България спира да изнася на ток

България спира да изнася на ток

Четвъртък, 12 Януари 2017 10:36
Заради необичайно високото потребление на електроенергия във връзка с продължителните студове, от 13 часа на 13 януари, петък, България спира износа на ток. Информацията за подобна заповед, подписана от енергийния министър в оставка Теменужка Петкова, беше разпространена от пресцентъра на министерството. Транзитът на електрическа енергия през страната няма да бъде спрян.

По думите на Петкова, казани по време на брифинг днес и цитирани от агенция "Фокус" мерките се взимат единствено и само с цел "превенция и гарантиране сигурността на доставките за българските граждани, така че да осигурим техния комфорт и да няма никакви рискове за енергийната система на страната".

Заради студовете и съседни на България държави прибегнаха до подобни мерки. От 13 часа на 11 януари 2017-а Гърция също прекрати търговския износ към съседни страни.

Петкова уточнява, че това не бива да има никакви основания за притеснение. "Отчитайки факта, че съседни на нас страни предприемат подобни действия, ние сме длъжни по същия начин да вземем адекватно решение", коментира министърът в оставка.

Ограничението се налага заради продължителните зимни условия и прекомерното използване на електрическа енергия, което води до дисбаланс между производство и потребление на ток на регионално равнище.

Заповедта на енергийния министър предвижда „Електроенергийния системен оператор" ЕАД да прекрати достъпа до електропреносната мрежа на износителите на електрическа енергия, произведена в страната. Преустановяването на износа се налага с цел гарантиране сигурността на българската електроенергийна система, а заповедта ще важи до възстановяване на необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на системата.

Според енергийното ведомство в понеделник е бил отбелязан абсолютен рекорд в послените 20 години в потреблението на електроенергия и в товара на системата.

Още новини от Бургас

Преглед на печата 13.10.2016г.

Искане да продължи работата между българското правителство и Европейската комисия по приемането на България в шенгенското пространство и еврозоната и да отпадне механизма за наблюдение… Прочети още »
 • ЦИК прекрати поръчката за машинно гласуване ЦИК прекрати поръчката за машинно гласуване
 • Янев: Ученията на НАТО в Черно море са предварително планирани Янев: Ученията на НАТО в Черно море са предва
 • Лечков осъди прокуратурата за 57 317 лв. за преживени от него болки и душевни страдания Лечков осъди прокуратурата за 57 317 лв. за п
 • МОН праща психолози в 52-ро в София МОН праща психолози в 52-ро в София
 • Почина певецът Борислав Грънчаров Почина певецът Борислав Грънчаров
 • Дете почина след сбиване в училище Дете почина след сбиване в училище
 • Скъсяват срока за одобрение на учебниците за втори, шести и осми клас Скъсяват срока за одобрение на учебниците за
 • МРРБ обсъди санирането с кметовете и ББР МРРБ обсъди санирането с кметовете и ББР
 • Бившият областен на Хасково с обвинение за наводнението в с. Бисер Бившият областен на Хасково с обвинение за на
 • Децентрализация ще искат общините от следващото управление Децентрализация ще искат общините от следващо
 • Окончателно: Малкият Байрям ще бъде опериран в чужбина Окончателно: Малкият Байрям ще бъде опериран
 • Герджиков отрича да е оказвал натиск върху главсека Герджиков отрича да е оказвал натиск върху гл

Не пропускайте