СУ се отказва от изпитите

СУ се отказва от изпитите

Четвъртък, 05 Януари 2017 09:50
Традиционните изпити за кандидат-студенти окончателно остават в историята, след като и най-старият университет у нас - Софийският, реши да модернизира формата им. Тази година висшето училище, което бе сред малкото останали верни на традициите, ще замени досегашните теми по български език и литература и по история на България с тест и кратко есе по подобие на американската система. Това става ясно от документите за кандидатстудентската кампания през 2017/18 г., приети от университета в края на м.г. Мотивите за революционната промяна не бяха обявени.

Миналата година обаче СУ не успя да запълни дори местата за една от най-престижните си специалности - правото. В специалност "Българска филология" в СУ ще се влиза и с изпит по чужд език Досега кандидатстващите за СУ с изпити по двата предмета пишеха обширна тема/анализ върху изучавано в училище произведение на български автор. Занапред младежите ще се трудят върху тест плюс кратко есе от максимум 3 страници. От Софийския университет коментираха, че промяната е предложена от факултетите и одобрена на заседание на Академичния съвет на 21 декември м.г. Оттам обаче нямаха готовност да обяснят какви са били конкретните мотиви на деканите за въвеждането на новия формат - дали целта е да се облекчат студентите, да се доближим до западните модели, да се наблегне върху уменията на младежите не толкова за запаметяване на теми, колкото за осмисляне на конкретни произведения или пък нещо друго, пише в. "Сега".

Изпитът по български език пак ще е 4 часа, но ще се състои от две задължителни части. Едната е тест с 50 въпроса от отворен и затворен тип, които ще проверяват литературната компетентност на кандидат-студентите. Те ще са базирани както върху откъси от произведения, включени в задължителната и профилираната подготовка на учениците в 11-и и в 12-и клас, така и върху текстове, невключени в учебната програма. По-малка част от тях ще изискват фактологични знания, свързани с познаването на конкретен автор, творба и т.н, а по-голяма част ще предполагат умения за четене на художествен текст. Въпросите върху откъс от неизучавано произведение ще са формулирани така, че отговорите им да не изискват познаване на целия текст.

Втората част от изпита, която е задължителна и ще носи максимум 30 точки от общо 100 възможни, е създаване на аргументативен текст (есе). Темата може да бъде върху твърдение или есенция от литературен или нелитературен източник, като обемът й следва да е най-много 3 страници. Кандидатстудентският изпит по история на България също включва два задължителни компонента - тест и тема. И двете части са върху проблематиката и фактологията на досегашната задължителна програма по история за 11-и клас, обхващаща историята на държавата ни между VII и XX век.

Тестът ще е с отворени и затворени въпроси, а в деня на изпита изпитната комисия ще формулира няколко тестови варианта, от които ще се изтегли един. От темите пък ще се изтеглят два въпроса, като кандидат-студентите ще пишат върху един от тях по свой избор. Продължава и тенденцията все повече специалности да приемат с оценки от матурите вместо изпит. Тази година само шест от общо 108 специалности в СУ няма да използват оценките от зрелостните изпити. Това са регулираните специалности "Право", "Медицина" и "Фармация" и трите специалности във факултета по журналистика и масова комуникация - журналистика, връзки с обществеността и книгоиздаване.

Миналата година матурата не бе вход и за специалността международни отношения. Любопитна промяна има при българската филология - кандидатите за нея могат да се пробват с изпит или оценка от матурата не само по български език, но и по чужд език. Явяването на изпит обаче ще носи повече точки от оценката от дипломата. За четвърта поредна година в Стопанския факултет на СУ като условие за кандидатстване за специалностите "Икономика и финанси" и "Стопанско управление" ще се приемат международно признати сертификати за ниво на езика В2 според Общата европейска референтна рамка за владеене на английски, френски и немски език. С международно признати сертификати за владеене на английски ще се допускат до участие в класиране и кандидати за специалност "Хебраистика".

Още новини от Бургас

Дело за подкуп на надзирател отново в съда

Бургаският окръжен съд ще гледа днес делото срещу надзирателя в бургаския затвор Валентин Велев, обвинен в подкуп. Велев е получил 200 лв. подкуп от роднините… Прочети още »
 • И бившият областен на София отива на съд И бившият областен на София отива на съд
 • Тотев остава кмет на Пловдив, реши съдът Тотев остава кмет на Пловдив, реши съдът
 • "Безплатното" саниране излиза над 17 хил. лв. на апартамент "Безплатното" саниране излиза над 17 хил. лв.
 • Следовател от Хитрино: Входната стрелка е била заключена Следовател от Хитрино: Входната стрелка е бил
 • Може и да има коалиция с ГЕРБ след вота, наля масло в огъня Данаилов Може и да има коалиция с ГЕРБ след вота, наля
 • Първите назначения на президента Радев вече са факт Първите назначения на президента Радев вече с
 • Президентът Радев лети за Брюксел, ще се срещне и с шефа на НАТО Президентът Радев лети за Брюксел, ще се срещ
 • Сидеров слага точка в отношенията със Симеонов, иска само с ВМРО Сидеров слага точка в отношенията със Симеоно
 • Военна прокуратура предаде на съд ген.Шивиков Военна прокуратура предаде на съд ген.Шивиков
 • Депутат от СДС, уличен в имотна кражба, иска спиране на тв репортаж Депутат от СДС, уличен в имотна кражба, иска
 • Заместник на Дончева я напусна, обвини я в авторитаризъм Заместник на Дончева я напусна, обвини я в ав
 • Маргарита Попова е новият зам.-шеф на Българската стопанска камара Маргарита Попова е новият зам.-шеф на Българс

Не пропускайте