Не сме изпълнили условията за европейско финансиране

Не сме изпълнили условията за европейско финансиране

Неделя, 08 Януари 2017 17:59
Към края на 2016 г. България не е изпълнила 12 от общо 45 предварителни условия за получаване на европейско финансиране през програмния период 2014 - 2020 г. Това се разбира от писмен отговор на ресорния вицепремиер в оставка Томислав Дончев, информира БГНЕС.

Според регламента на настоящия програмен период неизпълнението на предварителните условия може да доведе до спиране на част от европейските фондове. Крайният срок за изпълнението е изтекъл с края на декември 2016 г., става известно още от отговора на Дончев.

"Няма основание да се очаква критично забавяне в изпълнението на предварителните условия и спиране на междинните плащания по програмите", посочва все пак в отговора си вицепремиерът. Едно общо и 11 тематични предварителни условия не е изпълнила България към края на миналата година. Други две от условията са "подадени" на Европейската комисия, но още не са сертифицирани. Очаква се анализ, след което ще се разбере дали има нужда от допълнителни корекции. Така може да се заключи, че България е изпълнила общо 31 от предварителните условия, по две очаква отговор, а за 12 е в забавяне.

Изпълнението на тематичните предварителни условия се бави в секторите:

- наука и иновации;
- риск от бедствия;
- води;
- транспорт;
- интеграция на ромите;
- както и в част от Програмата за развитие на селските райони;
- в сектор "Морско дело и рибарство".

От общите предварителни условия забавяне има по оперативна програма "Околна среда". В отговора си Дончев посочва и отговорните за забавянето - съответните министерства и институции: Министерството на образованието, Министерството на икономиката, МВР, Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта, Министерството на земеделието, Националният статистически институт, Националният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси.

Той подчертава, че "българското правителство е положило всички необходими усилия за неутрализиране на риска от ненавременното изпълнение на условията".

"Държавите членки ще отчитат изпълнението на предварителните условия чрез официална самооценка през лятото на 2017 г. Тя ще бъде част от Доклада за напредъка по Споразумението за партньорство относно всички приложими условия, така и част от Годишните доклади за изпълнението на всяка програма относно условията, които са приложими за нея", пише в отговора си вицепремиерът в оставка.

Още новини от Бургас

Младеж инсценира нападение, открадна 2000 лв.

Работник в заведение за бързо хранене инсценира грабеж, съобщиха от полицията. На 28 март около 00.20 ч. във Второ Районно управление – Бургас е получено… Прочети още »
 • ЦИК прекрати поръчката за машинно гласуване ЦИК прекрати поръчката за машинно гласуване
 • Янев: Ученията на НАТО в Черно море са предварително планирани Янев: Ученията на НАТО в Черно море са предва
 • Лечков осъди прокуратурата за 57 317 лв. за преживени от него болки и душевни страдания Лечков осъди прокуратурата за 57 317 лв. за п
 • МОН праща психолози в 52-ро в София МОН праща психолози в 52-ро в София
 • Почина певецът Борислав Грънчаров Почина певецът Борислав Грънчаров
 • Дете почина след сбиване в училище Дете почина след сбиване в училище
 • Скъсяват срока за одобрение на учебниците за втори, шести и осми клас Скъсяват срока за одобрение на учебниците за
 • МРРБ обсъди санирането с кметовете и ББР МРРБ обсъди санирането с кметовете и ББР
 • Бившият областен на Хасково с обвинение за наводнението в с. Бисер Бившият областен на Хасково с обвинение за на
 • Децентрализация ще искат общините от следващото управление Децентрализация ще искат общините от следващо
 • Окончателно: Малкият Байрям ще бъде опериран в чужбина Окончателно: Малкият Байрям ще бъде опериран
 • Герджиков отрича да е оказвал натиск върху главсека Герджиков отрича да е оказвал натиск върху гл

Не пропускайте