Антикорупционен блок се опитва да смени Реформаторския

Антикорупционен блок се опитва да смени Реформаторския

Събота, 07 Януари 2017 09:30
Антикорупционен блок е на път да смени разпадащия се Реформаторски, сочат следновогодишните политически активности в дясното пространство и центъра. Очаква се процесите да се развият скоростно в следващите няколко седмици, тъй като до предсрочните парламентарни избори не остава много време.

Като участници в новата коалиция се спрягат партията на Христо Иванов "Да, България", която се учредява днес, ДСБ, по-малки формации като "Зелените" и ДЕОС, а и част от СДС. В четвъртък вечерта лидерът на столичните седесари Любен Петров бе експресно изключен от партията, след като в медиите изтече негово писмо до националното ръководство, пълно с критики към лидера Божидар Лукарски. Петров е против съюз с формацията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите", иска сближаване със ДСБ, а и смята, че Лукарски обезличава партията и подменя всичките си вътрешни опоненти. С изключването му последната критика на практика се потвърди.

Пак в четвъртък вечерта лидерът на ДСБ Радан Кънев говори пред bTV за общи действия с "Да, България", но уточни, че първо новата партия трябва да се учреди, да си избере ръководство, да се види платформата и ако тя желае, ще се преговаря. Формацията на Христо Иванов вече обяви основните си принципи, те съвпадат със заявените от ДСБ. Общото е правосъдната реформа и борбата срещу корупцията. Кънев много хареса названието "Антикорупционен блок", което било измислено преди месеци от ген. Атанас Атанасов. Той обаче неочаквано не изключи от съюза и Веселин Марешки, който също е отдаден на предизборно партийно строителство. Кънев заяви, че борбата срещу "картелите и монополите" е важна и отчете обществената подкрепа, която варненският аптекар печели с тази тема. Общите му разсъждения за коалиционните перспективи в дясното и центъра по повод битката срещу корупцията прозвучаха така: "Ако имаме общи позиции, би било неразумно да не вървим заедно. Ако нямаме общи позиции, би било разумно да се конкурираме, а не да правим поредния тюрлюгювеч. Важи и за СДС, и за "Да, България", защо не и за новата формация на г-н Марешки". После обаче уточни, че привържениците на ДСБ едва ли симпатизират на коалиция с фармацевта. Думите на Кънев не са чак толкова изненадващи - предизборна коалиция с Марешки едва ли ще има, но пък при сложния бъдещ парламент ще трябва да се градят мостове, ако всички тези участници се окажат в него.

в. Сега

Още новини от Страната

Ген. Михов: Изказванията на президента за война в Европа са импровизации

Това, което се случва във Великобритания, силно ни ангажира, но тези изказвания на президента Росен Плевнелиев  за война в Европа, са по-скоро импровизации на тема… Прочети още »
 • Първите назначения на президента Радев вече са факт Първите назначения на президента Радев вече с
 • Президентът Радев лети за Брюксел, ще се срещне и с шефа на НАТО Президентът Радев лети за Брюксел, ще се срещ
 • Сидеров слага точка в отношенията със Симеонов, иска само с ВМРО Сидеров слага точка в отношенията със Симеоно
 • Военна прокуратура предаде на съд ген.Шивиков Военна прокуратура предаде на съд ген.Шивиков
 • Депутат от СДС, уличен в имотна кражба, иска спиране на тв репортаж Депутат от СДС, уличен в имотна кражба, иска
 • Заместник на Дончева я напусна, обвини я в авторитаризъм Заместник на Дончева я напусна, обвини я в ав
 • Маргарита Попова е новият зам.-шеф на Българската стопанска камара Маргарита Попова е новият зам.-шеф на Българс
 • МТ дава рамо на Пловдив за Европейска столица на културата МТ дава рамо на Пловдив за Европейска столица
 • Почти 250 ареста през 2016 г . срещу трафика на оръжие Почти 250 ареста през 2016 г . срещу трафика
 • САЩ поздравиха Радев и Йотова за встъпването им в длъжност САЩ поздравиха Радев и Йотова за встъпването
 • Масите са страшно недоволни от елита Масите са страшно недоволни от елита
 • Строителни и медицински фирми печелят най-много обществени поръчки Строителни и медицински фирми печелят най-мно

Не пропускайте