Герджиков канен неформално за служебен премиер

Герджиков канен неформално за служебен премиер

Понеделник, 09 Януари 2017 12:18
Бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков потвърди, че новоизбраният президент Румен Радев го е поканил за служебен премиер.

"Имаше предварителен разговор, най-общ. Не съм казал нито "да", нито "не". Към днешна дата нищо категорично не мога да кажа, какво ще стане", каза Герджиков в интервю за сутрешния блок на БНТ.

Той посочи, че бъдещият президент има право да избере кой да оглави служебното правителство и кои да са министрите в него, но "едва ли би направил ярко оцветен кабинет - било в червено, било в синьо".

"Изненадах се, че ме потърси, защото мисля, че има по-сполучливи фигури от мен. Ако има предложение, тогава ще решавам", каза Герджиков.

Огнян Герджиков е роден през 1946 г., юрист и професор по право в СУ "Св. Климент Охридски". През 2001 г. стана депутат за първи път в групата на НДСВ на Симеон Сакскобургготски.

В същата година бе избран за председател на 39 Народно събрание. Герджиков беше свален от поста през февруари 2005 г. по искане на опозицията (БСП, СДС, ДСБ, БЗНС на Мозер, и Новото време на Емил Кошлуков) в разгара на напрежението около приватизацията на "Булгартабак" и атаките на ДПС срещу Лидия Шулева.

През последните месеци той оглави група за събиране на дарения в подкрепа на кампанията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Още новини от История и археология

Битката при Ключ - начало на края на Първата българска държава

На 29 юли 1014 година се е състояла битката в Беласица при с. Ключ.Тя е кулминация на двубоя между Самуил и византийския император Василий II,… Прочети още »
 • Абсурд: Ердоган призова България да осигури всички условия за честни и прозрачни избори Абсурд: Ердоган призова България да осигури в
 • Турски министър пак се намеси във вътрешните ни работи, този път за границата Турски министър пак се намеси във вътрешните
 • Бозуков: Протестите на животновъдите са предизборни Бозуков: Протестите на животновъдите са преди
 • Търсим 71 бандити през Интерпол Търсим 71 бандити през Интерпол
 • Първата пратка от оборудването за втората АЕЦ вече е в Белене Първата пратка от оборудването за втората АЕЦ
 • Всички огнища на морбили вече са обхванати Всички огнища на морбили вече са обхванати
 • Задържаха двама мъже при опит за въоръжен грабеж Задържаха двама мъже при опит за въоръжен гра
 • Експулсираха още двама турски граждани, застрашаващи националната сигурност у нас Експулсираха още двама турски граждани, застр
 • Английският най-желан за втора задължителна матура Английският най-желан за втора задължителна м
 • Агитация, заплахи и събиране на лични данни на българските изселници в Турция Агитация, заплахи и събиране на лични данни н
 • Стефан Янев: Имаме сигнали за организирани автобуси от Турция Стефан Янев: Имаме сигнали за организирани ав
 • Кубрат Пулев в битка за световната титла на 28 април в София Кубрат Пулев в битка за световната титла на 2

Не пропускайте