Изоставаме от средноевропейската икономика 5 пъти, твърдят икономисти

Изоставаме от средноевропейската икономика 5 пъти, твърдят икономисти

Сряда, 04 Януари 2017 11:58
За 2016-та, вероятно темповете на растеж ще бъдат около 3%. Това се посочва като солиден плюс за развитието на икономиката ни от управленския елит. Но, доколкото сме членове на европейското семейство, трябва да се мерим с европейските критерии. Това заяви Гарабед Минасян от Инситута за икономически изследвания при БАН.

Един основен критерии е дистанцията между нашето икономическо състояние и средноевропейското. Ние изоставаме от средно европейското икономическо състояние, примерно, 5 пъти, което означава, че ако Европа средно се развива с 1 процент, ние трябва да се развиваме поне 5 пъти повече от този процент, да вървим с пет пъти повече стъпки напред, за да можем да запазим дистанцията, която съществува между нас и средноевропейското равнище, каза още той пред БНР.

Европа миналата година се развива с около 1,5%, а нашите три процента са крайно недостатъчни, което означава, че дистанцията между нашето икономическо състояние и средноевропейското състояние ще продължава да се увеличава.

Минасян очаква и през 2017-та да продължи процесът на „почти неконтролируемо пропадане в блатото на европейската бедност“. Оптимистичното е, че алтернативи има:

Румънците дръпнаха много по-наред от нас. Например, за 2015 година БВП на човек от населението, произведен в Румъния е около 30% по-висок от това, което ние произвеждаме и сега продължава да се увеличава, тъй като темповете на ръст на румънската икономика са по-високи от нашите. И тази година, 2017-та, се предвижда и вероятно ще бъдат по-високи, отколкото са нашите. Изход има! Безусловно изход има и затова трябва да погледнем и средата каква е и защо се получава такова неблагоприятно състояние!

Външната среда няма да е особено благоприятна през 2017-а, уточни Минасян. Вътрешната обаче е покрита с несигурност заради предстоящите избори.

Свидетели сме на непрекъснато на бягство и на хора, и на капитали. Нека да ви кажа, че за първите 10 месеца на 2016-та, година някъде около 2,3 милиарда български капитал, по данните на Платежния баланс, който се изготвя от БНБ, е напуснал страната. И той ще продължава да напуска. Вероятно тази несигурност в обстановката ще повлияе върху забавянето и изоставянето на реформите на институциите.

Калоян Стайков от Института за пазарна икономика допълни, че прогнозите за пренастройване на двигателите за икономически растеж не е нова, но вече се е оказвало, че вътрешното потребление не може да направи за икономиката ни толкова, колкото износът на стоки и услуги:

Ние сме малка и отворена икономика. Като малка икономика не можем да разчитаме изцяло на вътрешното потребление. Много често се сравняваме с Румъния, само че Румъния не прилича на България. Друг път се дават примери като Полша и други подобни страни, които също са големи и могат да си позволят такова нещо. При нас това няма как да стане. Освен това, ако се погледне исторически, дори и преди кризата от 2009 година, традиционно двигателят на икономическия растеж беше външният сектор, така че дори и да има някакво оживление при вътрешно потребление, едва ли то ще бъде водещо, по-скоро то ще бъде спомагателно.

Икономистът е категоричен, че политическата несигурност ще забави реформите в институциите, а те са ключов фактор за чуждестранния инвеститорски интерес:

Новата администрация означава нови анализи на проблеми, които са известни от години. След като се изготвят тези анализи, следват едни екшън планове и така нататък, които също отнемат време. В най-добрия случай, ако имаме правителство, някъде около април месец, това означава целият период до края на годината да бъде загубен. В началото на следващата година, може би, да се изготвят някакви мерки и след това да започне тяхното прилагане. Но, ако съдим по опита, който сме виждали досега с реформите, дори и прилагането на тези мерки отнема много време, става изключително бавно и всяка нестабилност автоматично спира целия процес на реформи.Още новини от Бургас

Отличиха рибарското пристанище в Сарафово

Един от най-новите обекти на Община Бургас - Рибарското пристанище в "Сарафово", получи награда за инфраструктурен обект с важно значение за икономическото и социалното развитие… Прочети още »
 • Радан Кънев обявява "Нова република" на 4.02. Радан Кънев обявява "Нова република" на 4.02.
 • Бареков внесе сигнал в прокуратурата срещу "Групата на Гнидите" Бареков внесе сигнал в прокуратурата срещу "Г
 • Радан Кънев премиран с награда "Бай Х.." Радан Кънев премиран с награда "Бай Х.."
 • 2016 г. - най-слаба за обществените поръчки 2016 г. - най-слаба за обществените поръчки
 • Обвиниха зам.-външен министър за далавера с телефонни централи Обвиниха зам.-външен министър за далавера с т
 • БСП не реди служебния кабинет на Радев, категорична Нинова БСП не реди служебния кабинет на Радев, катег
 • Разследват служители на Външно за хотели, застраховки и пътувания Разследват служители на Външно за хотели, зас
 • Радев: Външната политика трябва да се формулира у нас, а не обратното Радев: Външната политика трябва да се формули
 • Първанов: Някои не дадоха и 100 минути на новия президент Първанов: Някои не дадоха и 100 минути на нов
 • Реплика на Радев обиди депутати и те напуснаха залата Реплика на Радев обиди депутати и те напуснах
 • Радев: Българите искат личности в парламента Радев: Българите искат личности в парламента
 • Коларова: Властта за Маргарита Попова е самоцел Коларова: Властта за Маргарита Попова е самоц

Не пропускайте