Не сме изпълнили условията за европейско финансиране

Не сме изпълнили условията за европейско финансиране

Неделя, 08 Януари 2017 17:59
Към края на 2016 г. България не е изпълнила 12 от общо 45 предварителни условия за получаване на европейско финансиране през програмния период 2014 - 2020 г. Това се разбира от писмен отговор на ресорния вицепремиер в оставка Томислав Дончев, информира БГНЕС.

Според регламента на настоящия програмен период неизпълнението на предварителните условия може да доведе до спиране на част от европейските фондове. Крайният срок за изпълнението е изтекъл с края на декември 2016 г., става известно още от отговора на Дончев.

"Няма основание да се очаква критично забавяне в изпълнението на предварителните условия и спиране на междинните плащания по програмите", посочва все пак в отговора си вицепремиерът. Едно общо и 11 тематични предварителни условия не е изпълнила България към края на миналата година. Други две от условията са "подадени" на Европейската комисия, но още не са сертифицирани. Очаква се анализ, след което ще се разбере дали има нужда от допълнителни корекции. Така може да се заключи, че България е изпълнила общо 31 от предварителните условия, по две очаква отговор, а за 12 е в забавяне.

Изпълнението на тематичните предварителни условия се бави в секторите:

- наука и иновации;
- риск от бедствия;
- води;
- транспорт;
- интеграция на ромите;
- както и в част от Програмата за развитие на селските райони;
- в сектор "Морско дело и рибарство".

От общите предварителни условия забавяне има по оперативна програма "Околна среда". В отговора си Дончев посочва и отговорните за забавянето - съответните министерства и институции: Министерството на образованието, Министерството на икономиката, МВР, Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта, Министерството на земеделието, Националният статистически институт, Националният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси.

Той подчертава, че "българското правителство е положило всички необходими усилия за неутрализиране на риска от ненавременното изпълнение на условията".

"Държавите членки ще отчитат изпълнението на предварителните условия чрез официална самооценка през лятото на 2017 г. Тя ще бъде част от Доклада за напредъка по Споразумението за партньорство относно всички приложими условия, така и част от Годишните доклади за изпълнението на всяка програма относно условията, които са приложими за нея", пише в отговора си вицепремиерът в оставка.

Още новини от Бургас

Звезден дъжд днес

Уникален небесен спектакъл ще наблюдаваме днес, около 20 часа вечерта в цялата страна, съобщи за БНР астрономът Пенчо Маркишки. Тогава е пикът на метеорния поток… Прочети още »
 • Абсурд: Ердоган призова България да осигури всички условия за честни и прозрачни избори Абсурд: Ердоган призова България да осигури в
 • Турски министър пак се намеси във вътрешните ни работи, този път за границата Турски министър пак се намеси във вътрешните
 • Бозуков: Протестите на животновъдите са предизборни Бозуков: Протестите на животновъдите са преди
 • Търсим 71 бандити през Интерпол Търсим 71 бандити през Интерпол
 • Първата пратка от оборудването за втората АЕЦ вече е в Белене Първата пратка от оборудването за втората АЕЦ
 • Всички огнища на морбили вече са обхванати Всички огнища на морбили вече са обхванати
 • Задържаха двама мъже при опит за въоръжен грабеж Задържаха двама мъже при опит за въоръжен гра
 • Експулсираха още двама турски граждани, застрашаващи националната сигурност у нас Експулсираха още двама турски граждани, застр
 • Английският най-желан за втора задължителна матура Английският най-желан за втора задължителна м
 • Агитация, заплахи и събиране на лични данни на българските изселници в Турция Агитация, заплахи и събиране на лични данни н
 • Стефан Янев: Имаме сигнали за организирани автобуси от Турция Стефан Янев: Имаме сигнали за организирани ав
 • Кубрат Пулев в битка за световната титла на 28 април в София Кубрат Пулев в битка за световната титла на 2

Не пропускайте