш шеф на ямболска болница с условна присъд
 • Слави обвини bTV в цензура, от телевизията му отговориха Слави обвини bTV в цензура, от телевизията му
 • Методи Андреев: Кабинетът „Борисов 3” ще е катастрофа Методи Андреев: Кабинетът „Борисов 3” ще е ка
 • ФТ: Бopиcoв cпeчeли тpeти мaндaт, нo щe тpябвa дa yпpaвлявa c нeycтoйчивa ĸoaлиция ФТ: Бopиcoв cпeчeли тpeти мaндaт, нo щe тpябв
 • Никой не иска да отстъпи мястото си на Цецка Цачева Никой не иска да отстъпи мястото си на Цецка
 • Разговорите за съставянето на правителство следващата седмица Разговорите за съставянето на правителство сл
 • Европа въвежда квалификационен паспорт за мигрантите Европа въвежда квалификационен паспорт за миг

Не пропускайте