България спира да изнася на ток

България спира да изнася на ток

Четвъртък, 12 Януари 2017 10:36
Заради необичайно високото потребление на електроенергия във връзка с продължителните студове, от 13 часа на 13 януари, петък, България спира износа на ток. Информацията за подобна заповед, подписана от енергийния министър в оставка Теменужка Петкова, беше разпространена от пресцентъра на министерството. Транзитът на електрическа енергия през страната няма да бъде спрян.

По думите на Петкова, казани по време на брифинг днес и цитирани от агенция "Фокус" мерките се взимат единствено и само с цел "превенция и гарантиране сигурността на доставките за българските граждани, така че да осигурим техния комфорт и да няма никакви рискове за енергийната система на страната".

Заради студовете и съседни на България държави прибегнаха до подобни мерки. От 13 часа на 11 януари 2017-а Гърция също прекрати търговския износ към съседни страни.

Петкова уточнява, че това не бива да има никакви основания за притеснение. "Отчитайки факта, че съседни на нас страни предприемат подобни действия, ние сме длъжни по същия начин да вземем адекватно решение", коментира министърът в оставка.

Ограничението се налага заради продължителните зимни условия и прекомерното използване на електрическа енергия, което води до дисбаланс между производство и потребление на ток на регионално равнище.

Заповедта на енергийния министър предвижда „Електроенергийния системен оператор" ЕАД да прекрати достъпа до електропреносната мрежа на износителите на електрическа енергия, произведена в страната. Преустановяването на износа се налага с цел гарантиране сигурността на българската електроенергийна система, а заповедта ще важи до възстановяване на необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на системата.

Според енергийното ведомство в понеделник е бил отбелязан абсолютен рекорд в послените 20 години в потреблението на електроенергия и в товара на системата.

Още новини от Страната

Премиерът да се разграничи от Яне Янев, поиска ВСС

След като се обяви за радетел за независимостта на съдебната власт, премиерът Бойко Борисов да се разграничи от съветника си Яне Янев и да вземе… Прочети още »
 • Абсурд: Ердоган призова България да осигури всички условия за честни и прозрачни избори Абсурд: Ердоган призова България да осигури в
 • Турски министър пак се намеси във вътрешните ни работи, този път за границата Турски министър пак се намеси във вътрешните
 • Бозуков: Протестите на животновъдите са предизборни Бозуков: Протестите на животновъдите са преди
 • Търсим 71 бандити през Интерпол Търсим 71 бандити през Интерпол
 • Първата пратка от оборудването за втората АЕЦ вече е в Белене Първата пратка от оборудването за втората АЕЦ
 • Всички огнища на морбили вече са обхванати Всички огнища на морбили вече са обхванати
 • Задържаха двама мъже при опит за въоръжен грабеж Задържаха двама мъже при опит за въоръжен гра
 • Експулсираха още двама турски граждани, застрашаващи националната сигурност у нас Експулсираха още двама турски граждани, застр
 • Английският най-желан за втора задължителна матура Английският най-желан за втора задължителна м
 • Агитация, заплахи и събиране на лични данни на българските изселници в Турция Агитация, заплахи и събиране на лични данни н
 • Стефан Янев: Имаме сигнали за организирани автобуси от Турция Стефан Янев: Имаме сигнали за организирани ав
 • Кубрат Пулев в битка за световната титла на 28 април в София Кубрат Пулев в битка за световната титла на 2

Не пропускайте