Кабинетът предизборно засили полицията към селата

Кабинетът предизборно засили полицията към селата

Събота, 07 Януари 2017 09:27
Закъснелите амбиции на правителството в оставка да се справи с битовата престъпност се оказаха със срок на годност три месеца - точно колкото време остава до изборите. Макар да разкритикува предшествениците си, че са вземали само временни мерки, използвайки рекламно жандармерията, премиерът Бойко Борисов не изневери на тази практика. Правителството отпусна в петък извънредни 7 млн. лв. на МВР, по-голямата част от които ще отидат за бензин, за да могат полицаите да обикалят повече населени места. Операцията ще трае три месеца, освен ако изборите не бъдат спечелени от ГЕРБ.

"Ако следващото правителство иска да ги продължава, ще си ги направи, ако не, като се върнем ние, ще ги направим за цялата година", обясни премиерът времетраенето на борбата с битовата престъпност по селата. "Представянето" на мерките се оказа доклад, прочетен от вътрешния министър Румяна Бъчварова. От откъслечните обяснения на премиер и вицепремиер се разбра, че МВР ще назначава пенсионирани полицаи и военни, като по този начин ще освободи "жива сила" от униформени, които сега са заети с други дейности, например охрана на сгради. Тъй като според закона новоназначените пенсионери могат да арестуват само в два случая - при нелегално преминаване на границата и ако е нарушен пропускателният режим в сградите на МВР, те ще се използват по-скоро като охранители, а в селата ще бъдат изпратени действащи полицаи. Ще се разчита много и на армията, която трябва да подпомага полицията на турската граница. В доклада си Бъчварова посочва, че непрекъснато се командироват между 350 и 500 полицаи, които иначе би трябвало да пазят обществения ред вътре в страната.

Планът е да се назначат около 1000 пенсионирани служители. Верен на навика си да представя желаното за действителност, Борисов обяви, че те едва ли не са вече назначени и ще заработят още от утре. От МВР обаче уточниха, че само част от тях се обучават. Подготвителният курс е 6-месечен. Това не попречи на премиера да заяви: "И сега над 1000 човека се подготвят в Симеоново, в други места, където да натрупат необходимата подготовка, за да станат полицейски служители". Източници на "Сега" заявиха, че бройката е далеч по-малка.

Борисов разкритикува администрацията на МВР. "За съжаление всичко става толкова бавно, защото в МВР администрацията е устроена така, че да обяснява как не може да стане", обясни той и допълни, че в крайна сметка решението е намерено от него, Бъчварова и финансовия министър Владислав Горанов. "Три-четири дена се работи само по темата как веднага да може да се влезе в малките населени райони. Пак чух около стотина пъти как това не може да се случи. Седнахме с финансовия министър и с г-жа Бъчварова и най-бързия и лесен начин, докато течат тези подготовки на новите полицейски служители, е да стъпим на тези, които имаме в момента и които можем да освободим заради помощта на армията по границата, като бройки да ги преназначим в районните дирекции", обясни стратегията премиерът. Кога ще се случи това, не беше съобщено.

Ключова в тримесечния план за борба с престъпността е доставката на нови коли за МВР. Тя е по силата на вече сключено рамково споразумение, според което нови 297 коли трябва да се доставят до март. След това старите ще бъдат пренасочени към малките населени места. Според доклада на Бъчварова 5 млн. лв. ще отидат за гориво и смазочни материали, а 2 млн. лв. са за новите коли. С отпуснатите пари патрулките ще могат да правят по 210 км на денонощие. В момента МВР разполага с едва 1140 патрулки. За последно коли са купувани през 2008 г., а тези, в които все пак е останал живот, постоянно се чупят, след ремонт излизат "златни" и на практика е по-евтино да се купят нови. Дори и с тази доставка обаче автопаркът няма да стигне до минимума от 1500 коли. Общо през тази година МВР планира да даде 8 млн. лв. за 600 автомобила. Отпуснатите вече 2 млн. лв. са само част от тях.

"В рамките на първото тримесечие на 2017 г. ще бъдат изминати общо около 21 546 000 км, за което ще бъдат необходими около 5 000 000 лв. за осигуряването на около 2 413 000 л гориво", пресметна вътрешният министър. Според Бъчварова засилената патрулна дейност ще бъде насочена в пет области. От МВР заявиха, че няма да ги обявят, защото така щели да издадат намеренията си на престъпниците.

в. Сега

Още новини от Бургас

Директна предавка: Десетте най-странни летателни машини І част

След като наскоро ви представихме най-странните превозни средства, дело на руския гений, време е да ви запознаем и с някои от най-необикновените самолети, които съществуват… Прочети още »
 • Абсурд: Ердоган призова България да осигури всички условия за честни и прозрачни избори Абсурд: Ердоган призова България да осигури в
 • Турски министър пак се намеси във вътрешните ни работи, този път за границата Турски министър пак се намеси във вътрешните
 • Бозуков: Протестите на животновъдите са предизборни Бозуков: Протестите на животновъдите са преди
 • Търсим 71 бандити през Интерпол Търсим 71 бандити през Интерпол
 • Първата пратка от оборудването за втората АЕЦ вече е в Белене Първата пратка от оборудването за втората АЕЦ
 • Всички огнища на морбили вече са обхванати Всички огнища на морбили вече са обхванати
 • Задържаха двама мъже при опит за въоръжен грабеж Задържаха двама мъже при опит за въоръжен гра
 • Експулсираха още двама турски граждани, застрашаващи националната сигурност у нас Експулсираха още двама турски граждани, застр
 • Английският най-желан за втора задължителна матура Английският най-желан за втора задължителна м
 • Агитация, заплахи и събиране на лични данни на българските изселници в Турция Агитация, заплахи и събиране на лични данни н
 • Стефан Янев: Имаме сигнали за организирани автобуси от Турция Стефан Янев: Имаме сигнали за организирани ав
 • Кубрат Пулев в битка за световната титла на 28 април в София Кубрат Пулев в битка за световната титла на 2

Не пропускайте