Изборите - на 2 април?

Изборите - на 2 април?

Четвъртък, 05 Януари 2017 09:45
Новият президент Румен Радев ще разпусне парламента на 2 февруари, а предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 2 април, прогнозира днес "24 часа". Бъдещите секретари на Радев ще поемат основните ресори в служебния кабинет, който той трябва да назначи, допълва всекидневникът по ненаименувани източници.

Това обяснявало и категоричната позиция на генерала, че първо ще обяви екипа, с който влиза на “Дондуков” 2, а по-късно и състава на служебния кабинет.

Сред по-сигурните имена за служебни министри влиза и това на бившия кмет на пловдивското село Труд Николай Копринков, който е със запазено място в екипа на Радев за “Дондуков” 2.

Той беше в инициативния комитет за издигането на генерала и вече потвърди пред "24 часа", че ще е секретар на президента.

Копринков отказа да коментира с какъв ресор ще бъде, но се очаква и в президентството, и в служебния кабинет да поеме регионалната политика. До името му се е стигнало, след като Костадин Паскалев е отказал на Радев да е регионален министър.

Журналистката Елена Йончева не е пожелала да оглави президентския кабинет. Тя ще стане само съветник на Радев според публикацията.

С успех обаче приключили разговорите с проф. Емилия Друмева, която е перфектен юрист и конституционалист. Очаква се тя да бъде юридически секретар на Радев и служебен правосъден министър.

Възможно е Богомил Бонев да поеме отново МВР, след като бе начело на ведомството преди близо 20 г., по време на правителството на Иван Костов.

За здравен министър се обсъжда Таня Андреева. Тя беше на този пост в кабинета “Орешарски”.

Олимпийски шампион се чака в спортното министерство - Йордан Йовчев или Таню Киряков.

Предположения за други министри в служебното правителство вече са съобщавани.

Финансите вероятно ще поеме сегашният зам.-министър Кирил Ананиев. За МВнР пък бил предложен дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. Сред имената с потенциален ресор еврофондове, отношения с ЕС и подготовка на българското председателството е и това на Гергана Паси.

Най-голямата загадка продължава да е името на бъдещия служебен премиер. Според запознати най-голямата драма на Румен Радев в момента е, че в България няма толкова добри експерти, които да не са вече обвързани с дадена политическа сила. А той не иска кабинетът да е само от червени.

Да се изготви и списък за областни управители, е поръчал Радев, се твърди в публикацията. Дори вече била създадена банка от кадри, които евентуално да поемат работата.

Тази практика не е нова - областни управители са сменяни и от последните две служебни правителства - на Марин Райков и на проф. Георги Близнашки.

Още новини от Бургас

Безплатно преглеждат за рак

"Комплексен онкологичен център - Бургас" ЕООД и Община Бургас организират през  месец април "Дни за профилактика на рака на дебелото черво". Безплатните прегледи ще са… Прочети още »
 • Янев: Ученията на НАТО в Черно море са предварително планирани Янев: Ученията на НАТО в Черно море са предва
 • Лечков осъди прокуратурата за 57 317 лв. за преживени от него болки и душевни страдания Лечков осъди прокуратурата за 57 317 лв. за п
 • МОН праща психолози в 52-ро в София МОН праща психолози в 52-ро в София
 • Почина певецът Борислав Грънчаров Почина певецът Борислав Грънчаров
 • Дете почина след сбиване в училище Дете почина след сбиване в училище
 • Скъсяват срока за одобрение на учебниците за втори, шести и осми клас Скъсяват срока за одобрение на учебниците за
 • МРРБ обсъди санирането с кметовете и ББР МРРБ обсъди санирането с кметовете и ББР
 • Бившият областен на Хасково с обвинение за наводнението в с. Бисер Бившият областен на Хасково с обвинение за на
 • Децентрализация ще искат общините от следващото управление Децентрализация ще искат общините от следващо
 • Окончателно: Малкият Байрям ще бъде опериран в чужбина Окончателно: Малкият Байрям ще бъде опериран
 • Герджиков отрича да е оказвал натиск върху главсека Герджиков отрича да е оказвал натиск върху гл
 • Почина тв водещият Роро Почина тв водещият Роро

Не пропускайте