НАП погва зимните курорти

НАП погва зимните курорти

Четвъртък, 05 Януари 2017 11:30
Масов данъчен контрол започна в зимните курорти в началото на годината. Стотици инспектори на НАП, съвместно с екипи от МВР ще извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите. Ще се следи и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти. На постоянно наблюдение са подложени също борси и тържища в близост до курортите. Очаква се до края на зимния сезон в Боровец, Банско, Пампорово, Велинград и други курортни селища да бъдат извършени минимум 15 000 проверки, допълват от НАП. В кампанията участва и звеното за фискален контрол, който освен движението на рискови стоки проверява и ползването на луксозни автомобили за лични нужди. По време на кампанията данъчните ще използват и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП, като софтуерът автоматично ще посочва обекти, чиито обороти се различават значително от средните за съответния регион.

В акцията отново ще бъде използван и подходът на т.нар. открито наблюдение, при който в рамките на дни или седмици в обекта присъства явно проверяващ екип на НАП, като оборотите, отчетени по време на наблюдението се сравняват с минали периоди и при значима разлика, приходната агенция може да започне ревизия. По време на зимната кампания от НАП ще изследват и имущественото състояние на физически лица собственици или управители на фирми с обекти в зимните курорти, допълват от приходната агенция.

Зимната кампания на НАП е продължение на аналогичния подход, използван през лятото по Черноморието. Тогава за 3 месеца оборотите в летните курорти надхвърлиха 5 млрд. лв., броят на касовите апарати се увеличи с близо 10%, а приходите от ДДС на звената на НАП във Варна и Бургас нараснаха с близо 40 млн. лв. за 3 месеца.

„През тази година ни интересува много повече промяната на поведението на търговците, отколкото броят на проверките и наложените санкции. Контролните мерки спрямо търговски обекти в зимните курорти ще продължават без прекъсване до края на сезона в денонощен режим.“, каза по повод началото на зимната кампания Васил Панов, директор на „Данъчно-осигурителен контрол“ в НАП.

Още новини от Страната

България в топ 10 за покупка на втори дом

България се придвижва с 10 места напред в класацията на онлайн изданието TheMoveChannel.com за най-желаните дестинации за покупка на ваканционни имоти от британците и отново… Прочети още »
 • Избраха логото на българското председателство на Съвета на ЕС Избраха логото на българското председателство
 • Ценко Чоков и синът му остават в ареста Ценко Чоков и синът му остават в ареста
 • Коалиция БСП-ГЕРБ е краят на политиката, смята Кутев Коалиция БСП-ГЕРБ е краят на политиката, смят
 • Допитването в ГЕРБ било по идея на структурите Допитването в ГЕРБ било по идея на структурит
 • Смелият вече Плевнелиев скочи и срещу Тръмп Смелият вече Плевнелиев скочи и срещу Тръмп
 • Каракачанов не изключва правителство между ГЕРБ и БСП Каракачанов не изключва правителство между ГЕ
 • Български алпинисти са спасени в Антарктида Български алпинисти са спасени в Антарктида
 • Който спечели изборите, да си прави правителство, тропна Борисов Който спечели изборите, да си прави правителс
 • Отстраниха пловдивския кмет Отстраниха пловдивския кмет
 • Съд за Николай Ненчев Съд за Николай Ненчев
 • Всички искат от Радев политическа девственост и енергично му "стискат палци"! Всички искат от Радев политическа девственост
 • Константин Проданов е новият председател на АБВ Константин Проданов е новият председател на А

Не пропускайте