Всяко трето дете няма мотивация да учи

Всяко трето дете няма мотивация да учи

Понеделник, 12 Септември 2016 15:07
За едно от три деца има риск за отпадане от училище заради липса на мотивация за учене, недобър успех, неразбиране на връзката между ученето и професионалните роли в живота или заради живеене в социално депресивни райони. Това сочат данните от изследване на Центъра за приобщаващо образование в партньорство с "Джи Кънсалтинг", което е проведено през миналата учебна година сред ученици в шести клас в Ямбол, Кърджали, Разград, Брегово, Искър, Бухово, Девин и село Паволче.

Въпреки някои позитивни тенденции около 30-35% от изследваните деца са рискови от гледна точка на мотивация за учене, продължаване на учението и качеството на полученото от тях образование, обобщават от Центъра за приобщаващо образование. Критериите, по които се идентифицират тези деца – успех под "Добър 4"; харесване само на два предмета, единият от които е физкултура; сериозни трудности с българския език (18% от децата имат проблем с него, защото ежедневният език в средата им е друг - б.а.); липса на мотивация в семейната среда; липса на интереси и ангажиране със "семейната икономика" извън училище (на 14% се случва да работят) и др. Най-често тези деца живеят в райони с бедност и висока безработица, а училищата са с ограничен финансов ресурс и лоша материална база.

От Центъра за приобщаващо образование смятат, че са нужни извънкласни форми на ангажиране на тези деца, сред които и занимални (при равни други условия посещението на такива намалява с 30 на сто вероятността детето да отпадне от училище - б.а.), както и опити за ранната им професионална ориентация, за да не отпаднат от образователната система. Когато семейството и училището нямат достатъчен собствен капацитет да изпълняват социализиращата си роля, местната общност може да помогне, смятат специалистите.

В света на шестокласниците откриваме следи от растящите нееднородност, неравенства и различия, характерни за българското общество днес, обобщават от Центъра за приобщаващо образование. Според резултатите от изследването има фактори, които противодействат на тези тенденции - растящото влияние на модерните технологии (достъп до интернет имат 96% от шестокласниците); общото културно поле, в което се социализира тяхното поколение (музика, хобита, свободно време); както и стремежът на училището да следва единни образователни стандарти, да култивира разбиране и толерантност към различията и да интегрира различните деца.

Според експертите "добрите новини" от изследването са, че 93 % от децата мислят, че да се учи е важно за бъдещето, а 89 % от тях харесват да ходят на училище. Данните сочат, че 82 на сто от анкетираните шестокласници харесват поне два предмета от учебната програма, а 70% от децата се чувстват добре в училище.

На въпрос за предпочитаната от тях професия най-много момченца избират футболист (23%), а най-много момиченца - адвокат (19%). Следват ги полицай и ИТ специалист при момчетата и лекар и учител при момичетата.

Още новини от Бургас

Преглед на печата 30.10.2014г.

Посещението на Жозев Дол в София и произхождащите от това събития са на първите страници на вестниците днес. Вестник „24 часа“ цитира лидера на Европеаската… Прочети още »
 • ЦИК прекрати поръчката за машинно гласуване ЦИК прекрати поръчката за машинно гласуване
 • Янев: Ученията на НАТО в Черно море са предварително планирани Янев: Ученията на НАТО в Черно море са предва
 • Лечков осъди прокуратурата за 57 317 лв. за преживени от него болки и душевни страдания Лечков осъди прокуратурата за 57 317 лв. за п
 • МОН праща психолози в 52-ро в София МОН праща психолози в 52-ро в София
 • Почина певецът Борислав Грънчаров Почина певецът Борислав Грънчаров
 • Дете почина след сбиване в училище Дете почина след сбиване в училище
 • Скъсяват срока за одобрение на учебниците за втори, шести и осми клас Скъсяват срока за одобрение на учебниците за
 • МРРБ обсъди санирането с кметовете и ББР МРРБ обсъди санирането с кметовете и ББР
 • Бившият областен на Хасково с обвинение за наводнението в с. Бисер Бившият областен на Хасково с обвинение за на
 • Децентрализация ще искат общините от следващото управление Децентрализация ще искат общините от следващо
 • Окончателно: Малкият Байрям ще бъде опериран в чужбина Окончателно: Малкият Байрям ще бъде опериран
 • Герджиков отрича да е оказвал натиск върху главсека Герджиков отрича да е оказвал натиск върху гл

Не пропускайте