Нинова: Решетников лъже!

Нинова: Решетников лъже!

Четвъртък, 01 Декември 2016 09:20
Не! Не съм обсъждала и съгласувала с ген. Леонид Решетников кандидатурата на ген. Румен Радев за президент. Това заяви категорично в сутрешния блок на БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод обвиненията, че новоизбраният държавен глава е "човек на Москва". Нито на Москва, нито на Вашингтон, нито на която и да е чужда сила, даде да се разбере соцлидерът.

 
Според нея Решетников лъже в интервюто си за руска медия. Там той казва, че говорил с Нинова, но тя не познавала ген. Радев.  Нека видим фактите, каза Нинова. И ги изложи: "Този човек е бил в България през втората половина на август. На 2 август ген. Радев е официално издигнат от ИБ на БСП. Как така на 23 август съм съгласувала с този човек кандидатура, която не съм познавала?!"

 
„Не, няма да бъдем зависими от която и да е външна сила. Имаме си национален интерес. Трябват ни мъже и жени държавници, които да го отстояват твърдо. И, когато от Запад някой се опитва да засегне този интерес, и когато от Изток някой се опитва да го засегне. Няма да има има сблъсък на велики сили, нито вземане на страна!“, бе категорична Нинова.

Виждала съм се с Решетников, но не, за да обсъждам ген. Радев, а на случайна среща, посочи соцлидерът. Срещата била в София, но в компанията и на други хора. Даже не помня мястото, бе откровена Нинова. Според соцлидера двамата говорили за общата политическа обстановка и не са обсъждали ген. Радев. Представиха този човек едва ли не като разузнавач на тайна мисия, припомни митологемата около срещата с Решетников соцлидерът. И попита риторично: „Кой разузнавач като е бил на тайна мисия излиза да разказва за нея?! Не виждате ли, че всичко това е скълъпено и нелогично! Като правят компромати, поне да ги бяха изработили като хората. Датите да си бяха сравнили поне!“

На въпрос на водещия Антон Хекимян този случай част от хибридната война ли е, Нинова отвърна: „Не знам и не ме интересува! Ген. Радев е избор на българския народ, не е съгласуван с никого и ще бъде достоен държавен главац всички други внушения са част от досегашния стил на политиката в България – на задкулисие, на хора, които искат да дърпат конците, които искат да определят правилата. Няма да стане повече! Поне що се отнася до БСП!“

След като темата с Решетников бе изчерпана, Нинова отговори на въпроси, свързани с проведения референдум за изборната система. „Ще предложим смесена система – пропорционална и мажоритарна. Нашата позиция първоначално бе да се гласува на референдума, но да се отговори с три „не“ на трите въпроса. Но след като имаме такъм резултат, ние сме готови да се съобразим с решението на хората, които са го подкрепили и да намерим смесения вариант, защото има много хора, които не са го подкрепили. Затова според нас най-добре е мажоритарен и пропорционален избор в някакво съотношение“, каза тя.

Запитана по каква изборна система ще се проведат предсрочните парламентарни избори, Нинова отвърна, че това зависи от това кога ще се проведат те. И припомни становището на Венецианската комисия – да не се правят промени в изборните правила непосредствено преди самия вот.

"Нов кабинет в този парламент ще е мъка за България. В момента имаме нормална ситуация – подадена оставка, нови избори", каза Корнелия Нинова по темата на деня - ще има ли предсрочни избори. „Нещата са разписани и нищо страшно няма да се случи. В парламента се влиза, за да свършиш определена работа. Защо в една нормална демокрация смятате, че изборите водят до трусове? Изборите трябва да покажат новото разпределение на силите. Това мнозинство и досега беше трудно – всеки ден пазарлъци, нестабилно взети решения. Това не е добре за държавата“, бе категорична Корнелия Нинова.

Запитана дали победата на Румен Радев е била победа на БСП, тя отговори: "Комплексно е - благодарение и на БСП, и на качествата на Румен Радев, и на това, че народът прояви не апатията си, а отвръщението си към политическата класа. И видя в негово лице и с нашата подкрепа държавника. БСП номинира ген. Радев. Структурите на Социалистическата партия изнесоха гръбнака на кампанията, има доста гласове, които показват партиен вот. Но смятам и, че имам и личен принос в нея", каза Нинова. И обясни какви са причините за успеха в тази кампания: „Усетихме какво иска народът. Че очаква промяна, че очаква някой, който не е от статуквото, не е забъркан в корупционни скандали. Това за мен е най-големият принос – и на БСП, и мой. Беше риск да не можем да представим качествата, което има едно ново и непознато лице. Но ние поехме този риск!“

"Няма да предлагаме министри в служебен кабинет на Румен Радев. Ние ще стоим зад работата му като политики. Няма да се месим“, още веднъж декларира Нинова.

Според нея Радев и Йотова добре са се сработили в кампанията и тя вярва, че ще бъдат прекрасен екип. Лидерът на БСП каза още, че към момента социологическите проучвания показват, че БСП има сериозен ръст. Имахме 12% през май - юни, сега - около 20 - 21%, посочи тя.

"Има покачване в доверието към БСП. От нас зависи дали ще го запазим и увеличим на изборите", продължи тя.

Запитана дали иска да стане министър-председател, Нинова отговори: "Не. Не е това моята амбиция. Не смятам, че трябва да се участва във властта на всяка цена, просто, за да се вземе пост. И ние го показваме и в момента - не приемаме мандат просто, за да сме във властта и някой да е министър-председател."


Още новини от Страната

България е подписала с РСК "МиГ" договори за ремонт на свои изтребители

България е подписала с Руската самолетостроителна корпорация "МиГ" договори за ремонт на свои изтребители от тази марка, съобщи днес генералният директор на РСК "МиГ" Иля… Прочети още »
 • Герджиков: Изборите бяха проведени отлично Герджиков: Изборите бяха проведени отлично
 • Туск и Радев проверяват съоръженията по границата Туск и Радев проверяват съоръженията по грани
 • bTV пусна Шоуто на Слави, той не прочете писмото си bTV пусна Шоуто на Слави, той не прочете писм
 • Симеонов мечтае за управление ГЕРБ, БСП и патриоти Симеонов мечтае за управление ГЕРБ, БСП и пат
 • РБ в историята - възможно е, смята Лукарски РБ в историята - възможно е, смята Лукарски
 • Бивш шеф на ямболска болница с условна присъда за корупция Бивш шеф на ямболска болница с условна присъд
 • Слави обвини bTV в цензура, от телевизията му отговориха Слави обвини bTV в цензура, от телевизията му
 • Методи Андреев: Кабинетът „Борисов 3” ще е катастрофа Методи Андреев: Кабинетът „Борисов 3” ще е ка
 • ФТ: Бopиcoв cпeчeли тpeти мaндaт, нo щe тpябвa дa yпpaвлявa c нeycтoйчивa ĸoaлиция ФТ: Бopиcoв cпeчeли тpeти мaндaт, нo щe тpябв
 • Никой не иска да отстъпи мястото си на Цецка Цачева Никой не иска да отстъпи мястото си на Цецка
 • Разговорите за съставянето на правителство следващата седмица Разговорите за съставянето на правителство сл
 • Европа въвежда квалификационен паспорт за мигрантите Европа въвежда квалификационен паспорт за миг

Не пропускайте