Антикорупционен блок се опитва да смени Реформаторския

Антикорупционен блок се опитва да смени Реформаторския

Събота, 07 Януари 2017 09:30
Антикорупционен блок е на път да смени разпадащия се Реформаторски, сочат следновогодишните политически активности в дясното пространство и центъра. Очаква се процесите да се развият скоростно в следващите няколко седмици, тъй като до предсрочните парламентарни избори не остава много време.

Като участници в новата коалиция се спрягат партията на Христо Иванов "Да, България", която се учредява днес, ДСБ, по-малки формации като "Зелените" и ДЕОС, а и част от СДС. В четвъртък вечерта лидерът на столичните седесари Любен Петров бе експресно изключен от партията, след като в медиите изтече негово писмо до националното ръководство, пълно с критики към лидера Божидар Лукарски. Петров е против съюз с формацията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите", иска сближаване със ДСБ, а и смята, че Лукарски обезличава партията и подменя всичките си вътрешни опоненти. С изключването му последната критика на практика се потвърди.

Пак в четвъртък вечерта лидерът на ДСБ Радан Кънев говори пред bTV за общи действия с "Да, България", но уточни, че първо новата партия трябва да се учреди, да си избере ръководство, да се види платформата и ако тя желае, ще се преговаря. Формацията на Христо Иванов вече обяви основните си принципи, те съвпадат със заявените от ДСБ. Общото е правосъдната реформа и борбата срещу корупцията. Кънев много хареса названието "Антикорупционен блок", което било измислено преди месеци от ген. Атанас Атанасов. Той обаче неочаквано не изключи от съюза и Веселин Марешки, който също е отдаден на предизборно партийно строителство. Кънев заяви, че борбата срещу "картелите и монополите" е важна и отчете обществената подкрепа, която варненският аптекар печели с тази тема. Общите му разсъждения за коалиционните перспективи в дясното и центъра по повод битката срещу корупцията прозвучаха така: "Ако имаме общи позиции, би било неразумно да не вървим заедно. Ако нямаме общи позиции, би било разумно да се конкурираме, а не да правим поредния тюрлюгювеч. Важи и за СДС, и за "Да, България", защо не и за новата формация на г-н Марешки". После обаче уточни, че привържениците на ДСБ едва ли симпатизират на коалиция с фармацевта. Думите на Кънев не са чак толкова изненадващи - предизборна коалиция с Марешки едва ли ще има, но пък при сложния бъдещ парламент ще трябва да се градят мостове, ако всички тези участници се окажат в него.

в. Сега

Още новини от Бургас

От 1-ви май риболов на щука, от 16-ти - на бяла риба

От 1 май 2014 г. се разрешава риболовът на щука и распер, а от 16 май на бяла риба. През 2014 г. за щуката, распера… Прочети още »
 • ЦИК прекрати поръчката за машинно гласуване ЦИК прекрати поръчката за машинно гласуване
 • Янев: Ученията на НАТО в Черно море са предварително планирани Янев: Ученията на НАТО в Черно море са предва
 • Лечков осъди прокуратурата за 57 317 лв. за преживени от него болки и душевни страдания Лечков осъди прокуратурата за 57 317 лв. за п
 • МОН праща психолози в 52-ро в София МОН праща психолози в 52-ро в София
 • Почина певецът Борислав Грънчаров Почина певецът Борислав Грънчаров
 • Дете почина след сбиване в училище Дете почина след сбиване в училище
 • Скъсяват срока за одобрение на учебниците за втори, шести и осми клас Скъсяват срока за одобрение на учебниците за
 • МРРБ обсъди санирането с кметовете и ББР МРРБ обсъди санирането с кметовете и ББР
 • Бившият областен на Хасково с обвинение за наводнението в с. Бисер Бившият областен на Хасково с обвинение за на
 • Децентрализация ще искат общините от следващото управление Децентрализация ще искат общините от следващо
 • Окончателно: Малкият Байрям ще бъде опериран в чужбина Окончателно: Малкият Байрям ще бъде опериран
 • Герджиков отрича да е оказвал натиск върху главсека Герджиков отрича да е оказвал натиск върху гл

Не пропускайте