Изборите - на 2 април?

Изборите - на 2 април?

Четвъртък, 05 Януари 2017 09:45
Новият президент Румен Радев ще разпусне парламента на 2 февруари, а предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 2 април, прогнозира днес "24 часа". Бъдещите секретари на Радев ще поемат основните ресори в служебния кабинет, който той трябва да назначи, допълва всекидневникът по ненаименувани източници.

Това обяснявало и категоричната позиция на генерала, че първо ще обяви екипа, с който влиза на “Дондуков” 2, а по-късно и състава на служебния кабинет.

Сред по-сигурните имена за служебни министри влиза и това на бившия кмет на пловдивското село Труд Николай Копринков, който е със запазено място в екипа на Радев за “Дондуков” 2.

Той беше в инициативния комитет за издигането на генерала и вече потвърди пред "24 часа", че ще е секретар на президента.

Копринков отказа да коментира с какъв ресор ще бъде, но се очаква и в президентството, и в служебния кабинет да поеме регионалната политика. До името му се е стигнало, след като Костадин Паскалев е отказал на Радев да е регионален министър.

Журналистката Елена Йончева не е пожелала да оглави президентския кабинет. Тя ще стане само съветник на Радев според публикацията.

С успех обаче приключили разговорите с проф. Емилия Друмева, която е перфектен юрист и конституционалист. Очаква се тя да бъде юридически секретар на Радев и служебен правосъден министър.

Възможно е Богомил Бонев да поеме отново МВР, след като бе начело на ведомството преди близо 20 г., по време на правителството на Иван Костов.

За здравен министър се обсъжда Таня Андреева. Тя беше на този пост в кабинета “Орешарски”.

Олимпийски шампион се чака в спортното министерство - Йордан Йовчев или Таню Киряков.

Предположения за други министри в служебното правителство вече са съобщавани.

Финансите вероятно ще поеме сегашният зам.-министър Кирил Ананиев. За МВнР пък бил предложен дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. Сред имената с потенциален ресор еврофондове, отношения с ЕС и подготовка на българското председателството е и това на Гергана Паси.

Най-голямата загадка продължава да е името на бъдещия служебен премиер. Според запознати най-голямата драма на Румен Радев в момента е, че в България няма толкова добри експерти, които да не са вече обвързани с дадена политическа сила. А той не иска кабинетът да е само от червени.

Да се изготви и списък за областни управители, е поръчал Радев, се твърди в публикацията. Дори вече била създадена банка от кадри, които евентуално да поемат работата.

Тази практика не е нова - областни управители са сменяни и от последните две служебни правителства - на Марин Райков и на проф. Георги Близнашки.

Още новини от Бургас

НСИ търси студентите в чужбина

Националният статистически институт чрез териториалните статистически бюра ще проведе изследване на образователната мобилност.В област Бургас изследването ще обхване 1260 домакинства от 44 населени места. В… Прочети още »
 • Радан Кънев обявява "Нова република" на 4.02. Радан Кънев обявява "Нова република" на 4.02.
 • Бареков внесе сигнал в прокуратурата срещу "Групата на Гнидите" Бареков внесе сигнал в прокуратурата срещу "Г
 • Радан Кънев премиран с награда "Бай Х.." Радан Кънев премиран с награда "Бай Х.."
 • 2016 г. - най-слаба за обществените поръчки 2016 г. - най-слаба за обществените поръчки
 • Обвиниха зам.-външен министър за далавера с телефонни централи Обвиниха зам.-външен министър за далавера с т
 • БСП не реди служебния кабинет на Радев, категорична Нинова БСП не реди служебния кабинет на Радев, катег
 • Разследват служители на Външно за хотели, застраховки и пътувания Разследват служители на Външно за хотели, зас
 • Радев: Външната политика трябва да се формулира у нас, а не обратното Радев: Външната политика трябва да се формули
 • Първанов: Някои не дадоха и 100 минути на новия президент Първанов: Някои не дадоха и 100 минути на нов
 • Реплика на Радев обиди депутати и те напуснаха залата Реплика на Радев обиди депутати и те напуснах
 • Радев: Българите искат личности в парламента Радев: Българите искат личности в парламента
 • Коларова: Властта за Маргарита Попова е самоцел Коларова: Властта за Маргарита Попова е самоц

Не пропускайте